Moj profil

Djeca i more

Djeca obožavaju more i neobično se vesele kupanju, plivanju i igranju u vodi i na plaži. No, kako na suncu, u moru i na plaži vrebaju i brojne opasnosti, primjerice od opeklina, sunčanice i različitih ozljeda pa korisnih savjeta nikad dosta.

Djeca obožavaju more i neobično se vesele kupanju, plivanju i igranju u vodi i na plaži. No na suncu, u moru i na plaži vrebaju i brojne opasnosti od kojih neke mogu biti pogubne čak i za život djeteta. Kako između ostalog na moru djeca mogu dobiti opekline, različite ozljede i sunčanicu te se nažalost mogu i utopiti, korisnih savjeta doista nikad dosta.

Tko se boji sunca još

S obzirom da se samozaštita inače vrlo tanke i osjetljive dječje kože počinje polako razvijati tek nakon druge godine života, pa i najmanja opeklina predstavlja rizik za kasnije zloćudne bolesti, djecu treba bezuvjetno i skrbno zaštititi od štetnog UV zračenja.
Osim izbjegavanjem boravka na suncu najmanje između 11 i 16 sati, treba ih zaštititi ne samo kozmetičkim sredstvima za zaštitu od sunca, već i primjerenom odjećom, obućom i naočalama. Za zaštitu vrlo osjetljive dječje kože najprikladnija su vodootporna sredstva namijenjena djeci s najvišim faktorom i mineralnim filtrom koja ne sadrže mirise, konzervanse i boje te podjednako dobro štite od UVA i UVB zraka.
Kako nezaštićena dječja koža može bez posljedica izdržati na suncu samo oko 5 minuta, sredstvo za zaštitu treba nanijeti u hladu u debljem sloju (oko 2 mg na 1 cm2 kože) doslovno na cijelo tijelo od tjemena do također vrlo osjetljivih tabana. Nadalje, na plaži i u moru sva djeca obavezno moraju nositi pokrivala za glavu, kape, šeširiće ili marame sa što širim obodom, ali i posebnom zaštitom za vrat i gornji dio leđa.
K tome, za vrijeme igre na plaži osim kremama i pokrivalima za glavu manju djecu treba zaštititi i laganom i udobnom odjećom dugih rukava i nogavica te prozračnom zatvorenom obućom, primjerice platnenim espadrilama ili sandalama s pamučnim soknama. 
Za boravak na plaži idealna su pokrivala za glavu i odjeća od posebnih tkanina sa zaštitnim faktorom, koje ovisno o kvaliteti ne propuštaju između 40 i 90% zraka te tako dodatno štite od štetnog UV zračenja. Kako su i dječje oči posebno osjetljive i njih treba obavezno zaštititi fleksibilnim i robusnim dječjim naočalama bez oštrih rubova kupljenim isključivo u optičkim trgovinama s oznakom CE koja garantira zaštitu od UV zraka.

Nakon obilnijeg obroka treba pričekati najmanje jedan sat s kupanjem.

Pripreme za more u kadi

Da kupanje u moru umjesto užitka ne postane noćna mora, mališane treba već kod kuće navikavati na boravak u vodi. Iako djeca nemaju urođeni strah od vode (u njoj su u majčinoj utrobi uživali mjesecima), on se često javlja kao posljedica negativnog iskustva tijekom svakodnevnog kupanja ili tuširanja (posebno pranja kose) ili pak ranijeg boravka na bazenu ili moru.
Strah od vode roditelji će već kod kuće najlakše i najbolje preduhitriti ili izbjeći djeci jako zabavnim zajedničkim kupanjem u kadi ili tuširanjem s kojim se može započeti već nakon 6 mjeseca života.
Osim međusobnog prskanja i polijevanjem vodom po licu i glavi, "na programu" treba biti i grgutanje pod vodom, a zatim i uronjavanje cijelog lica, a potom i glave u vodu.
Zajedničkim "vodenim" aktivnostima djeca će se naviknuti na vodu i užitak koji ona donosi, stjecati sigurnost u sebe i povjerenje u roditeljsku zaštitu te će se tako mnogo brže i lakše prilagoditi i kupanju u moru. Kako bi djeca bez straha "sprijateljila" i s morskom vodom te s radošću ušla u more, igrala se i plivala pomoću narukvica (omogućuju bolji rad ruku prilikom plivanja i sigurnije za održavanje na vodi od koluta), roditelji ih i na moru trebaju uz puno strpljenja, razumijevanja i taktičnosti, kroz zajedničko druženje i igru pripremati, poticati i motivirati za ulazak u more. Pritom djecu nipošto ne smiju siliti na ulazak u vodu, već im moraju dati vremena da postanu sigurni u sebe i steknu povjerenje u more te sama donesu odluku o ulasku u novi svijet ugode i veselja.
Strpljenja nikad dosta pogotovo ako su djeca prethodno doživjela šok uslijed hladne vode ili su se nagutala vode ili potonula. Djeca se ne smiju siliti ni na plivanje iako je ono od životne važnosti te ga ovisno o individualnom razvoju moraju savladati između 4 i 6 godine života. S obzirom da djeca brže i bolje uče plivati u grupi, najbolje je da ga umjesto na moru uz asistenciju roditelja, savladaju kod kuće u školi plivanja pod vodstvom stručnog učitelja.

