Moj profil

Slatka zimnica s hygge efektom

Za vrućih, sparnih dana hladimo se sokićima, sladoledima, svježim voćem... I nekako nam ne pada na pamet dodatno "ugrijavati atmosferu". Ali to je samo zato što do sada niste timski radili slatku zimnicu! I to zimnicu s hygge efektom!

Ako vam je nekako promakao taj izraz – hygge – koji je proglašen za najpopularniju riječ 2016. godine, znajte da je to danska riječ koju je nemoguće jednom riječju prevesti na naš ili bilo koji drugi jezik.

Hygge predstavlja ozračje, uživanje u društvu voljenih osoba, osjećaj pripadnosti domu... Jednostavni rituali poput uživanja u šalici čaja i keksu s marmeladom. Marmeladom koju ste vi napravili!

Hygge pravila nalažu kako valja stvoriti ugodno i veselo ozračje.

Autor svjetskog bestsellera Hygge - Danski recept za sretan život, Meik Wiking odlično je opisao jedan hygge provod. Kaže kako je hyggati najbolje u društvu 2-4 osobe.

Tako je on ugostio svoje najbliskije prijatelje i skupa su se bacili na izradu kobasica. Svi su se okupili u kuhinji, složno pripremali smjesu i njome punili opne, usput pijuckali, uživali u glazbi i razgovoru.

Na kraju dana, potpuno iscrpljeni i gladni sjeli su za stol i konačno kušali svojih ruku djelo. Wiking čak priznaje kako su kobasice bile... blagom riječju užasne, ali ističe upravo taj odličan osjećaj zajedničkog ponosa, opuštenosti i uživancije – hygge efekt!

I vi možete hyggati!

Kobasice ostavljamo za zimu, a ove tople dane valja iskoristiti za pripremu zimnice od sezonskog voća. Okupite najdraže, zasucite rukave, oboružajte se nožićima, staklenkama, obaveznim Podravkinim želinom i bacite se na guljenje, sjeckanje, pasiranje i kuhanje.

Hygge pravila nalažu kako valja stvoriti ugodno i veselo ozračje, a to ćete najbolje postići ako neke komadiće voća žrtvujete za pripremu domaće sangrie i pripravite male tapase. Svi će raditi veselo i složno i upravo u toj jednostavnosti, neformalnosti i prožimanju svih tih okusa i mirisa osjetit ćete onu treperavu ugodu – hygge.

A kada napokon napunite teglice domaćim marmeladama i džemovima, pripremite velike žlice, puno ubrusa, otvorite jednu staklenku (ah, pa morate probati), udobno se smjestite i uživajte u vašoj slatkoj zimnici u društvu dragih ljudi i vrućih palačinki!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.