Moj profil

Tragači za tartufima

Kako tartufi rastu pod zemljom, mogu se pronaći samo uz pomoć životinja s istančanim njuhom. Stoga se u potrazi za tartufima neki oslanjaju na dresirane pse, neki na svojeglave svinje, a neki čak i na crvene muhe.

Tartufi su najrazmaženije gljive na svijetu. Uspijevaju samo u određenom podneblju i u određenim šumama pa ih tako primjerice ima samo u nekim dijelovima Hrvatske, Italije i Francuske. Tamo najradije žive u simbiozi s korijenjem hrastova, topola, pinija ili maslina. Kako se skrivaju najmanje dvadesetak centimetara, a ponekad i koji metar duboko pod zemljom, ljudi ih ne mogu pronaći sami. Ne mogu ih ni vidjeti ni namirisati pa im u lovu na njih pomažu životinje s istančanim njuho.

U pronalaženju tartufa neki se, posebno u jugozapadnoj Francuskoj, oslanjaju na ženke svinja koje su neobično uspješni tragači jer zreli tartufi otpuštaju steroide koji su svojim mirisom slični mirisu feromonina koje luče mužjaci tijekom perioda parenja. No, kako je svinje zbog njihove zaluđenosti ne samo mirisom, nego i okusom tartufa vrlo teško kontrolirati (i divlje svinje obožavaju tartufe!), lovci se sve rjeđe i rjeđe koriste njihovim uslugama. Radije se oslanjaju na pse koji su mnogo pouzdaniji, a također imaju vrlo oštar njuh. K tome, psi nisu proždrljivi poput svinja pa su i više nego zadovoljni i sa sasvim malim komadićem tartufa kojim ih vlasnik obavezno nagradi nakon uspješno okončane potrage. Štoviše, toliko su skromni da ne prigovaraju čak ni ako se tartuf zamijeni kobasicom ili slaninom. Inače, za traženje tartufa najbolje se mogu dresirati srednje veliki mješanci, ali i rasni lovački psi, španijeli, seteri, dalmatineri i bigli.

U Italiji postoje Lagotto psi, posebna rasa koja se već petstotinjak godina uzgaja i dresira isključivo za pronalaženje tartufa. Ti su psi vrlo rijetki i vrlo skupi pa primjerice, dresirani Lagotto početnik stoji oko 5 000 eura, a iskusni Lagotto pas dostiže cijenu i do 15 000 eura. Lagotto psi svojim izgledom podsjećaju na neobično simpatičnu kombinaciju pudla i ovce. Vrlo privrženi, veseli i umiljati psi.

No, osim u društvu svojeglavih svinja ili pouzdanih pasa, lovci u lov na tartufe mogu krenuti i s entomološkim atlasom ispod ruke. Naime, miris zrelih tartufa neobično privlači i ženke crvenih muha Suilla koje stoga nepogrješivom točnošću odlažu svoja jaja baš na tlo ispod kojeg oni uspijevaju.

Ako se i sami ove jeseni dokopate svježih tartufa, bez obzira jesu li pronađeni uz pomoć svinje, psa ili muhe, pripremite ih na najjednostavniji mogući način. Svoj grumenčić naribajte na tanke, tanke ploške na krišku kruha namazanog maslacem.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.