Moj profil

Zašto se slavi Dan Svetog Patrika?

''Svako je Irac na Dan Svetog Patrika!'' - kaže se 17. marta u svim krajevima sveta gde ima Iraca.

Sveti Patrik je svetac zaštitnik Irske i jedan od najpoznatijih ličnosti u istoriji Hrišćanstva. Rodjen je u Škotskoj u 4. veku, u imućnoj porodici, dok je Britanija bila deo Rimskog carstva. Kada je imao 16 godina, Irski banditi su opljačkali imanje njegovog oca, i odveli ga u Irsku, gde je bio zarobljen šest godina. Radio je kao pastir, potpuno odvojen od ljudi. Za to vreme samoće, okrenuo se religiji i postao je odan hrišćanin. Uspeo je da pobegne odande i da poseti svoju porodicu u Škotskoj.

Po njegovim zapisima, čuo je poziv od Boga da se vrati u Irsku da propoveda Hrišćanstvo. Odavde potiče verovanje u beskrajnu toleranciju Svetog Patrika, koji ne samo da oprašta svojim mučiteljima, nego hoće i da ih prosveti! Da bi to postigao, u Škotskoj je išao u Hrišćansku školu koja je trajala 15 godina da bi na kraju postao katolički sveštenik. Vratio se u Irsku i počeo pokrštavanja. Poznavao je njihovu kulturu i jezik, i znao je da taj narod neće lako ostaviti svoje uvrežene paganske običaje. Zato je odlučio da svoja Hrišćanska učenja obogati paganskim simbolima Iraca, da bi ih više pridobio. Odatle dolaze simboli dana Svetog Patrika: patuljci, sunce, vatra i zmije.

Najprepoznatljiviji simbol je detelina sa tri lista, inspiracija iz pastirskih dana, kojom je Svetac objašnjavao princip Svetog Trojstva u Hrišćanstvu. Postoji legenda da je Sveti Patrik oterao sve zmije iz Irske i do današnjeg dana se ne zna da li je to istina, jer u Irskoj zaista nema zmija. Neki misle da tamo nikad nije ni bilo zmija, da je to samo simbol prekida paganskih shvatanja, i početak novog, Hrišćanskog doba.

Sveti Patrik je umro 17. marta 493. godine. U Irskoj i u ostalom delu sveta gde su se Irci naselili, obeležava se komemoracija njegove smrti, da se nikad ne zaboravi čovek koji je doneo Hrišćanstvo u Irsku.  

Na ovaj dan ljudi nose zelenu odeću, piju zeleno pivo i u nekim gradovima čak i reke oboje u zeleno. Poznate su velike parade u Dablinu, ali i u Bostonu, Čikagu, Torontu... Zelena boja je simbol Irske, ''zelenog ostrva'' koja je poslala svoju decu širom sveta.

Dan Svetog Patrika je postao simbol tolerancije, prihvatanja svakog čoveka kao dete Božije, bez obzira na religiju i opredeljenja. Možda se zato kaže da je na Dan Svetog Patrika svako Irac, jer se nadamo da se ideja tolerancije nastavlja dugo posle smrti Svetog Patrika.

A šta se jede na ovaj dan? COLCANNON, naravno, uz Guinness pivo!

https://www.coolinarika.com/recept/irski-krompir-kupus-i-kelj-colcannon

Irske pogačice sa jogurtom (Irish Buttermilk Scones)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.