Moj profil

Zemaljske kuglice

Okruglice se jedu same, u juhama, umacima... pune se voćem, pojavljuju se kao knedle. Mogu biti sasvim male, ali i ogromne. Zašto su tako privlačne? Oblik je zasigurno važan. Kugla je ipak kugla, savršeno geometrijsko tijelo.

Nema kutka svijeta na kojem se ne pojavljuju kuglice, loptice, okruglice. Od sjevera do juga, istoka i zapada, okruglice su svuda. Ima ih na tisuće, raznih veličina i sastava. Mljeveno meso svih jestivih životinja pogodno je za kuglice u raznim kulturama i civilizacijama. A okruglice nisu samo od mesa. One su od svega i svačega. Od tijesta, krumpira, povrća, ribe, jetrica, kruha, sira, čokolade... ne može se nabrojati. Okruglice su toliko opsežna tema da bi izdržale gomilu doktorata iz raznih područja. Od antropologije do gastronomije.

Okruglice se jedu same, u juhama, umacima... pune se voćem, pojavljuju se kao knedle. Mogu biti sasvim male, ali i ogromne.
Zašto su tako privlačne? Oblik je zasigurno važan. Kugla je ipak kugla, savršeno geometrijsko tijelo. A i usta nam izgledaju tako da možemo zgrabiti okruglicu kao gladne ribe u akvariju.

Primite u ruke komadić nečeg mekanog, nečeg što se može mijesiti. Pomičite dlanove u svim smjerovima. I što će nastati? Kuglica. Tako je logična i tako normalna. Pa kvragu, i mala djeca kad "kopaju nos" rade male kuglice, sami od sebe. To ih roditelji sigurno nisu učili! Zemlja je okruglica, sunce i mjesec su okruglice. Svi mi živimo na jednoj velikoj knedli.

Nema mafijaškog filma u kojem mama ne radi mesne okruglice sa špagetima u umaku od rajčica. Zaštitni znak fine obitelji.

A gastronomska je literatura prepuna okruglica od davnih dana.
Ima ih kod rimskih pisaca. Globos sic facito - okruglice se ovako rade - počinje Katonov recept u čuvenom djelu De agricultura. Stare arapske kuharice nudile su recept za mljeveno meso i patlidžan, komadić patlidžana u sredini kuglice. Nema jedne zemlje, a ni jedne kuharice koja nema barem jedan recept za neku vrstu okruglica. Mnogi se narodi hvale svojim okruglicama, Šveđani ih obožavaju, Nijemci također, čuvene su češke knedle pa sve moguće kofte, kufte ili ćufte koje se od Turske pa po cijelom Balkanu veselo kotrljaju. A kad se okruglica dobro pljesne - eto pljeskavice! Nema mafijaškog filma u kojem mama ne radi mesne okruglice sa špagetima u umaku od rajčica. Zaštitni znak fine obitelji.
Možda bi se moglo reći da okruglice od Bliskog istoka do Beča imaju nekog pretka u Perziji, ali okruglice su toliko posvuda da je pametnije zaključiti da su spontano nastale na svim stranama.

A tek slatke okruglice! Koliko je samo okruglih kolača, kuglica koji se rade rukama. Svih boja, a istog oblika. Prave su Mozart kugle ručni rad. Možda najpoznatije kugle na svijetu.
Ne mogu da se ne sjetim nekih zgoda iz života vezanih za okruglice. Jedna moja prijateljica baš i ne voli kuhati, ali što će kad mora. Ona radi najfascinantnije knedle od šljiva koje sam ikad probao. Budući da želi biti brzo gotova, nema živaca raditi okruglice normalne veličine. Ona od kilograma krumpira napravi 6 - 8 "kuglica" koje su poput boća. Najveće knedle koje sam ikad probao. Ne možeš ih od smijeha pojesti.

Svi mi volimo okruglice. Te loptice su napravljene baš po mjeri. Tako privlačne da ih se ne može prestati jesti. Djeca pogotovo.

Uvijek ću se sjećati veselja kad sam u kuhinji proizvodio male kineske okruglice od mljevene svinjetine, poriluka i đumbira.
Od kuhinje do dnevne sobe instalirali smo vlakić s nekoliko vagona. Ja bih gotove kuglice tovario u vagone, a na zadnjoj stanici sin bi ih sretno dočekao i odmah smazao. I tako bi se vlak vraćao prazan, a pun odlazio sve dok i zadnja kuglica nije bila pojedena.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.