Moj profil

Viva la piva!

Petak navečer, uredsko, studentsko ili odijelo kućanice zamjenjujemo onim večernjim, i užurbanim korakom jurimo prema obližnjoj pivnici. Uz glasan razgovor, slastan smijeh i obavezno pivo skidamo sve maske i večer provodimo ludo se zabavljajući.

Pivo je oduvijek imalo veliku društvenu vrijednost: slučajno su ga otkrili Sumerani i njegovu recepturu čuvali kao najveću tajnu.

Tradicionalni oblik muškog, u novije vrijeme i ženskog druženja i opuštanja jest ono uz pivo. Pabovi, pivnice i privatna pivska druženja neobaveznim su sadržajem uz koje se stvara zdrava (a nerijetko i bučna) komunikacija te nam pomažu da se odmaknemo od svakodnevice preplavljene brzinom i poslovnim obvezama.

Savjeti za pivo party

Ukoliko odlučite organizirati pivo party, nudimo vam savjete za što bolji provod i bezbolnije jutro:

  • Morate računati da bi među pozvanima moglo biti i pivomrzaca (ma koliko vam to neshatljivim izgledalo). Stoga napunite kućne zalihe mlijekom, sokovima, vinom i svime onim bez čega je jedan party nezamisliv. Dodatan savjet: budite mudri i razboriti te povećajte količine bezalkoholnih pića na uštrb onih alkoholnih.
  • Osim na raznolikost ponude, morate računati na to da i među pivopijama ima razlike. Dok se jedni oduševljavaju voćnim i bezalkoholnim pivima, drugi ih smatraju uvredom, a treći sve osim tamnog piva smatraju bućkurišem.
  • Ponudite li jednom osviještenom ljubitelju piva toplo pivo, računajte ga za doživotnog neprijatelja.
  • Ukoliko na party pozovete više od 10-ak ljudi, o tome obavijestite susjede jer dobrosusjedska naklonost u takvim trenucima može biti presudna.
  • Kao pravi domaćin potrudite se svakog gosta ponaosob obavijestiti o štetnosti alkohola, dužnostima savjesnog vozača itd.
  • Pokušajte organizirati za goste i nekakav dodatni program; društvene igre (one na svlačenje strogo su zabranjene), gledanje tekmi i reality showa...
  • Gosti ne smiju ostatati gladnima, a namirnice idealne za upijanje viška tekućine jesu: kobasice, pečeni krumpiri i slanina, pohani šampinjoni ili one manje zahjevne: čips, kikiriki, krekeri i kanapei.
  • Za sve one koji su usprkos svim mjerama opreza uspjeli pretjerati, organizirajte prijevoz (primjerice gradski taksi), a za one najneumjerenije i krevet u kojem će dočekati sljedeće jutro.

Poučak

Neovisno o tome organizirate li pivo party ili provodite tek još jednu večer s dečkima/curama u pivnici, zapamtite kako nijedno pretjerivanje ne valja, čuvajte se one "jedne čaše previše", pretjerano otvorenog ponašanja (ha-ha, svakakve informacije ohrabrene zavirivanjem u dno pivske čaše mogu izići na površinu), ispada i mamurluka. Pazite se i pivskog trbuha jer to je pivska pošast koja konzumente najčešće napada. I nemojte reći da vas nismo upozorili!

Dok se jedni oduševljavaju voćnim i bezalkoholnim pivima, drugi ih smatraju uvredom, a treći sve osim tamnog piva smatraju bućkurišem.

A kako ne biste mislili da je pivomanija modni diktat suvremenog društva, reći ćemo vam kako je pivo oduvijek imalo veliku društvenu vrijednost: slučajno su ga otkrili Sumerani i njegovu recepturu čuvali kao najveću tajnu, konzumirali su ga i stari Babilonci, Egipćani se međusobno pozdravljali uzrečicom "kruh i pivo", a Vikinzi nakon konzumacije piva vodili svoje najhrabrije bitke, često uslijed euforije zaboravljajući na oklop i košulju.

Za kraj pouka: držite konzumaciju piva pod kontrolom, uživajte ga povremeno i umjereno kako nam ne bi preostalo ništa no podići čašu u zrak i reći vam cheers (živjeli)!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.