Moj profil

Za blagdane se dobro jede

S nestrpljenjem čekamo blagdane kako bi osjetila preplavili mirisima i okusima rezerviranim samo za taj dio godine. Od svih najviše, božićni okusi i mirisi pobuđuju nostalgiju i zaboravljene emocije. Nakratko im se prepustite!

Blagdani, tradicionalno vezani uz sjetvu, žetvu, berbu grožđa, krštenje vina, Uskrs, Božić ili nešto drugo, oduvijek su tijesno povezani s finim mirisima koji se šire iz kuća. Tko o čemu, mi, kako nam to i priliči, o hrani. Ovoga puta onoj blagdanskoj.

Nepce caruje

Advent s Badnjakom u finalu je vrijeme kada uz posljednje pripreme za veliko slavlje materijaliziramo našu ljubav prema bakalaru i drugim ribljim specijalitetima.

Uz bakalar na bijelo, u posno doba se jedu i cjenovno pristupačnija inačica - oslić alla bakalar, bakalar s krumpirom, brudet, lignje, crni rižoto, ali i slatkovodne ribe, prilozi od povrća, maneštre bez mesa, posutice, soparnici i druga bezmesna jela, savijače, fritule, kruh i povetice. Naravno, sve ovisi u jelovnik kojeg predjela Hrvatske virite. Tek iza ponoći blagdanska trpeza se počinje puniti mesnim specijalitetima.

Božićno jutro je po mnogočemu posebno. Uz obitelj na okupu, eskalaciju apetita, očekivanja i božićnih emocija, dočekuju nas sva gastronomska čuda koja smo pomno pripremali cijelog tjedna. Tako je nekada bilo, a tako je i sada.

Božićni ručak je bogat, svečan te okuplja cijelu obitelj. Objed kako to i pristoji počinje juhom, poželjno s domaćom tjesteninom, a koja je tu uz kulinarske užitke i kako bi ubrzala probavne procese i pripremila nas za nastavak. Napokon možete izvući iz pećnice puricu, gusku, patku ili pak svinjetinu.

Božićni specijalitet su i jela iz tijesta, peciva, posebice božićni kruh tzv. božićnjak, božićnica, česnica ili koleda, čija receptura varira obzirom na regionalne posebnosti. Uz sva ta jela, ne treba zanemariti dobrobit salata i konzumirati ih u svim dostupnim formama.

Kolači, ah kolači, blago nama što su kolači neizostavan dio blagdanskog blagovanja. A u ovoj prilici nam se pišu najsjajniji: medenjaci, paprenjaci, salenjaci, šape, karamelizirane jabuke, vanilin roščići, zvjezdice s marmeladom, fritule, orehnjače, makovnjače, kuglofi, biskviti i torte. Uz opću tradiciju pripreme božićnih i novogodišnjih kolačića uvriježile su se i regionalne osobitosti.

Za post-blagdansko razdoblje bez dijeta

Ne, nikako se nemojte odricati blagdanskog užitka u jelu i piću, već načinite sitne "kompromise" koji će znatno poboljšati kvalitetu prazničnog blagovanja:

  • Ni za vrijeme blagdana nemojte preskakati doručak. Doručak potiče izmjenu tvari i metabolizam.
  • Pijte puno tekućine, bezalkoholne i negazirane.
  • U sva jela dodajte zdravo maslinovo i druga biljna ulja.
  • Pred masnoćama prednost dajte začinima koji će svakom jelu dati poseban okus.
  • Uklonite vidljivu masnoću s mesa, a meso podlijevajte nemasnim temeljcima.
  • U kolačima gdje je to moguće koristite smeđi šećer.
  • Muče li vas povišene vrijednosti lošeg kolesterola, svedite upotrebu maslaca, jaja i drugih masnoća životinjskog podrijetla na minimum.
  • Ako vam to angažman i vrijeme dozvoljavaju, okrenite se domaćim specijalitetima.
  • Dodajte na vašu blagdansku trpezu svježe i suho voće, orašaste plodove, povrće i jela od cjelovitih žitarica.
  • U božićna jela "progurajte" i tradicionalne kaše od žitarica (pšenica, ječam, kukuruz...), jela s povrćem, mahunarkama, a salate i juhe su obavezne.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.