Moj profil
Alergije na orašasto voće
Alergije na orašasto voće

Alergije na orašasto voće

19.2.2012.ikulier

Alergija na orašaste plodove javlja se prvenstveno u djece, ali može trajati tijekom cijelog života, a to znači da se ne smiju konzumirati kako orašasti plodovi, tako ni svi proizvodi u kojima se orašasti plodovi koriste kao komponente.

Alergija na orašaste plodove javlja se prvenstveno u djece, ali može trajati tijekom cijelog života, a to znači da se ne smiju konzumirati kako orašasti plodovi, tako ni svi proizvodi u kojima se orašasti plodovi koriste kao komponente.

Klasični primjer alergije jest alergija na kikiriki. Što se zapravo događa?
Tijelo u procjeni tvari koje ulaze u tijelo napravi pogrešku "misleći" da je orašasti plod štetna tvar i pokreće tjelesnu lančanu reakciju kako bi tu tvar uklonilo iz tijela. Brzo se stvaraju specifična antitijela koja krenu u borbu protiv "uljeza".
Znakovi su osip s crvenim plikovima koji snažno svrbe, povraćanje, grčevi, otežano disanje zbog reakcije na sluznici grla itd.
Spomenuta specifična antitijela nazivaju se imunoglobulini E (IgE) i njihovo lučenje traje dok se "strano" tijelo ne izbaci iz organizma. Imunoglobulini nastavljaju lančanu reakciju pobuđivanjem drugih obrambenih mehanizama, primjerice lučenjem histamina, a od histamina boli glava, a ima i drugih posljedica. Neke posljedice se u težim slučajevima mogu uočiti i na kardio-vaskularnom sustavu (ubrzani puls ili pad tlaka), a u najtežim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka. Upravo zbog kikirikija kod osjetljive djece može doći do naglih i ekstremno snažnih reakcija pa i smrti.

Protein kikirikija toliko je alergogen da je dovoljno udahnuti prašinu iz vrećice u kojoj su bili usitnjeni kikirikiji pa da dođe do snažne reakcije. Zapravo takvih mjesta ima mnogo tamo gdje se kikiriki ljuštenjem oslobađa svoje čvrste kore.

Osjetljivost na kikiriki posebno je nezgodna u avionima, autobusima i na drugim javnim mjestima jer ne možete nikome zabraniti da pokraj vas jede i ljušti oraščiće, a u slučaju nužde nema liječnika pa ni hitne pomoći. Za takve slučajeve roditelj treba biti spreman i educiran. Jedini ispravan način jeste izbjegavati kikiriki u bilo kojem obliku i u bilo kojoj namirnici.

Zato je neophodno da roditelji prije davanja jela djeci sve dobro pregledaju, pročitaju etikete i konzultiraju se s osobom koja serviraju obroke. Alergogeno je i ulje kikirikija jer sadrži ostatke kikirikija prilikom prešanja naravno, ako prethodno nije rafinirano. U pravilu taj podatak nitko ne zna, a ako nije deklarirano, ne treba ga koristiti. Naravno, za utvrđivanje da li je dijete osjetljivo na proteine kikirikija postoji odgovarajući test.

Treba biti posebno oprezan kod ovakvih upozorenja: "proizvod je pakiran na postrojenju gdje se pakira kikiriki" ili "moguće sadrži proteine kikirikija".

Nažalost, neke namirnice mogu sadržavati ostatke kikirikija, a da to nigdje nije deklarirano. Primjerice, sladoled ljeti kad je vruće pa se površina raskošne kupice u kornetu pokrije mješavinom nasjeckanih oraha i kikirikija. Jedan takav sladoled kod osjetljivog djeteta može biti koban.
Sljedeća stvar su razni umaci. U restoranima Tajlanda umaci se aromatiziraju dodavanjem prženih orašastih plodova, među kojima se lako može naći i kikiriki. Kuhar koji je umak spremio zna za to, ali konobar koji nosi jelo ne mora znati. Afrička i azijska jela često znaju biti začinjena orašastim plodovima, a među njima i kikirikijem, koji kada je popečen stvara izvrsnu aromu. Pecivo za zajutrak se odozgo posipa smjesom orašastih plodova. Bomboni, a posebno karamele znaju biti začinjene prženim orašastim plodovima.

Kod osjetljive djece opasnost mogu predstavljati noževi kojima su rezani prženi kikiriki ili drugi uređaji za usitnjavanja. Djeca koja imaju obroke u školi trebaju nositi vlastite sendviče ili druge namirnice da ne bi došlo do incidentne situacije. Svakako roditelj treba imati kod sebe u džepu lijek (adrenalin, epinefrin) koji može spriječiti ono najgore. Bilo je slučajeva gdje je toster koji se rabi vani mnogo više nego kod nas, bio kontaminiran kikirikijem i koji je izazvao alergijsku reakciju.

Stoga je potrebno voditi brigu o svakom detalju kako bi se izbjegla alergijska reakcija na orašaste plodove.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.