Moj profil

Uživanje na bečki način

Svatko tko ga jednom posjeti često mu se i s radošću vraća. Stoga u Beču treba pronaći svoje mjesto za uživanje u nekoj od očaravajućih, legendarnih i duhom prošlosti protkanih kavana.

Beč je magičan grad. Svatko tko ga jednom posjeti često mu se i s radošću vraća. U Beču stoga treba pronaći svoju kavanu, svoj stol i svoju kavu.

Primjerice, za one koji žele uživati baš kao nekad uz kavu i listanje časopisa idealan je Cafe Central (Herrengasse 14), legendarno europsko sastajalište umjetnika, književnika i novinara u kojem se 20-tih godina dnevno nudilo i više od dvjesto različitih magazina i novina. Za sve romantičare koji sanjare o putovanju vremenskim strojem mjesto iz snova je Cafe Hawelka (Dorotheergasse 6), boemska kavana sa šarmantno izlizanim, schabig interijerom koji potječe iz davne 1939. godine. Kao stvoren za bijeg u prošlost i duhovno relaksiranje je i Kleines Cafe (Franziskanerplatz 3), u kojem je zabranjena zvonjava i razgovor mobitelima, a konobari su simpatično mrzovoljni baš kao nekad u zlatno doba bečkih kavana. Kavana po mjeri mnogih, a posebno zaljubljenika u film je Cafe Mozart (Albertinaplatz 2), već stoljećima omiljeno okupljalište pisaca, umjetnika i glumaca u kojoj je primjerice slavni Grahan Green pisao scenarij za kultni film Treći čovjek.

Cafe Sacher (Philhamonikerstrasse 4) pak je nezaobilazno mjesto za sve sladokusce koji žele uživati u neodoljivoj bečkoj kombinaciji, kavi melange i legendarnoj Sacher torti koja se ovdje već desetljećima sprema po tajnom receptu iz 1832. godine. Naravno, mnoge će već na prvi pogled osvojiti i Cafe Landtmann (Karl Lueger-Ring 4) kako svojom elegancijom tako i spoznajom da su za stolovima ove kavane sjedile mnoge slavne ličnosti, među kojima su primjerice bili Sigmund Freud, Thomas Mann, Marlene Dietrich i Romy Schneider.

SVE BEČKE KAVE

Melange: kava s dosta pjenasto umućenog mlijeka.
Braune: mala ili velika espresso kava s malo mlijeka.
Mokka ili Scwarzer: mala ili velika espresso kava.
Einspanner: espresso sa šlagom serviran u čaši.
Wiener eiskaffe: jaka, hladna crna kava sa sladoledom od vanilije i šlagom.
Masagran: hladna kava s maraskinom i sladoledom.
Kapuziner: mali espresso s malo šlaga posipanog naribanom čokoladom.
Fiaker: espresso s rumom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.