Moj profil

Roštilj s okusom piva

Pivo je odavno prestalo biti jeftin napitak kojim zadovoljavamo žeđ po utakmici, sportskoj aktivnosti ili se hladilo tijekom ljetne žege. Danas je prestižno piće za sofisticirane gurmanske užitke, a kombiniranje hrane i piva prava umjetnost.

Marinada s okusom piva

Sve nam je bliže sezona jedenja obroka i pripreme na zraku, kojom suvereno kraljuje, tko drugi, nego roštilj. Sočni ćevapčići, pljeskavice, ražnjići, kobasice, piletina, riba i sezonsko povrće, sir, pa čak i voće (primjerice ananas) na žaru, uz brojne salate, omiljena su nam ljetna jela. I dok se tako okupljamo oko vatrice, nakon napornog radnog dana ili uživanja u blagodatima, na pamet nam padaju i brojna upozorenja o štetnosti namirnica pripremljenih na roštilju. I što sada, pitate se? Kako doskočiti tom problemu? Roštiljati ili ne?

Pivo i roštilj, zdrav izbor

Da se hrana, roštilj i pivo sjajno slažu, to znaju svi, međutim, da pivo u marinadi uz mekšanje namirnica reducira policiklične aromatične ugljikovodike, tj. strukture koje nastaju prilikom izlaganja mesa visokim temperaturama, a znanstvenici ih povezuju sa rakom, manje je poznata činjenica. Upravo mariniranje mesa prije roštiljanja smanjuje nastanak nezdravih kemikalija. Mariniranje je zdrav odabir!

Stoga, kad sljedeći put planirate roštilj, marinirajte namirnice za roštilj u pivskoj marinadi. Vegeta marinada sa pivom po mjeri je odrezaka, vratine, kotleta, pilećih bataka ili krilaca, ribe i drugih namirnica koja se tradicionalno pripremaju na roštilju, ali i začinjavanje gulaša, paprikaša te variva. Uz optimalnu kombinaciju začina, piva, ulja i octa, Vegeta marinada sa pivom učiniti će hranu ne samo ukusnijom, već i zdravijom, a mnoge će osobito razveseliti što je za mariniranje potrebno svega 30 minuta. Stoga je mariniranje sa Vegeta marinadom sa pivom, dobrodošla i last minute varijanta kako bi iz roštilja izvukli maksimalno okusa i zdravlja uz minimalan trud i uloženo vrijeme.

Pivska marinada

Kombiniranje piva i hrane je, baš poput vina i hrane, prava umjetnost. Tako svaka namirnica ima svoje pivo, a posebna se piva služe kao aperitiv, digestiv i uz jela. Danas osim boje piva, postaju sve važniji okusi, temperatura piva koje se poslužuje, količina alkohola u pivu, aroma i podaroma, a nezanimarive su i okolnosti u kojima se pivo konzumira. No, tu ste vjerujemo pravi znalci, zbog čega bi malo više o drugom aspektu, mariniranju uz pomoć piva.

Osim što pivska marinada mekša, a pivski slad daje nove tonove vašem jelu, pivo sjajno ide i uz brojne začine. Tako ćemo pšenično pivo kombinirati sa čilijem, korijandrom i curryjem. Plodovi mora, školjke i rakovi više vole tamna piva, kao i zreli sirevi, dok lager piva (odležana piva) kombiniramo uz piletinu, junetinu i svinjetinu.

Primjena marinade s pivom

Sigurno ste već čuli za Pile na boci od piva. Atraktivan specijalitet možete pripremiti i uz pomoć Vegetine marinade sa pivom. Još jedan od specijaliteta koji će postati još slasniji upotrebom umaka sa pivom su rebarca sa roštilja. Poslužite ih sa pečenim krumpirima u ljusci i umakom od kiselog vrhnja.

Pilećim ražnjićima nadjenuti ćete novo ruho, manirate li ih pola sata u pivskoj marinadi, a tako marinirane ih možete roštiljati ili panirati i peći u dubokom ulju. Vratina i file, će uz zdravstvene benefite mariniranja mesa prije roštiljanja, dobiti posebnu aromu i tonove upravo uz pomoć pivske marinade. Teleći odresci u aromatičnom umakom će uz pomoć Vegeta marinade sa pivom biti još ukusniji.

Pivo je odavno prestalo biti jeftin napitak kojim zadovoljavamo žeđ po utakmici, sportskoj aktivnosti ili se hladilo tijekom ljetne žege. Danas je prestižno piće za sofisticirane gurmanske užitke, a kombiniranje hrane i piva prava umjetnost. Stoga ne čudi što je pivo sve češće i sastavni dio brojnih jela. Uživajte u pivu i hrani, pustite nek se arome prožmu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.