Moj profil

Škrinjica dobrih želja, mudrih savjeta i životnog iskustva

Ova je škrinjica poklonjena jednim dragim, mladim ljudima koji su nedavno stupili u brak. Sjetila sam se svojih bračnih početaka i grešaka koje sam, ne znajući radila, a da me nije imao tko upozoriti, niti mi išta savjetovati. Nisam imala stariju sestru ni prijateljicu u braku ili čvrstoj vezi. Interneta nije bilo, a ni nekih knjiga tipa „Žuži vam savjetuje“, pa sam uglavnom učila na svojim greškama.

Zato sam sjela i napisala par mudrih savjeta koje sam naučila i primjenjujem u svom dugogodišnjem bračnom životu, da ovim mladim ljudima, do kojih mi je stalo,  bar malo pomognem. I ako će prihvatiti ili u pravom momentu se sjetiti i jednog mog savjeta i on im pomogne, moj trud nije bio uzaludan i ja sam zadovoljna.

Pošto se savjeti nikako ne odnose samo na njih (iako sam njima pisala ) nego za sve mlade ili one starije koji ulaze u vezu ili brak, odlučila sam postaviti ih kao članak s namjerom da ga pročitaju svi koji misle da im je potreban koji savjet, a i vi ostali kako bi me dopunili onime što mi je promaklo kod pisanja.

Zahvaljujem unaprijed jednima i drugima!

Dragi mladi ljudi koji ulazite u novi život,

Najprije vam želim dugovječan i uspješan brak, pun ljubavi, sreće, radosti, razumijevanja, tolerancije, prijateljstva i sretnog roditeljstva.

Da biste sve to postigli svakodnevno trebate raditi na tome, jer kao što je rekao neki mudar čovjek: LJUBAV NIJE KAD DVOJE SJEDE I GLEDAJU JEDNO U DRUGO, NEGO KAD ZAJEDNO GLEDAJU U ISTOM SMJERU. U svoju budućnost.

Da vam olakšam taj put, jer kažu da je život prekratak da bi se učilo samo na svojim greškama, darujem vam mrvice svojih životnih mudrosti i iskustva. Ako vam pomogne i jedan od sljedećih savjeta, moj trud nije bio uzaludan i ja se veselim.

Ljubav je temelj braka a sve ostalo su zidovi, stropovi i krov! Sve dok budete na temelje svakodnevno stavljali ciglice razumijevanja, oprosta, tolerancije, male znakove pažnje, osmjeha, dodira, pogleda, nade, čežnje.....vaš brak će rasti i postati hram vašeg zajedništva.

Trudite se da poneka kišna i tmurna jutra pretvorite u prekrasan dan!

Nikad ne zaboravite da ste različiti. Prvo niste istog spola i već time ste jako različiti (pri tom ne mislim na fizički izgled). Različiti ste i po odgoju, samoodgoju i genima predaka koje nosite. Zato ne tražite jedan u drugom sebe i ne pokušavajte na silu mijenjati jedan drugog.

Ne zamišljajte jedan drugog onakve kakve bi željeli da jesu, to vodi samo razočaranju, svađi i problemima. Nego, volite jedno drugo onakve kakvi jeste, sa svim vrlinama i manama. Mane ne možete voljeti, ali ih možete tolerirati zato što se volite.

Ne se vezati za svaku izgovorenu riječ od one druge strane (jer i tebi ponekad izleti neka nekontrolirana) i ne se vraćati na to u nekim kasnijim raspravama i svađama. Treba znati da je nama ljudima svojstveno da ništa ne radimo niti ne govorimo zbog drugih, nego zbog sebe samih (to tvrde pametni ljudi, znanstvenici). Kad to shvatite bit će lakše razumijeti poneku grubu riječ, nelogičan i izhitren postupak i sl.......učinjeno je sa svrhom da se sebi olakša stanje stresa, nemira, nesigurnosti i sl., a ne da se uvrijedi ili ponizi onog kome je bila namijenjena riječ ili postupak. Treba potražiti uzrok i njega otkloniti.

