Moj profil

Slani cupcakes

Cupcakes se peku u papirnatim čašicama, koriste isključivo prašak za pecivo (nikad svježi kvasac), a na vrhu imaju dekoracije u obliku kreme, glazure, komadića čokolade, fondanta, voća i slično.

Može zvučati poput oksimorona, ali slani cupcakes postoje i sve su popularniji. Jednostavni za pripremu, u mono-porcijama koje se lako nose na posao ili u školu, mogu biti odlična zamjena za uobičajene grickalice uz aperitiv ili kao užina.

Pecite ih i nosite sa sobom na posao i izlet, u posjete i školu, na zabavu i put!

Pa ipak, bez obzira na njihovu slavu, možda je potrebno da još jednom raščistimo dileme oko toga što su cupcakes, a što muffini. Za razliku od ovih posljednjih, cupcakes se peku u papirnatim čašicama, koriste isključivo prašak za pecivo (nikad svježi kvasac), a na vrhu imaju dekoracije u obliku kreme, glazure, komadića čokolade, fondanta, voća i slično. Dekoracije se dodaju na već ispečene cupcakes. I jedni i drugi su poznati kao slastice, mada postoje i slane varijante.

Za razliku od svojih "slatkih rođaka", slani cupcakes često umjesto maslaca koriste maslinovo ulje, umjesto voća povrće, a čokoladu zamjenjuju sirevi. Kombinacija špinata i ricotte, s prstohvatom muškatnog oraščića, sigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Osim toga, ricottu možemo zamijeniti feta sirom, a špinat pečenom paprikom. Brojne su kombinacije u kojima se koristi luk ili još bolje poriluk, koji je nježnijeg okusa, pa ne "pokriva" okus sira ili povrća. Poriluk s mrkvom i mrvicom đumbira odlična je kombinacija, kao i poriluk s krumpirom ili bundevom. Cupcakes s brokulom odlično se slažu s parmezanom, a cikla s kozjim sirom.

Određene vrste povrća, poput tikvica i mrkve, uputno je dodati tijestu u sirovom obliku, naribane i ocijeđene od viška vode. Blitvu i špinat je bolje nakratko blanširati i također dobro iscijediti. Krumpir treba unaprijed skuhati i narezati na kockice, kao i ciklu, karfiol i brokulu. Češnjak, luk i poriluk se mogu dodati sirovi ili kratko popečeni na ulju.

Kao i kod slatkih, i kod slanih cupcakesa može se koristiti orašasto i suho voće, poput oraha u kombinaciji s gorgonzolom ili ovčjim sirom, lješnjaka sa špinatom ili blitvom, dok se karfiol odlično slaže s pinjolima i grožđicama, a brokula s bademima. Za egzotičnije kombinacije probajte avokado s mladim lukom i limunovom koricom, basmati rižu s curryjem, hummus s pečenim paprikama, cous-cous s patlidžanima, pa sve do kavijara i tartufa, šunke, slanine i dimljenog lososa.

Mogu biti odlična zamjena za uobičajene grickalice uz aperitiv ili kao užina.

Kombinacija je bezbroj, probajte sve što vam padne na pamet. Ili što vam je ostalo u frižideru. Kad se odlučite za glavne sastojke, na primjer jedno povrće i jednu vrstu sira, dodajte masnoće, a količinu jaja ili eventualno neke druge tekućine (uglavnom mlijeka) odlučite prema gustoći tijesta. Ako je povrće vodenasto, možda vam neće trebati dodatna tekućina, ako pak radite slane cupcakese s orašastim voćem i suhim sirevima poput parmezana, svakako ćete trebati dodati tekućine, kako ne bi bili presuhi. Tijesto ne smije biti vodenasto, ali ni previše tvrdo. (Ako vam može pomoći, ja ga u košarice stavljam okruglom žlicom za sladoled.) Ne zaboravite malo prašaka za pecivo, soli i začina ili začinskog bilja (papar, timijan, bosiljak, kim, vlasac i sl.).

Što se tiče "dekorativnog", kremastog dijela, on se kod slanih cupcakesa uglavnom pravi od kremastog kravljeg ili kozjeg sira ili ricotte u kombinaciji s vrhnjem. Ako je osnovno tijesto teže i složenije u smislu okusa, npr. luk ili brokula, poželjno je da kremasti dio bude jednostavan, pa siru možemo dodati tek malo začinskog bilja. Ako je tijesto lagano i s manjim brojem sastojaka, u kremasti dio možete dodati pesto od bosiljka i pinjola, pasirane osušene rajčice, žličicu gorgonzole i mljevenih oraha. Također ga možete obogatiti dimljenim lososom ili tunjevinom, pireom od graška ili graha. Nemojte nikako zaboraviti na boju slane kreme i na estetski dio cupcakesa.

Uživajte u svojim slanim cupcakesima! Oni su zdravija varijanta od "slatkih rođaka". Pecite ih i nosite sa sobom na posao i izlet, u posjete i školu, na zabavu i put.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.