Moj profil
Ekologija u kuhinji
Ekologija u kuhinji

Ekologija u kuhinji

U vrijeme porasta populacije Zemlje povećeva se i količina otpada. Pokušajte s djetetom zajedno razvrstati praznu ambalažu. Bit će zabavnije ukoliko vi pitate dijete kako razvrstati pojedine materijale u kutije ili vrećice koje ste za to pripremili.

Omogućite djetetu da iz kutija ili vrećica ubaci otpad u određene kontejnere, čime njegova uloga dobiva na važnosti.

U današnje vrijeme porasta cjelokupne populacije Zemlje, u porastu je i onečišćenje zraka, tla i vode. Smanjuju se površine plodnog tla, smanjuju se količine pitke vode, a povećeva se otpad u obliku kućnog smeća, glomaznog smeća, otpadnih voda i dr. Što se može učiniti?

Sortiranje kućnog otpada

Krenite od svojeg kućanstva i članova obitelji, prvenstveno od onih najmlađih. I prvi nespretni koraci u stvaranju ekoloških navika ulog su u stvaranje ekološki svjesne odrasle osobe.

Počnite od razvrstavanja kućnog otpada.

Prvi korak

Kada pripremate hranu s djetetom, povedite razgovor o vrstama namirnica i u čemu se one nalaze (npr. tjestenina u kartonskoj kutiji, ulje u plastičnoj boci, kiseli krastavci u staklenki, piće ili povrće u limenkama i sl.).

Drugi korak

Pokušajte da dijete već od treće godine, igrajući se, osjetilima uoči razliku među materijalima kao što su plastika, staklo, metal i papir.

  1. Vidom - utvrdite boju ambalaže kad se skine etiketa (metalne limenke su sive boje, plastika je prozirna, staklo može biti prozirno ili u nekoj boji, papir je bijele ili bež boje).
  2. Zvukom - potaknite dijete neka žlicom udari po praznoj amabalaži kako bi ocijenilo kakav zvuk proizvode materijali od kojih je napravljena. (Npr. bojom su plastika i staklo jednaki materijali, ali zvukom potpuno različiti).
  3. Dodirom - dijete će osjetiti tople (plastika, papir) i hladne (metal, staklo) materijale.

Treći korak

Pokušajte s djetetom zajedno razvrstati praznu ambalažu. Naravno, bit će zabavnije ukoliko vi pitate dijete kako razvrstati pojedine materijale u kutije ili vrećice koje ste za to pripremili.

Četvrti korak

Prošećite zajedno do kontejnera za sortiranje otpada. Uočite oblike i boje kontejnera. Omogućite djetetu da iz kutija ili vrećica ubaci otpad u određene kontejnere, čime njegova uloga dobiva na važnosti.

Četvrtim korakom nije završena poduka iz ekologije. Potreban je kontinuitet. Kada dijete postane samostalno i svjesno zašto brine o otpadu, uspjeh je ne samo njegov i vaš, nego globalan.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.