Moj profil

Božićna čarolija

U silnoj užurbanosti i jurnjavi, trošenju živaca i novaca, teško da ćemo se radovati pahuljama (hoćemo snijeg za ovaj Božić, Djedice!) i smijati se izobličenom odrazu lica u sjajnim kuglicama koje upravo daju najvažniju poruku - smijmo se. Jer svijet često gledamo na potpuno iskrivljen način - preozbiljno.

Najljepša vrijednost Božića leži upravo u toj njegovoj čaroliji, koju je zapravo teško opisati, a svi pomislimo na isto kada objašnjavamo zašto volimo Božić. I božićne pjesme, miris cimeta, šuškanje poklon-papira i zvuk koraka po tek napadanom snijegu kao i radost iščekivanja i sva druženja.

No sasvim suprotno uobičajenom užurbanom tempu prije Božića i svom pripremanju, da bi čarolija došla do izražaja, potrebno je napraviti upravo ono najteže – a  to je usporiti. U silnoj užurbanosti i jurnjavi, trošenju živaca i novaca, teško da ćemo se radovati pahuljama (hoćemo snijeg za ovaj Božić, Djedice!) i smijati se izobličenom odrazu lica u sjajnim kuglicama koje upravo daju najvažniju poruku - smijmo se. Jer svijet često gledamo na potpuno iskrivljen način, preozbiljno i zaboravljamo na svoju prolaznost i krhkost baš poput kuglica.

Poput malih patuljaka, pomagača Djeda Mraza, djeca neka budu glavni akteri u stvaranju čarolije.

Uživajte u čaroliji Božića koju ste sami stvarali, a nježnost i ljubav neka potraju dugo nakon toga.

Radionica Djeda Mraza

Organizirajte radionicu Djeda Mraza kod kuće.
Uz uobičajene božićne dekoracije, nikako nemojte zaboraviti božićne hitove, još ako uspijete nabaviti stare hitove iz 50-ih i 60-ih, čarolija će biti puno bliža.

Pozivnice

Klinci neka naprave pozivnice u obliku kapica Djedice, na crvene trokute od papira neka napišu vrijeme i mjesto održavanja radionice, a na vrh neka nalijepe komadić vate. Svakako svi moraju doći s nekim crvenim detaljem ili komadom odjeće, pa makar to bila i kapa.

Ovog puta su pozvani i odrasli, prije svega mame.
Dok klinci budu stvarali na velikom stolu u dnevnom boravku na primjer, mame neka se druže u kuhinji. Poput junakinja knjige  "Klub božićnih kolačića", svaka mama neka donese recept i sastojke za svoj kolačić, neka ga pripremi u dovoljnim količinama i na kraju će svi otići s pladnjem najrazličitijih kolačića. Ukoliko je prostor mali, mogu kolačiće pripremiti kod kuće i već donijeti gotove pladnjeve i cijelo popodne uživati u čaju, kolačima i razgovoru.

Dječji pokloni

Za to vrijeme djeca će izrađivati poklone. Pokloni koje su sami napravili pridonose čaroliji jer poklanjaju i svoje vrijeme. Neka naprave popis svih koje žele darivati i s idejama što će darivati.

Dječji poklon-kuponi

Ono što sva djeca mogu napraviti su poklon-kuponi i svakom članu obitelji mogu pokloniti jedan. Šarene papire potrebno je nalijepiti na čvršći karton i ukrasiti ih perlicama i ljepilom sa šljokicama ili jednostavno običnim flomasterima. Vidljivim markerom napisati na što se taj kupon odnosi, npr.

  • Kupon za odlazak u kino (mlađem bratu, prijateljici)
  • Kupon za pranje suđa (roditeljima)
  • Kupon za gledanje sapunice (s bakom i djedom)
  • Kupon za odlazak u šetnju s kućnim ljubimcem ili čuvanje djeteta (susjedima).

Kuponi se mogu lijepo upakirati u kovertu, ubaciti u prethodno oslikanu staklenku ili nalijepiti na lizalicu. 

