Moj profil

Upomoć, ne mogu spavati!

Koliko puta vas je usred noći sustigla hrpetina problema koje potiskujete? Možda je vašoj nesanici razlog i buka, želudac pun teške hrane ili svjetlost s reklame koja probija u vaš stan?

Usred noći, dobar stari smijeh se itekako cijeni. Čitate li ovaj članak usred noći, itekako znate o čemu govorimo. Ukoliko kraj vas nema nekoga tko bi vas nasmijao, reći ćemo vam da ipak niste sami. Otprilike polovica odrasle populacije u određenom dijelu života pati od nekog oblika nesanice.

Jedenje doručka, zdravih međuobroka, ručka i lagane večere pomoći će vašem zdravom noćnom počinku.

Nesanicu mogu uzrokovati stanja poput stresa, anksioznosti, briga, ali i određeni lijekovi. Mogu je uzrokovati i vanjski čimbenici, poput uznemirujućih zvukova, ekstremne temperature, neadekvatne postelje, nedovoljno zamračene sobe, ali i promjene poput jet-lega.

Neke osobe podložnije su nesanici od drugih. Primjerice, ukoliko ste ženskog spola, iznad 60 godina i skloni pesimističnom raspoloženju, mogućnost da ćete u nekom periodu života patiti od nesanice je znatno veća.

Simptomi su vrlo jasni i nedvojbeni. Imate poteškoća zaspati? Budite se usred noći i ne možete se ponovno uspavati? Budite se umorni s osjećajem da uopće niste spavali ili ste spavali tek na trenutak? Ili jednostavno osjećate kako se nekoliko noći uzastopce niste odmorili i kvalitetno spavali?

Kakve sve nesanice postoje?

Nesanica se ne definira brojem odspavanih sati ili vremenom potrebnim za uspavljivanje. Nesanica je percepcija neadekvatne ili loše kvalitete spavanja, koju mogu uzrokovati neki od sljedećih razloga:

  • poteškoće pri uspavljivanju
  • buđenje usred noći
  • buđenje prerano ujutro
  • spavanje koje ne osvježava organizam.

Nesanica je i subjektivan osjećaj spavača, jer moramo znati da potrebe za snom i zadovoljstvo spavanjem nisu kod svake osobe isti.

Formalno, nesanicu možemo podijeliti na:

  • teškoću kod uspavljivanja (početak spavanja)
  • učestalo i stalno buđenje (problem održavanja sna)
  • pospanost usprkos odgovarajućoj duljini spavanja (nekvalitetno spavanje).

S obzirom na trajanje nesanice, možemo je podijeliti na:

  • prolaznu nesanicu - traje od jedne do nekoliko noći, a obično nastaje uslijed stresa ili promjena u okolini
  • kratkotrajna nesanica - traje od nekoliko dana do 3 tjedna, a uzrokovana je dubljim stresom, poput smrti, selidbe, bolesti, problema na poslu ili potiskivanjem problema
  • dugotrajna nesanica - najtvrdokorniji oblik nesanice, koji je posljedica zdravstvenih poremećaja ili konzumiranja nekih lijekova.

Prema uzroku, nesanicu možemo podijeliti na:

  • onu uzrokovanu vanjskim faktorima
  • psiho-fiziološku nesanicu.

Ukoliko odlazite na počinak u strahu da nećete moći zaspati i zaokupljeni tim osjećajem ostajete budni, vjerojatno je da patite od psiho-fiziološke nesanice. Nesanica uzrokovana neadekvatnom okolinom i neodgovarajućom higijenom spavanja spada u vanjsku nesanicu.

Vođenje dnevnika

Patite li od nesanice, može vam pomoći vođenje dnevnika. Sve svoje večernje i noćne navike i rituale sljedeći dan unesite u dnevnik. U dnevniku neka nađe mjesto i kultura spavanja – broj buđenja, koliko vremena se uspavljujete, koliko vam treba da zaspite nakon što se noću probudite, što vas je probudilo, o čemu ste razmišljali u trenucima nespavanja. Dnevnik vam može pomoći otkriti problem koji potiskujete, vaše nesvjesno i ono od čega bježite. A svako je suočenje korak prema ozdravljenju.

Dnevnik vam može otkriti problem koji potiskujete, vaše nesvjesno i ono od čega bježite. A svako suočenje je korak prema ozdravljenju.

Ukoliko je vaša nesanica tvrdokorna i sami se je ne možete riješiti, nemojte oklijevati u traženju pomoći. Postoje brojni forumi na kojima korisnici rado dijele svoja iskustva, svoje strahove i metode kojima su liječili nesanicu. Osobe koje će vas razumjeti mogu vam biti i utjeha ukoliko se probudite usred noći i ne možete više zaspati, a svakako pomaže činjenica da u svojoj borbi niste sami. Nemojte se ustručavati potražiti dobrog liječnika s profesionalnim iskustvom u području nesanice.

Hranom u borbu protiv nesanice

Želite li poraziti nesanicu, morate usvojiti i neke zdrave prehrambene navike. Tako će, na primjer, jedenje doručka, zdravih međuobroka, ručka i lagane večere pomoći vašem zdravom noćnom počinku.

Svima već je poznata stvar da čaša toplog mlijeka ublažava nesanicu, ali i smanjuje kiselinu u želucu. Čaj zaslađen medom opustit će prenapregnut mozak.

Ugljikohidrati će vašem tijelu omogućiti otpuštanje seratonina, hormona koji inducira spavanje. Tjestenina, riža, ječam, kruh, pa i kuhana jaja, meso riba i svježi sir, preporučljivi su za bolji san. Isto tako, salata, češnjak, luk, cikorija, repa i kupus smiruju i olakšavaju spavanje.

U spavaćoj sobi

Hram mirnih snova i prva obrambena linija u borbi protiv nesanice je vaša spavaća soba. Relaksirajuća glazba, eterična ulja s opuštajućim učinkom, čista posteljina i krevet na povoljnoj poziciji učinit će svoje. Čak i ako vam se dogodi nesanica, biti će ugodnije provesti je u lijepo uređenom prostoru.

Kod nesanice je i subjektivan osjećaj spavača važan, jer potreba za snom i zadovoljstvo spavanjem nisu isti kod svake osobe.

Prije spavanja svoj spavaći prostor dobro prozračite. Sebi priuštite opuštajuću kupku, odjenite pidžamu/spavaćicu od finih, ugodnih materijala i poslužite se nekom vama bliskom oprobanom metodom. Neki se kunu na neopterećujuću seriju, nekima se kapci sklapaju pri samoj pomisli na knjigu, a nekima jedino tišina u kojoj se mogu usredotočiti na sebe i otpustiti dan za sobom može donijeti san na oči. Dobro staro brojanje ovaca možda još uvijek pali. Nećete znati ne budete li probali.

Dobar je san ljekovit. On krijepi, pomaže u prikupljanju energije, slaganju misli, jača koncentraciju i snaži imunitet. Dobar je san i početak dobrog dana, pa se za dobar san vrijedi potruditi. Jeste li učinili sve kako bi dobro spavali?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.