Opreza nikad dosta

Za sigurnost djece najbolja je uređena plaža, namijenjena isključivo sunčanju i plivanju, na kojoj treba odabrati mjesto blizu ulaska u vodu, s dobrim pregledom kako bi se djeca uvijek mogla držati na oku, koje je k tome dovoljno daleko od brodica, jahti, pedalina te skuteraša, surfera i ostalih rekreativaca. Kako se za razliku od bazena, u moru situacija uslijed valova, plime i struja, može promijeniti u tren oka, na plaži i u moru se i starija djeca, pa čak i ona koja znaju dobro plivati nikad ne smiju ispuštati iz vida.
K tome, roditelji čak i dobre plivače moraju obavezno pratiti na duljim rutama kako bi im pomogli u slučaju da ih uhvati grč ili mu ponestane snage.

Jednako tako čak i u najplićem moru roditelji uvijek moraju biti u neposrednoj blizini manje djece i neplivača, bez obzira igraju li se u plićaku ili plivaju uz pomoć narukvica. Naime, zbog svojih tjelesnih proporcija bebe i manja djeca mogu potonuti u trenu poput kamena. Štoviše, padnu li licem u vodu mogu u trenu izgubiti orijentaciju te se uslijed panike mogu utopiti i u nekoliko centimetara vode.
K tome, djeca se, pogotovo ako ne znaju plivati ili su loši plivači, nikad ne smiju puštati da sama plutaju na zračnim jastucima i igračkama za napuhavanje.
Inače kako se s takvih igračaka može vrlo lako pasti, pa su čak i u plićaku vrlo opasne za malu djecu i neplivače, pa ih je najbolje izbjegavati. Djeca se ne smiju puštati sama ni na vodene tobogane. Kako su oni posebno opasni za manju djecu koja se zbog svoje male težine sporije spuštaju pa na njih može naletjeti drugo dijete, djecu obavezno moraju pratiti dvije odrasle osobe, jedna na vrhu koja će paziti na razdaljinu i druga koja će ga dočekati u vodi. Osim u vodi, mala djeca moraju biti pod neposrednom paskom i na obali jer u žaru igre zaborave na svoju okolinu i lako se nađu u opasnoj situaciji. Nadalje, u brizi za mlađu djecu, roditelji se ni u kojem slučaju ne smiju osloniti na stariju, jer se ona bez obzira na uzrast neće moći dovoljno dobro snaći u eventualnoj kriznoj situaciji.

Djecu se nipošto ne smije siliti na ulazak u vodu, već im treba dati vremena da postanu sigurni u sebe i steknu povjerenje u more.

Šeširić glavu čuva

Sunce i more može negativno utjecati i na zdravlje. Dobiju li djeca sunčanicu koja uglavnom nastaje zbog izloženosti suncu bez pokrivala za glavu, odmah ih treba smjestiti u rashlađeni prostor, staviti hladne obloge na glavu i dati sredstva protiv glavobolje i temperature te tekućine, vode ili čajeva.
Protiv opeklina pomaže kupka u mlakoj vodi i hladni oblozi, a ako je stanje ozbiljnije i kod sunčanice i opeklina treba otići liječniku. Kako bi se izbjegle upale mokraćnih putova, voda ne bi smjela biti hladnija od 25°C, a kako tome doprinosi i kupaći kostim najbolje je da se manja djeca kupaju gola.
Općenito, djeca u vodi ne bi smjela ostati dulje od 20 minuta, a nakon kupanja ih odmah treba presvući u suhu odjeću, utopliti ogrtačem ili ručnicima, te ostaviti da se odmore oko pola sata u hladu. Nakon obilnijeg obroka treba pričekati najmanje jedan sat s kupanjem, jer puni želudac opterećuje organizam, posebno krvotok. Inače, prehrana se na moru treba temeljiti na povrću i voću, a ako je dijete starije od godinu dana i ribi koja kod mlađe djece može izazvati alergiju, dok školjkaše zbog mogućnosti infekcije treba izbjegavati.

Jednako tako iz zdravstvenih razloga treba izbjegavati kolače, kreme i sladoled spremljene u slastičarnicama te konzumirati samo industrijski pripremljen kupovni sladoled. Treba paziti da djeca nisu žedna, pa čak i bebama koje su na majčinom mlijeku na višim temperaturama treba ponuditi vodu, dok djeci koja konzumiraju industrijski priređeno dječje mlijeko treba dati i više vode nego inače.
U slučaju uboda pčela, osa i bumbara na mjesto crvenila, otekline i boli treba staviti led ili hladni oblog, a potom otići liječniku. Liječničku pomoć treba potražiti i u slučaju većih rana i ogrebotina, dok one manje treba dezinficirati i pokriti flasterom ili sterilnom gazom. Nadalje, djeca u more moraju ulaziti u zatvorenim papučama za vodu, koje nakon izlaska odmah treba zamijeniti obućom za plažu, da ne dobiju žuljeve. Eventualnih nekoliko bodlji od ježinca vještiji roditelji mogu izvaditi sterilnom iglom i dezinficirati, a ako ih je više obradu treba prepustiti liječniku.
Zbog predostrožnosti iz dometa beba treba maknuti sve kamenčiće koji stanu u usta, a stave li u usta pijesak ne treba previše paničariti. S obzirom da im se njegov okus neće svidjeti, zasigurno će ga ispljunuti, nakon čega djetetu treba isprati usta vodom, a potom mu treba dati da pije kako bi pokoje preostalo zrnce otišlo probavom.

Nezaštićena dječja koža može bez posljedica izdržati na suncu samo oko 5 minuta pa sredstvo za zaštitu treba nanijeti u debljem sloju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.