Moj profil
I prehrana pomaže učenju
I prehrana pomaže učenju

I prehrana pomaže učenju

Povećani angažman u školi i na fakultetu, te pripreme za završne ocjene i ispite, krajem svake školske godine često dovode do višednevnog iscrpljivanja i povećanog rizika od pojave infekcija. Baš je tada od velike važnosti pravilna prehrana.

Svima nam je dobro poznata izravna veza između prehrane i tjelesne aktivnosti. Želimo li pojačati potrošnju, krenut ćemo na rolanje, plivanje, vožnju biciklom ili trčanje. Isto tako smo se već puno puta uvjerili kako gladni ne možemo obaviti predviđenu aktivnost.

Djeca u velikoj mjeri odbijaju konzumiranje povrća, često neredovito uzimaju voće dok slatkiši i grickalice dobivaju sve veći prostor u jelovniku.

Utrošak energije kod pojedinih tjelesnih aktivnosti koristimo pri planiranju prehrane dok vrlo često zanemarujemo utrošak energije pri povećanoj intelektualnoj aktivnosti. Stoga se na kraju školske godine može dogoditi uspjeh nerazmjeran zalaganju. Iscrpljen i umoran mozak je poput iscrpljenog i umornog sportaša (prisjetite se slike maratonca pri ulasku u cilj i nakon sustavnih priprema za natjecanje).

Pri planiranju prehrane koja će podmiriti povećane potrebe nastale uslijed pojačanog intenziteta učenja, svakako treba voditi računa o uzrastu.

Djeca od prvog do četvrtog razreda

Učenici nižih razreda osnovne škole na završetku školske godine pojačavaju intelektualne aktivnosti. Kako se radi o dijelu godine kada se više boravi na otvorenom i u igri, s pravom možemo reći kako se pojačava i tjelesna aktivnost u odnosu na zimske mjesece. Važno je prilagoditi prehranu i ne zanemarivati redovite obroke. Djeca se pripremaju za završna odgovaranja, skraćuju periode odmora, a zbog nastale nervoze osjećaju poteškoće i nelagodu nakon jela.

Kuhajte im lagana jela i dogovarajte s djecom jelovnik za naredni dan. Nikada djecu ne prisiljavajte na jelo koje iz bilo kojeg razloga odbijaju. Ukoliko ste sigurni da su premalo pojeli, radije im ponudite neku dječju kašicu ili keks s mlijekom. U pauzama između učenja pobrinite se da dijete pojede lako probavljiv obrok (gris, puding, voćni jogurt, frape…).

I ne zaboravite najvažnije: neka dijete započne dan s doručkom i pije dovoljno tijekom dana.

Djeca od petog do osmog razreda

Učenici viših razreda osnovne škole uveliko samostalno planiraju obroke. Užina u školi vrlo je često pripremljena s prženim i preslanim namirnicama koje znatno smanjuju radnu odnosno učeničku sposobnost. Povećani angažman u školi te pripreme za završne ocjene često dovode djecu do višednevnog iscrpljivanja i povećanog rizika od pojave infekcija. Kako je riječ o dobi vrlo intenzivnog rasta i razvoja, dječjem organizmu nužno je osigurati neophodne nutritivne tvari. Djeca u velikoj mjeri odbijaju konzumiranje povrća, često neredovito uzimaju voće dok slatkiši i grickalice dobivaju sve veći prostor u jelovniku.

Pri planiranju prehrane koja će podmiriti povećane potrebe nastale uslijed pojačanog intenziteta učenja, svakako treba voditi računa o uzrastu.

Prirodni voćni sokovi te dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda vrlo su korisni. Roditelji bi trebali veću pozornost posvetiti kontroli i planiranju prehrane za vikende jer zajednički boravak za stolom predstavlja najbolji način smanjenja napetosti koju donosi kraj školske godine.

I kod ove dobne skupine za dobar je uspjeh najvažnije: započeti dan doručkom i tijekom dana piti dovoljno tekućine.

U srednjoj školi

Učenike srednje škole većinom i ne uspijevamo vidjeti u kući, a još manje saznati što su tog dana jeli. Sve sate koje su budni provode u školi, u pripremi zadaća, na instrukcijama i ispravljanju ocjena. Uza sve to, nalaze se u vrlo osjetljivom emocionalnom periodu (kada hrana uopće nije važna) te se smatraju dovoljno odraslima za brigu o sebi. Kada žele i sami "poraditi" na poboljšanju svog izgleda i korekciji tjelesne mase, najčešće se izlažu povećanom riziku od "izgladnjivanja" tijela i uma.

Stoga im pripremite niskokalorične ali mineralima i vitaminima bogate obroke. Učenje je lakše uz grickanje jabuka, suhog voća ili nasjeckane mrkve. Tjestenina s nemasnim sirom i povrćem te riža s plodovima mora uz dovoljno soka, jamstvo su boljeg uspjeha u školi.

I ovdje vrijedi isto pravilo: ne preskakati doručak jer će se time organizmu uskratiti energija neophodna za prvi dio dana kada je i najveća aktivnost i potrošnja. Treba jesti tri glavna i tri mala obroka na dan te dovoljno šetati (makar pri odlasku u školu i obrnuto).

Za vrijeme studija

Studenti su u kroničnom nedostatku vremena te štede svaku minutu. Kradu vrijeme od sna i jela kako bi nadoknadili gradivo i položili zahtjevne ispite. I zato je potrebno jesti više obroka na dan, hranu dobro žvakati i unositi namirnice koje ne izazivaju grčeve ili pojačanu kiselost. Preporučuje se obroke unositi svakih nekoliko sati, i to u optimalnim odnosno manjim količinama. Ukoliko ste prvo pregladnjeli, a potom unijeli velike količine hrane, učinak se intelektualnih aktivnosti na neko vrijeme smanjuje.

Dobar povrat snage uma osigurat će sjemenke suncokreta i buče, kandirano voće, kompot, kukuruz (može i iz limenke), kikiriki, bademi i energetske pločice koje mogu uvijek biti pri ruci.

Budnost se uglavnom održava uz kavu iako je važnije povremeno prošetati te provjetriti prostoriju u kojoj se boravi. Dovoljno čaja, vode ili soka daje stalan priljev energije i potiče budnost.

U studentskim sobama mogu se pripremiti obroci za jednu osobu čija priprema ne zahtijeva suviše vremena dok istovremeno jamči unos kvalitetnih nutrijenata. Zahvaljujući mudrim tehnolozima, brojna se jela mogu pripremiti uz minimalan trud. Štede vrijeme i ne zahtijevaju veliko kulinarsko umijeće i zavidnu kuhinjsku opremu.

Dobar povrat snage uma osigurat će sjemenke suncokreta i buče, kandirano voće, kompot, kukuruz (može i iz limenke), kikiriki, bademi i energetske pločice koje mogu uvijek biti pri ruci. Osnovno je pravilo da se stalnim unosom energije smanjuju izgledi za pojavu umora koji dovodi do pada intelektualnih sposobnosti.

Ukoliko se odlučite za konzumiranje multivitamina i minerala, preporuka je da odaberete proizvode renomiranih proizvođača uz konzultaciju stručne osobe. Svakako je važno prednost dati pripravcima na bazi malih doza i provjerene kakvoće.

Porast temperature zraka, učenje i igre na otvorenom znače i potrebu za većim unosom vode, soka, čaja... I zato neka je boca pića uvijek pri ruci (na radnom stolu, u torbi, na ispitu).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.