Moj profil

Voćna salata na moj način

Slatki, mirisni preljev prelijemo preko voćne salate, pažljivo pomiješamo i abrakadabra, zahvaljujući sastojcima (ali i zajedničkom trudu) dobili smo ne samo neobično ukusnu, već i neobično zdravu Dječju voćnu salatu s grožđem.

Svi u kuhinju. Operimo ruke i zavežimo pregaču. Danas spremamo dječju voćnu salatu s grožđem. Uz 400 g bijelog grožđa za nju trebamo još i 1 bananu, 2 kivija, 3 marelice, 150 g lubenice te 1 naranču, 2 žlice meda i prstohvat zdrobljenog anisa.

Naša voćna salata zaslužuje najmanje dvije petice, jednu za okus, a drugu za zdravlje.

Nakon pranja, čišćenja i guljenja, najprije odvojimo bobice grožđa od peteljki i stavimo ih u veliku zdjelu. Zatim vrlo oprezno na ploške narežimo bananu, kivi i marelice, a na kockice lubenicu te sve dodamo u zdjelu s bobicama grožđa. Potom ocijedimo sok od naranče i u njega umiješamo med i začin anis. Slatki, mirisni preljev prelijemo preko voćne salate, pažljivo pomiješamo i abrakadabra, zahvaljujući sastojcima (ali i zajedničkom trudu) dobili smo ne samo neobično ukusnu, već i neobično zdravu voćnu salatu.

Doista, naša voćna salata zaslužuje najmanje dvije petice, jednu za okus, a drugu za zdravlje. Štoviše, za pozitivni učinak koji ima na naše zdravlje, naša voćna salata s grožđem može dobiti čak i čistu desetku! Naime, sastoji se od više vrsta vrlo zdravog voća prepunog korisnih vitamina, minerala i ostalih čarobnih sastojaka koji su neophodni za pravilan rast i razvoj našeg organizma. Između ostalog, bobice grožđa nas čuvaju čak i od najtežih bolesti, a sastojci iz banane brinu se za zdravlje naših kostiju i mišića. Kivi i naranča štite nas od dosadnog šmrcanja, kihanja i prehlade, sastojci iz marelice su važni za naše oči i kožu, dok lubenica čisti naše tijelo od štetnih tvari. Kako voće, uz povrće, spada u najvažnije namirnice te ga stoga moramo jesti svaki, baš svaki dan i to po nekoliko puta, voćnu salatu spremajte što češće (gotova je za samo 15 minuta).

Pritom, voće navedeno u receptu možemo zamijeniti bilo kojim drugim, najbolje onim sezonskim koje je u ponudi na tržnici ili raste u vašem ili djedovom voćnjaku. U proljeće ljetne lubenice zamijenimo proljetnim, svježim jagodama. Kako voće doista mora biti svakodnevno na našem jelovniku, svoju prehranu osim salatama obogatimo i drugim voćnim obrocima.

Ujutro prije odlaska u vrtić ili u školu, za doručak, najvažniji obrok u danu, u svoje pahuljice ili müslije umiješajmo na kockice narezano svježe sezonsko voće te popijmo čašu svježe istisnutog voćnog soka. Između dva obroka pojedimo komad nekog sočnog i slasnog sezonskog voća, i u svojoj torbi uvijek imajmo pri ruci neku zdravu voćnu užinu, odnosno opranu jabuku, bananu, krušku ili naranču.

Osim toga, iznenadni napadaj gladi te želju za slatkim, umjesto kupovnim, radije utažimo zdravim voćem. U tu svrhu, osim za svježim, sezonskim voćem možemo posegnuti i za sušenim voćem, suhim šljivama, marelicama ili smokvama te orasima, bademima i kikirikijem, namirnicama koje ne samo što su jako zdrave, već nam olakšavaju i učenje, koncentraciju i pamćenja, pa s pravom nose nadimak hrana za mozak.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.