Moj profil

Zdrava variva

Za djecu koja su orijentirana na pretjeran unos slatkih jela, grickalica i fast-food jela te zaziru od konzumiranja povrća preporučuje se konzumiranje variva najmanje tri puta tjedno.

Po svojoj definiciji variva se svrstavaju u samostalna jela tj. mogu predstavljati obrok u cijelosti. Ali moguće je da su variva kreirana i kao dio složenog obroka.

Ovisno o namirnicama koje sekoriste u pripremi variva dijelimo ih na:

  • variva od povrća
  • variva s mesom
  • variva s jajima, tjesteninom i rižom
  • makrobiotička variva
  • vegetarijanska variva i
  • ostala.

Princip pripreme: namirnice se dodaju u posudu usitnjene primjereno recepturi te na laganoj vatri kuhaju (vare) dok se ne postigne ugodna mekoća svih namirnica. Ovisno o strukturi tj. tvrdoći, namirnice se mogu dodavati selektivno tj. u vremenskim razmacima kako bi se izbjegla neravnomjernosttvrdoće pojedinih sastojaka gotovog jela.

Variva su svojom mekom teksturom upravo najugodnija za djecu koja imaju probleme sa rastom zuba.

Namirnice se mogu dodati na prethodno zagrijanu masnoću na kojoj je popečen luk dok ne poprimi zlatnu boju. Za pripremu većine domaćih tradicionalnih jela koristila se i zaprška kako bi se namirnice bolje povezale i postigla kompaktnost.

Prijedlog: za djecu je bolje ciljanu gustoću jela postići pasiranjem nekoliko žlica kuhanog variva te isključiti dodatak popečenog brašna.

Variva za djecu mogu se pripremati od krumpira, mrkve, graška, tikvice, kelja, kupusa....

Dodatak komadića suhog ili svježeg mesa prilagodite želji djeteta. Ukoliko dijete u prehrani izbjegava meso, meso za variva poželjno je dobro usitniti ili pak pirjati u većem komadu koji će se djetetu moći poslužiti na tanjuru. Variva se mogu pripremati dodatkom temeljca od juhe.

Vrlo je važan omjer namirnica prilikom pripreme variva kako niti jedna ne bi dominirala okusom i mirisom.

Većina variva može se podgrijavati, izuzev onih koji sadrže krumpir ili pak špinat. Najbolja su svježe pripremljena i ne predugo kuhana kako bi se očuvala što veća količinanutritivnih tvari.

Variva se konzumiraju žlicom i ukoliko se koriste primjerene količine masnoće, nemaju veliku kalorijsku vrijednost. Dakle, kada su variva u pitanju ističe se optimalnost nutritivnih komponenti i umjerena kalorijska vrijednost u jednom obroku. Za djecu koja su orijentirana na pretjeran unos slatkih jela, grickalica i fast-food jela te zaziru od konzumiranja povrća preporučuje se konzumiranje variva najmanje tri puta tjedno.

Treba naglasiti kako djeca izbjegavaju tvrđu hranu i zbog problema sa zubima. Ukoliko su izgubili sjekutiće, nisu u mogućnosti dobro sažvakati namirnice i često im to predstavlja bol. Variva su svojom mekom teksturom upravo najugodnija za djecu s ovakvim poteškoćama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.