Moj profil
Uz dobru rižu svatko može biti majstor kuhinje
Uz dobru rižu svatko može biti majstor kuhinje

Uz dobru rižu svatko može biti majstor kuhinje

Riža je jedna od osnovnih namirnica u svakoj kuhinji: jednostavno se priprema, dostupna je svima i vrlo brzo od nje nastaje prilog ili cjelovit obrok.

Za pripremu jela s rižom ne morate imati godine iskustva ili biti vrhunski kuhar. S osnovnim kulinarskim vještinama može se napraviti puno, a uz malo učenja i prakse, jelo se može dovesti do savršenstva. Baš kao i tjestenina, riža ostavlja mnogo prostora za igranje okusima pa je se tako može spajati s povrćem, morskim plodovima, sirom, piletinom ili nekim drugim mesom.

Riža ostavlja mnogo prostora za igranje okusima pa je se tako može spajati s povrćem, morskim plodovima, sirom, piletinom ili nekim drugim mesom.

Ukusna je i jednostavno kuhana te začinjena s malo kvalitetnog maslinova ulja. Ipak, treba imati na umu da je svaka riža specifična i ima odgovarajuću namjenu. Primjerice, za kremasti rižoto najbolja je arborio riža, a za priloge i salate savršena riža parboiled.

Basmati i dugozrnata riža kraljice su egzotičnih jela, a integralna parboiled je za one koji biraju najzdravije obroke. Pratiteljima gastro trendova i eksperimentiranja u kuhinji zanimljiv izbor može biti mješavina tri vrste žitarica, a za one kojima je bio/organic hrana na prvome mjestu okruglozrnata riža najdraža je opcija. Mnogi se pitaju kako napraviti savršen rižoto.Vrhunski kuhari otkrivaju da je tajna u temeljcu pa će posvećenost njegovoj pripremi nerijetko rezultirati odličnim okusom jela. Ovisno o raspoloživom vremenu i entuzijazmu, temeljac možete pripremiti sami - ili se jednostavno uputiti do obližnje trgovine. Za rižoto se nerijetko svatko može biti majstor kuhinjeTajna savršenog rižota skriva se u temeljcu pa, ovisno o raspoloživom vremenu i entuzijazmu, možete ga pripremiti i sami. Najčešće se preporučuje pileći temeljac, ali možete upotrijebiti i neki drugi ako smatrate da odgovara ostalim sastojcima u receptu.Za dobru strukturu potrebno je odabrati i dobru rižu. Riža Zlato polje sinonim je za vrhunsku kvalitetu. Ta je kvaliteta postignuta dugogodišnjim pravilnim izborom najboljih sorti riže, odgovarajućim postupkom prerade i čišćenjem sirovine te primjerenim načinom pakiranja. Ovu brušenu bijelu rižu možemo nazvati pravim “multitalentom” među rižama, s obzirom na to da svoje mjesto može naći u gotovo svim jelima. Razlog tome su njezin oblik i srednja veličina zrna, kao i visok udio škroba, a posebno se dobrom pokazuje u tradicionalnim, domaćim recepturama.Od sarme do rižota, od slatkih nabujaka do riže na mlijeku, s ovom je rižom teško pogriješiti. Kod kuhanja se preporučuje apsorpcijska metoda, što znači da se riža kuha u točno određenoj količini vode kako bi se tijekom kuhanja sva voda upila. Pri kuhanju razina vode opada i para dovršava kuhanje. Preporučuje se na 195 grama riže srednjeg zrna staviti 470 ml vode.

Važno je znati i da temeljac prije ulijevanja u lonac ne smije biti vruć jer će riža ostati tvrda i neće se skuhati, pa se tako preporučuje ulijevati topli temeljac. Uz temeljac možete dodati i malo bijelog vina, a od ulja izbor kuhara obično pada na ono maslinovo. Nakon otprilike 15 minuta kuhanja bijela riža postat će al dente, a kako bi rižoto zadržao bogatstvo okusa i finu, kremastu strukturu, preporučuje se poslužiti ga odmah nakon pripreme.

Tekst: Irena Zrinski

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.