Poklon-paketi

Poklon-paketi trebaju biti šaljivi i izraz velike pažnje i kreativnosti. Nikako ne poklanjati iste pakete svima, oni trebaju biti sastavljeni posebno za svaku osobu.
Npr. baka će se sigurno nasmijati na ovaj paket (a i obradovati).

Za baku

U manji lonac (slobodno posuditi od bake) ubaciti dvije, tri vrećice Podravke juhe i kuhaču koju će dijete ukrasiti (tako da izgleda poput lutke) s kuponom: kuhanje juhe kada je baka umorna – serviranje uključeno.

Za djedu (a može i za baku)

Uzeti novi kalendar s dosadnim nezanimljivim slikama, po mogućnosti da svaki mjesec ima svoju stranicu. Neka se dijete slika u najšašavijim pozama, a poslije slike ispiše. Nalijepiti na dosadne slike kalendara vesele slike djeteta i dodati komentare. Baki i djedi neće nedostajati nestašluci tijekom cijele godine.

Za mlađeg brata ili sestru

U kutiju od kokica (kao što se dobiva u kinu) staviti narezanog šarenog papira (prošlogodišnji papir za poklone) i ubaciti DVD s omiljenim filmom ili crtićem i Kviki gric perecima i kuponom: gledamo crtić zajedno!

Za stariju sestru, mamu ili tetu

Kutijica za prstenje i nakit: kartonsku kutiju od jaja jednolično obojiti gustom bojom i ukrasiti salvetama. S unutarnje strane nalijepiti malo ogledalce s lijepom porukom, npr. Ti si najljepša na svijetu!

Za tate i mame koji previše rade

Običnu šalicu iscrtati flomasterom za keramiku te u nju ubaciti dvije Fini-Mini juhe i šarenu žlicu.
Uteg za poštu: poveći oblutak ukrasiti flomasterima ili oblijepiti salvetom s ljepilom za decoupage ili jednostavnije mješavinom drvofixa i vodom.

Za strastvenog ribiča (tata, stric, susjed)

Staru limenku kave obojiti gustom bojom i nacrtati ribice i udicu. U limenku ubaciti Podravka pakiranje zimske salame i Kviki gric od slanine, kako bi ribič imao što prigristi dok čeka na veliki ulov. Svakako ubaciti mali blok u koji može zapisivati uspjehe, a limenka će dobro doći kao spremnik za mamac ili za ribarske potrepštine.

Za učiteljicu

Vesela teglica: u teglu utisnuti cvjećarsku zelenu spužvu te u nju utaknuti lizalice, obučene u zeleni papir da izgledaju poput cvijeća i štapiće za ražnjiće po kojima se povješaju bomboni. Na jednoj je lizalici obavezan kupon (npr. brisanje ploče ili slično).

Za najboljeg prijatelja, prijateljicu

Odabrati najljepšu bilježnicu (kakva li već priliči najboljem prijatelju), ukrasiti je i ispisati je željama kakve sve aktivnosti i planove dijete ima s najboljim prijateljem: od odlaska na klizanje, učlanjenja u nogometni klub ili odlaska na koncert. To će biti njihova bilježnica i svaki puta kad nešto ostvare, pokraj stave kvačicu.

I na kraju, sjetite se onih čiji Božić nije tako blistav. Prekopajte ormare i sve što vam nije potrebno, a još uvijek je lijepo, nosivo i upotrebljivo poklonite,  nepotrebne sitnice, poput figurica i zdjelica koje skupljaju prašinu poklonite udrugama za tombolu. Zaista, staru i neupotrebljivu robu, uništene tepihe i drugi tekstil bez srama odnesite u azil za napuštene životinje, ugrijat ćete čupave lajavce, a sebi stvoriti prostor za nešto lijepo i novo. 

Da bi čarolija došla do izražaja, potrebno je napraviti upravo ono najteže – a  to je usporiti.

Uživajte u čaroliji Božića koju ste sami stvarali, a nježnost i ljubav neka potraju dugo, dugo nakon toga.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.