Moj profil
Gljive u prehrani djece
Gljive u prehrani djece

Gljive u prehrani djece

11.9.2011.ikulier

Praksa iz dječjih ustanova na Zapadu pokazuje da djeca vole dinstane gljive sa špinatom. U našim uvjetima to bi mogla biti kajgana s gljivama, posuta s mrvicama ribanca.

Oko pitanja kada u djece treba krenuti s obrocima gljiva, mišljenja stručnjaka su podijeljena, međutim prevladava mišljenje da je to u dobi između 7-12 mjeseci i to vrlo postupno.
Poželjno je da se gljive pripremaju zajedno s ostalim povrćem i to metodom laganog dinstanja. Ukratko, djecu treba navikavati na okus gljiva, a za to treba vremena. Gljive su oduvijek bila izdašna malokalorijska hrana, zbog čega su dobar obrok za pretilu djecu ili djecu čiji su roditelji skloni pretilosti.

Osim visokog učešća vode, gljive sadrže beta-glukane s protuupalnim djelovanjem te jedan poseban oblik antioksidansa (ergotionina) koji je otporan na toplinsku obradu. Osim toga gljive sadrže riboflavin, folat, magnezij i cink, sve čimbenici za rast i razvoj djece.

Za početak dobro je djeci prvi obrok gljiva pomiješati s drugim povrćem tako da budu "maskirane", a kasnije se mogu pripremiti s jajima ili čak bez ičega. Bitno je otkloniti odbojnost zbog svojstvenog mirisa i okusa gljiva. Zato se predlaže serviranje malih obroka pa postupno povećavati. Najčešća ponuda u našim uvjetima je šampinjon pa treba birati velike i čiste plodove.
Ostale gljive, a pogotovo one s neugodnim zadahom na mokraću treba izbjegavati.

Priprema na dinstanom luku vrlo spretno će zamaskirati okus gljiva koji je u ovom slučaju najveći problem. Za gljivu se kaže "sirotinjsko meso" pa kod djece shodno tome služi kao dobra supstitucija za mesne obroke. Zgodno je za gljive napraviti umak na bazi sira čija aroma se izvrsno slaže s gljivama.

Omlet ili kajgana s gljivama uz dodatak naribanog sira bit će privlačan obrok pogotovo ako roditelji imaju dvoje ili troje djece. Dinstane gljive mogu se posuti po salati od tjestenine i povrća, a postoji mogućnost da se načini premaz od kombinacije gljiva, maslinova ulja, češnjaka i sira. U karakteristično jelo od makarona i sira, mogu se kao aroma dodati i dinstane usitnjene gljive itd.

U početku, pogotovo kod male djece, nije uputno peći gljive na grillu jer je enzimski sustav želuca u male djece nerazvijen. Preferira se kuhana gljiva, ali najbolja je dinstana u malo vode i maslaca ili maslinova ulja.
Uvijek je dobro dodati začine jer se i kod odraslih ovaj dio obroka gotovo nikada ne zaboravlja. Odraslima se dodaje papar, ali maloj djeci nikako jer ćete ih zauvijek odbiti od takvog jela.
Važno je da gljiva ne ostane toplinski neobrađena jer kao što je poznato, za vrijeme rasta i pakiranja gljive mogu biti kontaminirane trovačima hrane što bi u slučaju male djece bilo vrlo opasno.

Kod djece vegetarijanaca s gljivama u obrocima može se krenuti u dobi od 8-10 mjeseci života. Bolje da se gljive serviraju u zajednici s povrćem i začinima. Istina jest da postoje djeca alergična na glikoproteine gljiva i tada jednostavno obroke s gljivama treba izbjegavati. Srećom, takav tip alergija je prilično rijedak. Praksa iz dječjih ustanova na Zapadu pokazuje da djeca vole dinstane gljive sa špinatom. U našim uvjetima to bi mogla biti kajgana s gljivama, posuta s mrvicama ribanca.

Gljive se svrstava u povrće jer se zapravo radi o biljkama bez klorofila. Sve nutritivne karakteristike povrća mogu se zamijetiti i kod gljiva; nizak sadržaj ugljikohidrata, visok sadržaj kalija i mala kalorijska vrijednost iz čega proizlazi da je obrok spremljen od gljiva rijetko jelo kojeg se čovjek može najesti bez straha od kalorija.
Mnogi na gljive u kuhinji potpuno zaborave, ali zapravo bi to trebao biti gotovo svakodnevni obrok pogotovo za pretilu djecu. Osim toga, za razliku od mesa gljive ne sadrže zasićene masnoće i kolesterol. Obrok od 84 g gljiva sadrži svega 3 g ugljikohidrata i 20 kcal, pa se bez zadrške ta namirnica može nazvati najmanje kaloričnom. Ono što se mora naznačiti jest da takav obrok od 84 g gljiva sadrži čak 300 mg kalija.
Ne bez razloga gljive su našle svoje mjesto na jelovnicima dijabetičara i drugih osoba koje moraju konzumirati dijetalne obroke. Zbog visokog sadržaja vlaknaste strukture (beta glukani) gljive su zdrav način prevencije kasnije pojave raka nekih lokacija (kolon).

Najbolji način da se u jelima s gljivama sačuvaju vitamini i druge hranjive tvari jest priprema gljiva na salatu, međutim ovaj se oblik jela ne preporučuje djeci, posebno maloj djeci jer postoji mogućnost bakterijske kontaminacije gljiva.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.