Moj profil
Dobro nam došao Fašnik, karneval, maškare!
Dobro nam došao Fašnik, karneval, maškare!

Dobro nam došao Fašnik, karneval, maškare!

Iako su sve zabave šarene i vesele, zabava u duhu karnevala definitivno je najšarenija od svih. Idealna je za rođendanske zabave u veljači, no ne postoji zabrana o maškaranim zabavama usred ljeta. U Primorju je ljetni karneval usred ljeta pomno planirani običaj.

Iako su sve zabave šarene i vesele, zabava u duhu karnevala definitivno je najšarenija od svih. Idealna je za rođendanske zabave u veljači, no ne postoji zabrana o maškaranim zabavama usred ljeta. U Primorju je ljetni karneval usred ljeta pomno planirani običaj.
U svakom slučaju, osnovno pravilo je da običnu odjeću možemo zaboraviti kod kuće i zaista svatko mora doći namaškaran. Ako je poziv za zabavu stigao u zadnji tren, uvijek postoje već isprobani kostimi kauboja, indijanca ili gatare koji se mogu naći u svakom ormaru, a internet obiluje uputama za kostime u zadnji čas.
No kao domaćini, za svaki slučaj pripremite nekoliko maski koje je potrebno pobojati ili nekoliko veselih šeširića. Na taj način djeca koja stižu mogu odmah prionuti na aktivnosti i zabava će se brzo zahuktati.

Karneval je od uvijek imao zadatak da otjera zimu i zle duhove uz puno buke.

Set s bojama za lice odlično će poslužiti za maske u zadnji tren ili popravljanje šminke. Idealno bi bilo da djecu šminka netko od starije braće ili odrasli dobrovoljac.

Od kartonskih kutija za jaja mogu se napraviti nosići za razne životinje. Odreže se svaka čašica zasebno i učvrste se za glavu uz pomoć tanke gumice. Ukoliko su ružičasti s dvije točkice (za nosnice) eto praščića. Dodamo li brkove, to može biti psić, maca ili neka strašnija životinja.

Dekoracija:

Karnevalska dekoracija je luda i šarena, evo nekoliko prijedloga!

  • Zajedno sa slavljenikom napravite papirnate girlande te ih povješajte na traku koja ide uzduž i poprijeko prostorije. Na njih povješajte šarene balone i izrezane trake od aluminijske folije.
  • Okolo povješajte i lampione, a obične lampe pretvorite u karnevalske tako da sjenila obložite krem papirom u boji. Svakako izbjegavajte neposredni dodir papira i žarulje.

Pozivnice
Papir presavinite na pola u obliku čestitke, a na prednjoj strani načinite vratašca koja će domaćin bogato ukrasiti poput ulaza u cirkus. Na prednju stranu može napisati: kuc-kuc, tko je?

Iznutra neka stoji: Psssst! Ja sam! I pozivam te na svoju karnevalsku zabavu...
(sa svim ostalim podacima).

Koliko bombončića?
U staklenku ubacite šarene bombone, a svako će dijete pokušati pogoditi koliko bombončića ima u staklenki, a pokušaji će se bilježiti na papirićima koji će se nalijepiti na poklopac. Na kraju zabave bomboni će se prebrojati, a onaj tko je bio najbliže točnom broju dobiva staklenku s bombonima. I naravno kao dobar prijatelj će podijeliti s ostalima :).

Zvijezda karnevala
Sva djeca će zajedno nacrtati maskotu njihove karnevalske zabave. Kod odraslih bi to bio mesopust, no u ovom slučaju neće biti spaljivanja ni okrivljavanja za lošu godinu, već će to biti veseli lik kojemu će nadjenuti ime, a svi se poslije mogu i slikati s njim. Podloga može biti bijela ploča na koju se crta flomasterima koji se brišu ili veliki komad hamer papira ili velika drvena ploča s crnim premazom poput školske ploče.

Od kartonskih kutija za jaja mogu se napraviti nosići za razne životinje.

Graničar gospodina Gulivera
Ako imate veću prostoriju, ova je igra savršena za karneval. Posudite djeci svoju veliku pilates loptu kojom će se djeca igrati graničara. Igra je jako zabavna i smiješna budući da je lopta ogromna i tromija od obične, baš kao da ju je tu zagubio gospodin Guliver na svojim putovanjima.

Karnevalski bal Kralja i Kraljice karnevala
Domaćin ima dužnost unaprijed pripremiti krune za kralja i kraljicu. Najjednostavnije je izrezati oblik od kartona koji se spaja u krunu i obilno ga ukrasiti šljokicama i zlatnom bojom. No ukoliko se krune rade u zadnji tren, aluminijska folija bit će zahvalan materijal i podarit će nužni kraljevski sjaj. Dovoljno ju je omotati oko kartonske krune i na krajevima oblikovati kuglice.

Svi glasaju za najbolju masku dječaka i djevojčice i na kraju kad se zbroje glasovi  odabire se kralj i kraljica koji otplešu kraljevski ples.

No natjecateljski duh iz ove igre može se eliminirati tako da se nakon svakog plesa parovi izmjenjuju sve dok svi ne dođu na red. Naravno kralj može biti i djevojčica ukoliko manjka dječaka.

Kutija tajni
Nek se zna tko je najhrabriji i može gurnuti ruke u mračnu kutiju i otkriti tajni predmet koji se u njoj nalazi.

U kutiju od cipela umetnu se zanimljivi taktilni predmeti, npr. češer ili neka krznena igračka, drveno jaje (ili pravo?!), vrećica s umjetnim ledom. Kroz izrezane otvore djeca će gurnuti ruke i pokušati pogoditi koji se predmet unutra nalazi.

Tjeranje nevaljalaca
Karneval je od uvijek imao zadatak da otjera zimu i zle duhove uz puno buke.
Tako će djeca morati napraviti veliku galamu kako bi ti nevaljalci odmaglili, a da nam proljeće što prije stigne. Ovo će biti vjerojatno jedna od omiljenih igara, no moguća je samo ako imate dvorište ili prostor dalje od susjeda.
Djeca uzmu lonce, kuhače i poklopce iz kuhinje, male trube, bubnjeve i šuškalice i moraju napraviti krug po dvorištu i raditi što više buke mogu. Djeca neće vjerovati da to tražite od njih. Potrebno je unaprijed dogovoriti pravila, npr. dva kruga od vrata oko vrta i natrag i tu igra prestaje kako biste izbjegli kaos.

Kako god izgledalo, ova igra je vrlo opuštajuća i oslobađajuća za djecu, a ne bi bilo loše i da roditelji naprave koji krug s loncima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.