Moj profil

Vitamin A – zaštitnik epitela

Čuvajući integritet kože i sluznice vitamin A indirektno sprječava ulazak uzročnika bolesti u tijelo. Po tome bi se mogao nazvati našim "bodyguardom".

Ako je neki vitamin doista napravio "čuda" i doslovce očuvao ljude i djecu na Dalekom istoku od sljepoće tako što im je hrana bila suplementirana, onda je to upravo vitamin A ili retinol. Štiteći stanične membrane te jačajući kožu i sluznicu, spriječio je mnoge infekcije i nekontrolirano bujanje tkiva pa ga se može nazvati vrijednim zaštitnikom.

Za razliku od ostalih vitamina, koji su u pravilu bezazleni i mogu se uzimati u povišenim dozama, A vitamin je specifičan po tome što u povećanim dozama može biti - toksičan. Zato je dobro da njegovo uzimanje bude pod nadzorom liječnika.

Budući da sudjeluje u građi fotosenzitivnih štapića u mrežnici oka, vitamin A sprječava neugodno noćno sljepilo, a poboljšava i zacjeljivanje rana.

Gdje ga ima

Tko se hrani raznovrsnim namirnicama bogatim provitaminom beta-karotenom (povrće i voće) u pravilu nema deficit vitamina A, ali kad ga nema, najbolji izvor su jetra, ulje bakalara, mlijeko.

Osim u multivitaminskim preparatima, A vitamin se izolirano vrlo rijetko koristi.

Kako djeluje

Čuvajući integritet kože i sluznice doslovce sprječava ulaz mikroba, virusa i drugih uzročnika bolesti u tijelo. Po tome bi se mogao nazvati "bodyguardom". Posebno se spominje njegovo pozitivno djelovanje kod akni. Budući da sudjeluje u građi fotosenzitivnih štapića u mrežnici oka, vitamin A sprječava neugodno noćno sljepilo, a poboljšava i zacjeljivanje rana. Utjecaj vitamina A na imunitet, na Crohnovu bolest, na čir želuca, na anemije također je poznat.

Mnoga bolesna stanja imaju za posljedicu deficit A vitamina - oštećena crijevna sluznica, primjerice, ne može apsorbirati masti i u njima otopljeni vitamin A, a začepljeni izvodni kanalići iz žučne vrećice blokiraju razlaganje masti. Prvi znak blagog deficita vitamina A je noćno sljepilo (hemeralopia), a ako se deficit nastavlja dulje vrijeme, može se pojaviti kseroftalmia, što je zapravo uvod u sljepilo.

Upravo zbog toga što je A vitamin jedan od onih koji može biti i toksičan, najbolje bi bilo kada biste ga uzimali pod nadzorom liječnika.

Doziranje i sporedni učinci

Preporučena dnevna količina vitamina A (RDA - Recommended Dietary Allowances /preporučene dnevne količine/) za odraslog je muškarca 1000 RE (retinol ekvivalenata), a za ženu 800 RE (1 RE = 1 /μg retinola). Pretvoreno u beta-karoten to iznosi 6000 /μg ili 6 mg dnevno.

Opisani su slučajevi toksičnog djelovanja A vitamina uglavnom kod terapije protiv akni ili kod dugotrajnog konzumiranja ulja iz jetre morskih pasa. Crvenilo kože, svrbež, glavobolja i mučnina prvi su znakovi koji ukazuju da doze treba smanjiti. Srećom, takve pojave su rijetke. U velikom izvješću koje je objavio ugledni časopis New England Journal of Medicine navodi se pokus "uživo" s visokim dozama A vitamina kod žena koje prije trudnoće žele izbjeći razne defekte djece (malformacije).

Kod prosječne doze od 50 000 internacionalnih jedinica (i.j.) nije zabilježena ni jedna deformacija kod 120 poroda. To je demantiralo ranije pokuse gdje je bilo pojedinačnih slučajeva defektne djece.

Upravo zbog toga što je A vitamin jedan od onih koji može biti i toksičan, najbolje bi bilo kada biste ga uzimali pod nadzorom liječnika. Poznato je iz literature da su polarni istraživači koji su kao hranu koristili jetru bijelih medvjeda već za nekoliko dana osjetili neobične simptome kao sanjivost, glavobolju, iritabilnost i povraćanje.

Tablete vitamina A koje su načinjene specijalno za razne kožne bolesti i sadrže 20 puta veće doze od RDA, izazvale su kod osoba koje su ih uzimale slične simptome intoksikacije. Kronična intoksikacija karakteristična je po hrapavoj koži i ispadanju kose. Kod žena u menopauzi preporučuje se najviše 25 000 i.j. dnevno. Međutim, kod žena koje mogu zatrudnjeti, sigurnosna doza je manja i iznosi 10 000 i.j. dnevno. Za ostale odrasle dnevna doza vitamina A ne bi trebala biti veća od 25 000 i.j. jer se mogu javiti osip na koži, glavobolje, umor i gubitak kose.

Često se A vitamin nalazi kombinaciji s drugim vitaminima u tzv. multivitaminskim preparatima. U tom slučaju dobro je voditi računa o mega dozama. Moguće je da vitamin A i neki lijekovi stupaju u međusobnu vezu u organizmu izazivajući tzv. "interakcije", o čemu će prosudbu najbolje donijeti liječnik.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.