Moj profil

Topli umaci – prijateljstvo s tjesteninom

Englezi za umak upotrebljavaju riječ sauce, koja je pak došla od Francuza, a označava dodatak hrani koji je čini primamljivijom.

, , , umak od rajčice i smeđi umak su osnovni umaci od kojih nastaju bezbrojne varijacije.

Karijeru su započeli kao "maska" za prikrivanje lošeg okusa, no danas topli umaci služe kao ukusan dodatak fino pripremljenom jelu. Kao i pri izboru odjeće – boja, tekstura, sočnost i okus umaka trebaju biti u što većem skladu s hranom s kojom ih poslužujemo. "Uspješan brak" postiže se pozornim odabirom skladnih namirnica i odgovarajućih kuharskih tehnika. Ipak, najvažnija je intuicija i vaš personal touch zahvaljujući kojima i od kupovnog umaka možete stvoriti svaki put novo jelo.

Iz francuskog kulinarstva (Carême) potječe podjela na nekoliko osnovnih umaka: hollandaise, béchamel, velouté, umak od rajčice i smeđi umak (umak od pečenja – brown sauce, espagnole, demiglace) na osnovi kojih nastaju bezbrojne varijacije.

  • Hollandaise – tvore ga maslac i žumanci, a najbolje mu je u društvu s povrćem, ribom i jajima (jaja benedict); servira se hladan ili topao.
  • Béchamel – ili "bijeli umak" nježnog okusa i kremaste teksture; priprema se od mlijeka, brašna, maslaca, a često mu se dodaje i muškatni oraščić.
  • Velouté – ili baršunasti umaci mogu se raditi od pilećeg, povrtnog ili ribljeg temeljca i brašna (curry umak, umak od šampinjona, umak od kapara...).
  • Umak od rajčice – u prvim umacima od rajčice uživali su stanovnici Južne Amerike. U Europu je rajčica stigla tek u 16. stoljeću, a zanimljivo je da je isprva smatrana otrovnom i tada se uzgajala tek za ukras! Umaku od rajčice najčešće se dodaje čili, paprike, crveni i bijeli luk te ostalo sjeckano povrće, a najbolji je u kombinaciji s tjesteninom (marinara – poznati, u Americi omiljen "mornarski" umak od rajčica). Talijanska tjestenina prelivena umakom od rajčica postala je hit tek u prošlom stoljeću!
    Ubrzan životni tempo ostavlja nam sve manje vremena za dugotrajan boravak u kuhinji, stoga Podravkin umak na bazi rajčice uz dodatak šampinjona, luka i začina preporučujemo kao idealno rješenje za brzu pripremu inovativnog i kvalitetnog obroka!
    Za ljubitelje talijanske kuhinje, tu je i Podravkin umak od rajčice s maslinama! Kombinacija rajčice, zelenih i crnih maslina, crvenog luka te raznih začina daje ovom proizvodu specifičan mediteranski okus. Umak od rajčice s maslinama nastavlja trend zdravih proizvoda od povrća, bez konzervansa, odličnog okusa i vrhunske kvalitete.
  • Smeđi umak (espagnole) – dobiva se od popčenih goveđih kostiju i korjenastog povrća.
  • Roux – francuski termin za zapršku: brašno popečeno na maslacu ili masti – služi za zgušnjavanje umaka.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.