Moj profil

Kokos party

Kokosov orah raste na palmama i to već znaju i ptice na grani, a u ovom slučaju majmuni na palmi. :)

Najvjerojatnije se najčešće susrećeš s kokosom u kolačima ili u kokosovom brašnu, a evo nekoliko zanimljivosti koje možeš podijeliti s uzvanicima na zabavi. Kokosov orah raste na palmama i to već znaju i ptice na grani, a u ovom slučaju majmuni na palmi. Jer u dalekim tropskim zemljama upravo su oni glavni berači kokosa, koji se bez problema mogu uzverati na visoke palme i ubrati kokos. Naravno, prethodno su za to trenirani. Osim u Tajlandu, kokosov orah se uzgaja i na Filipinima, Maldivima, u Indiji, na Bliskom istoku, Šri Lanki, Australiji i Bermudi.

Osim kokosovog brašna, od loptastog dlakavog ploda dobiva se i kokosova voda i dakle to je ono što gangsteri i surferi na filmovima opušteno piju na slamku. Kokosovo mlijeko, dakle nije isto kao i kokosova voda, i dobiva se prešanjem ribanog kokosovog mesa, bijele unutrašnjosti ili namakanjem u vruću vodu ili mlijeko čime se izvlači ulje i aromatična svojstva.

Drugi nusproizvod kokosa je i kokosovo ulje, što se često stavlja u šampone i regeneratore i zato prije svega Havajićanke imaju divne sjajne kose s cvjetićima. Kaže se - tvrd si kao kokosov orah - i to je stvarno istina. Kokosov orah je zaista jako tvrd, no može se jednostavno otvoriti budući da ima tri mekane udubine na vrhu. Ako je netko od odraslih u tvojoj kući svladao domorodačku vještinu otvaranja kokosovog oraha, može to demonstrirati na tvojoj kokos zabavi.

Kokosov orah je zaista jako tvrd, no može se jednostavno otvoriti budući da ima tri mekane udubine na vrhu.

Pozivnice

Svakako prijatelje pripremi na taj događaj. Za pozivnice od smeđeg kolaž papira izreži oblik debla palme, a od zelenog kolaža lišće palmi i zalijepi. Na svaki list palme napiši važnu informaciju. Dakle datum i adresu i povod - tvoj rođendan. I svakako napomeni da dođu u japankama. Umjesto kokosovog oraha nalijepi jednu zasebno pakiranu kuglicu rafaela i to domaće izrade.

Dekoracija

Svu dekoraciju možeš naći u odjelu voća u supermarketu. Na zelene stolnjake poslaži banane, razbacaj par kivija, pokoji ananas i naravno nekoliko kokosovih oraha, a njih neka bude dovoljno jer će poslije poslužiti i za igre. Na rub stola nalijepi papirnatu traku s koje može visiti rafija ili raznobojne trake od krep papira. Idealno je da se party odvija u dvorištu tako da zajedno izvucite svu opremu za plažu, ležaljke, stolice, lopte na napuhavanje. Na sredinu stola napravi malu palmu. Čašu od jogurta obuci u krep papir vesele boje i napuni šljunkom ili
još bolje pijeskom.

Utakni štap za ražnjiće oko kojeg je omotan smeđi krep papir, a na vrhu neka budu zeleni listovi palme od kolaž papira. Piće neka se poslužuje iz šarenih čaša i svakako se pobrini da bude dovoljno šarenih slamčica i ukrasnih suncobrančića. Za grickalice kao dobrodošlicu uzvanicima zdjele od kokosa bi bile idealne, mogu se naći u etno ili istočnjačkim dućanima, a poslije mogu poslužiti kao zdjele za voće i kao totem za prizivanje ljeta.

Kokosovo mlijeko se dobiva prešanjem ribanog kokosovog mesa.

Igre

Igra brodolomaca

Kokosi rastu na udaljenim otocima gdje ponekad zalutaju brodolomci. Zato je za preživljavanje neophodna ova brodolomačka igra. Svaki igrač mora imati svoj ručnik koji će položiti na olujno more, koji će predstavljati njegov splav. Dok svira muzika brodolomci plešu oko ručnika, dakle plivaju među visokim valovima, a kad muzika prestane to je znak da se moraju popeti na splav odnosno stati na ručnik. Uvijek nedostaje jedan ručnik i zato svaki puta ispada jedan brodolomac. Za ovu igru možeš napomenuti uzvanicima da donesu svoje ručnike.

Kokosova utrka

Evo jedne urnebesne igre u kojoj ćeš vidjeti tko je najuporniji i najvještiji u svojem naumu da osvoji kokos.

Uzvanici se podijele u dvije grupe i stanu na jednu stranu, a na drugoj strani se nalazi po jedan kokos za svaku ekipu. Prvi u redu svake ekipe je u punoj opremi, dakle na sebi ima peraje (obavezno) i masku za ronjenje (ili leptiriće ili kolut za plivanje). Zadatak je u punoj opremi otrčati do druge strane i uzeti kokos i dati ga sljedećem igraču, no istovremeno se i skinuti iz pune opreme kako bi sljedeći igrač mogao u perajama i maski vratiti taj kokos na mjesto. Pobjednik je ona ekipa čiji igrači svi istrče svoj krug u perajama. Savjet: u perajama je puno lakše trčati unatraške! 🙂

Memory

Ovu igru trebaš pripremiti nekoliko dana prije. Potrebno je izrezati jednake kvadrate od kartona i na svaka dva kartona nacrtati isti oblik kokosove tematike. Recimo cijeli kokos, koktel od kokosa, sladoled i slično. Bitno je da slike budu približno iste, odnosno slike možeš fotokopirati kako bi parovi bili jedan u boji, a jedan crno-bijeli. Za dobar memory neophodno je barem 15-tak parova tako da te čeka puno crtanja, a u pomoć možeš zvati i svojeg najboljeg prijatelja.
Ako želiš sačuvati svoj home-made memory, plastificiraj ga.

Košarka s kokosovim orahom

Ako u dvorištu imaš košarkaški koš ova je igra idealna za tvoj party. No košarkaški koš (odnosno kokosov koš) se lako da improvizirati od komada žice. Na rub koša omotaj havajsku "haljinicu" od rafije ili vreću za smeće u svijetloj boji narezanu na trakice. Loptu omotaj smeđim krep papirom i crnim flomasterom nacrtaj tri točkice na jednom kraju i čvrsto omotaj plastičnom folijom za zamotavanje hrane kako se krep ne bi oštetio. Podijelite se u 2 ekipe i zaigrajte "hakl" s kokosovim orahom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.