Moj profil

Škrobno brašno – poseban sastojak savršenih slastica i laganih jela

Škrobno brašno je najfiniji jestivi škrob koji zamjenjuje u potpunosti ili samo određenu količinu brašna u pripremanju slastica i mnogih vrsta jela. Dodatkom škrobnog brašna slastice i jela postaju ukusnija i lakša te dobivaju finu, nježnu strukturu i rahlost.

Koristi se u pripremi slatkih i slanih jela najčešće za dobivanje laganih slatkih tijesta i krema, a u slanim receptima za zgušnjavanje juha, variva i pripremu slanih umaka.

Škrob je složeni ugljikohidrat čije su molekule sastavljene od dugih lanaca međusobno povezanih molekula glukoze. Hrana koja je izvor škroba najčešće je iz grupe žitarica (kukuruz, pšenica, riža, ječam, proso, krumpir), ali škrob dosta nalazimo i u leguminozama (grašku, grahu, leći…). O izvoru škroba ovise njegova svojstva i primjena, a u domaćinstvima se najčešće susreće i koristi kukuruzni škrob kao što je Gussnel.

Iako ga bolje poznajemo kao škrobno brašno, od brašna se razlikuje po tome što sadrži samo škrob dok brašno sadrži i druge komponente (npr. masti i proteine). Upravo je zato škrobno brašno fini, sipki prah bez mirisa i okusa što mu omogućava da ne pokriva prirodne mirise i okuse hrane, odnosno ne utječe na okus slastice ili jela. Iz istog razloga su umaci i kreme pripremljene s Gussnelom sjajnije i prozirnije. Prednost mu je i što ima veću moć zgušnjavanja od brašna što znači da ga je za postizanje jednake konzistencije potrebno dodati oko 1,5 puta manje.

Škrobno brašno ili Gussnel nam u mnogočemu olakšava i ubrzava pripremu slastica i jela jer:

  • se otapa i u hladnoj vodi,
  • zgušnjava bez prethodnog kuhanja,
  • produljuje stabilnost kod pripreme
  • ne sadržava gluten, pa je prikladan za osobe koje ne toleriraju gluten

Kako Gussnel upotrebljavamo u kuhinji?

U pripremi slatkih tijesta Gussnel obično zamjenjuje 1/2 ili 1/3 količine brašna, ali imamo i tijesta u kojima koristimo samo Gussnel, bez brašna kao u sljedećim slasticama:

Vrlo se često koristi u pripremi finih krema, a najčešće se prvo razmuti s malo tekućine ili pomiješa s ostalim sastojcima, pa tek onda doda u ostatak tekućine zagrijane do vrenja.

Osim za kreme na bazi mlijeka, Gussnel možete kuhati u voćnom soku ili ga dodati voćnom pireu.

Zbog svojstva bubrenja u vrućoj tekućini prilikom kuhanja, Gussnel je vrlo primjenjiv i u pripremi slanih jela, najčešće juha, variva i umaka. U tu svrhu, najčešće se koristi kao alternativa pšeničnom brašnu jer je mnogo prednosti korištenja kukuruznog škroba umjesto pšeničnog brašna. Osim što brašno ima slabiju moć zgušnjavanja pa ga je potrebno dodati puno više nego škroba, umaci sa škrobom prozirniji su i sjajniji od onih pripremljenih s brašnom. Zbog svojstva otapanja u hladnoj vodi, Gussnel se prije dodatka u jelo razmuti u malo hladne tekućine zbog čega se neće stvoriti grudice prilikom dodavanja u vrući umak ili varivo.

Bezglutenska prehrana

Kukuruzni škrob Gussnel posebno je zanimljiv i primjenjiv u bezglutenskoj prehrani. Bezglutenska prehrana može biti osobni izbor ili pak način prehrane za ljude čiji organizam ima netoleranciju na gluten. Kukuruz je namirnica koja ne sadrži gluten, stoga glutena nema ni u kukuruznom škrobu.

Kako je bezglutenska prehrana sve popularnija, kukuruzni škrob postaje još više nezamjenjiv u svakodnevnom kuhanju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.