Moj profil

Rajčica – slasna i nezaobilazna

Osim što sočnu i aromatičnu sezonsku domaću rajčicu možemo konzumirati sirovu bez ikakvih dodataka, posebno je voljena na našem području jer je pogodna za preradu u razne umake, juhe i koncentrate.

Kada govorimo o sezonskom voću i povrću, ljeto je zasigurno najzahvalnije godišnje doba upravo zbog obilja sezonskih namirnica u kojima možemo uživati na različite načine. Jedna od najčešće konzumiranih u ljetnim mjesecima, posebice na našem području, je rajčica.

Bilo da je konzumirate u sirovom obliku „na salatu“ ili je koristite za različite umake, namaze, variva ili juhe, rajčica nam osigurava brojne hranjive tvari koje imaju nebrojene pozitivne učinke na organizam.

Zašto je rajčica tako voljena?

S obzirom na to da je bogata karotenoidima koji su topivi u mastima, najveći benefit ćemo dobiti iz rajčice ako je konzumiramo zajedno sa masnoćama, posebice maslinovim uljem.

Osim što nam je rajčica dostupna od mnogobrojnih lokalnih uzgajivača i domaćih industrija, rajčica je vrlo zahvalna biljka koju zapravo svatko od nas može jednostavno uzgojiti u vlastitom vrtu ili na terasi/balkonu. Možda je baš to i jedan od razloga zašto pripada u jedno od najčešće konzumiranog povrća u ljetnim mjesecima. Ili se tu ipak radi o voću?

Voće ili povrće?

Vječita dilema i pitanje oko kojega su najčešće rasprave kada je riječ o rajčici je da li ona pripada u skupinu voća ili povrća. A možda je upravo sad prilika da se ta dilema razriješi.

Kada biste gledali isključivo iz kuta botanike, rajčica je voće. Zato što u botanici voće nastaje iz cvijeta, a povrće iz ostalih dijelova biljke. A rajčica je plod koji nastaje iz cvijeta. Kao i primjerice buča, tikvice i paprika.  

Iz kulinarske pak perspektive, rajčica je povrće. Kao i gore navedene namirnice koje se u botanici također klasificiraju kao povrće.

Vrste rajčica

Glavna podjela rajčica je prema vremenu njihovog dozrijevanja pa tako razlikujemo rane (115 – 130 dana) i kasne (130 – 170 dana) sorte. I jednih i drugih zaista ima mnogo, međutim pojedine su više zastupljene od drugih na našem području i međusobno se uglavnom razlikuju prema svrsi, odnosno načinu upotrebe u kulinarstvu.

Cherry rajčica

Specifične su po tomu da su manjeg oblika te rastu u grozdovima. Uglavnom se konzumiraju sirove na salatu ili pečene sa mesom ili ribom.

San Marzano

Duguljastog oblika podrijetlom iz Italije imaju mali broj sjemenki u središtu pa su najpogodnije za pripremu umaka i juha.

Beefsteak rajčice

Jedne od najvećih vrsta rajčice koje se najčešće koriste sirove za pripremu salata od sezonskog povrća.  

Berberana

Žarko crvene boje sa izrazito „mesnatom“ unutrašnjosti jedne su od najzahvalnijih sorti jer se mogu koristiti i termički obrađene za pripremu umaka, kao i sirove za pripremu salata.

Nutritivne dobrobiti rajčice

Malo je poznato da je rajčica izuzetno bogata antioksidansima koji značajno mogu djelovati na smanjenje rizika od srčano-krvožilnih bolesti. Za to su posebice zaslužni karotenoidi lutein, likopen i beta-karoten. Karotenoidi su pigmenti koji su topivi u mastima pa su tako i znanstvena istraživanja potvrdila kako konzumacija rajčice uz masnoće (posebice maslinovo ulje) ima „jači“ pozitivan učinak na organizam u odnosu na konzumaciju sirove rajčice.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.