Oprost je dio ljubavi a zaborav dolazi s njim. Zato ne pamtite loše stvari u vašem odnosu, oprostite si ih i zaboravite, jedino tako možete dalje u izgrađivanje sretnog braka.

U braku nema njesta egoizmu i bahatosti. I kad ste sto posto sigurni da ste u pravu, ne tjerati „mak na konac“ i dokazivati svoju ispravnost i pri tom vrijeđati onu drugu stranu, koja to također misli, nego pustiti vremenu da to dokaže.

Ništa se neće dobiti silom, vikom i bahatošću. Naprotiv, izgubit će se dio mira i radosti koje ste taj dan mogli imati.

Nema te materijalne stvari koja je vrijedna svađe i povišenog tona. Možete sve imati i ništa ne imati. A ako imate jedan drugog, imate sve. I najveće bogatstvo je bijada kad ga nemaš s kim podijeliti i uživati. A i suhi komad kruha je slađi kad se dijeli.

Nikad se ne rugajte, ni ne spominjite u srdžbi ili svađi fizički izgled jedan drugom. Iako vas je fizički izgled vjerojatno privukao, sigurno je da samo zbog njega niste ostali zajedno.

Mi nismo ni krivi ni zaslužni za to kako izgledamo (možemo samo tokom života poraditi na tome da se previše ne promijenimo svojom „zaslugom“). Stvoritelj nam je odredio kako ćemo izgledati i zato rugajući se jedan drugom, rugamo se samom Stvoritelju, a to sigurno nitko ne želi.

Za sve ostalo, na nama i u nama,  zaslužni smo najviše mi sami, nešto okolina u kojoj smo rasli i u kojoj smo odgajani. Ovisno o tome koliko smo utrosili vremena, uložili truda, volje u svoje obrazovanje i imali želje „brusiti“ sebe kao osobu, „ispali“ smo takvi kakvio jesmo. I to treba cijeniti, tome se treba diviti ili kritizirati, ako nije u redu, jer to dok smo živi, možemo mijenjati, kako bi postali bolji, pametniji i „ljepši“ sebi, svom partneru i svima oko sebe.

Nikad u svađi ili prepirci ne spominjati jedan drugom rodbinu, bližu ili daljnju. Svi mi imamo svoje pretke, koje nismo birali i možemo se s njima ponositi ili ih se sramiti. Ali, oni su naši i mi nosimo njihove gene i prenjet ćemo ih našoj djeci. Važno je da smo mi jedinke same za sebe, posebne i jedinstvene i kao takve se treba gledati i prihvatiti.

Rodbina je tu da nam pomogne (ponekad i odmogne) i da znamo da nismo sami, nego negdje i nekome pripadamo.

Ne omalovažavati, podcjenjivati i neugodno kontrirati jedan drugom. Pogotovo ne u prisustvu drugih osoba. Probleme rješavati u četiri oka, bez svjedoka, koji bi kao trebali stati na nečiju stranu i tako dokazati da je onaj drugi pametniji, mudriji i bolji. A i da je tako, sami ste si ga birali i tada niste pitali te druge za mišljenje.

Znači, nikada ne dozvoliti da vaše probleme rješavaju prijatelji, roditelji, susjedi i rodbina, jer samo ih vi možete uspješno riješiti.

Naprotiv, nije ni pametno pokazati prema van vaše trenutno loše odnose i nesuglasice, jer nitko vam ne može pomoći, do vas samih, a osim toga kad vaši dragi saznaju da trenutno nije nešto u redu u vašem odnosu, bit će jako nesretni, a oni drugi, kojima vi niste baš dragi, bit će sretni i veselit će se vašoj nesreći.

Zdrava ljubomora je sastavni dio ljubavi. Ljubomore treba biti toliko koliko je potrebno da partner osjeti da je voljen i da vam je stalo do njega. Sve iznad toga je bolesno, te sputava i ubija ljubav, rađa nepovjerenje i razara brak.

S R E T N O

P.S. U ovim savjetima i životnim mudrostima puno pažnje sam posvetila onim lošim bračnim situacijama, iako vam od srca želim da ih bude što manje, s razlogom, jer s onim dobrim svatko se zna nositi!!!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.