Moj profil

ŽIVOTNI VIJEK!

Ovo je ulomak iz knjige Napad na minibar, Dubravke Ugrešić. Čitajući ovaj dio koji vam prenosim, jako sam se nasmijala ali i zamislila. Iako je to priča, kao i svaki vic i karikatura, imaju puno istine. Pročitajte i vjerujem da će te se složiti sa mnom. Ja sada živim majmunski život....kad pročitate citat znat ćete kako se osjećam (no, ne baš uvijek).

....“ Kada je Bog stvarao svijet podijelio je magarcu, psu, majmunu i čovjeku po trideset godina života. Magarac je znao da će njegov život biti težak, pa je zamolio Boga da mu skrati život. Bog mu je skresao osamnaest godina. I pas i majmun pobunili su se da im je Bog dao previše. I njima je Bog skratio život, psu za dvanaest, a majmunu za deset godina. Čovjeku se učinilo da mu je trideset godina premalo, pa je tražio povišicu. Bog je lakomcu dao godine koje je oduzeo magarcu, psu i majmunu. Čovjek živi sedamdeset godina. Prvih trideset godina su njegov ljudski život, i to su zdrave, sretne godine u kojima čovjek uživa. Nakon toga dolaze teške magareće godine, kada čovjek vuče za druge,a za svoju službu dobija samo udarce. Onda dolazi psećih dvanaest godina, kada čovjek leži u kutu i reži jer više nema zube da bi mogao gristi. A onda dolazi deset majmunskih godina, kada je čovjek stara budala kojoj se djeca smiju.

Ovu priču koju je naslovio Životni vijek, Grimm je čuo od seljaka i zabilježio ju je 1840. godine.......

....Čovjek je nezasitno biće pa pogađanje s Bogom još uvijek traje.

Štoviše, čovjek se iz sve snage trudi zasjesti u Božju fotelju i uzeti pitanje životnog vijeka u vlastite ruke. Naše vrijeme opasno se zahuktalo u tom smislu: tu su medicina, kozmetička industrija, self-help industrija, tu su sve one tone proizvoda na tržištu koji nas uče kako da živimo duže i kvalitetnije. Golema količina vremena troši se na trčanje, vježbanje u fitness-centrima, na dijetiranje, na izbor zdrave hrane, na zubne higijeničare, na meditiranje, na sauniranje, na izbjegavanje stresa i mesa, na unošenje zdravih masti, na smanjivanju štetnih masti, na izbjegavanje šećera, na mentalno zdravlje, na usvajanje raznih tehnika vježbanja, na opuštanje, na odvikavanje od pušenja i alkohola, na konzumiranje vode u što večim količinama, na redovite provjere zdravlja, na brzo hodanje, na izbjegavanje rajčica, na unošenje rajčica, na pažljivo čitanje natpisa na prehranbenim i drugim proizvodima, na usvajanju vježbi protiv bora, na vježbe za čvrstu stražnjicu, na gladovanje, na kuhanje na pari, na detoks i botoks. Sve u svemu da se danas digne iz groba, Hitleru bi srce zaigralo pri pogledu na zdrave, rumene, fizički jake, optimističke i disciplinirane milijunske mase potencijalnih Übermenscha.........“

Citat iz knjige Napad na minibar, Dubravke Ugrešić

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.