Moj profil

Krumpir – omiljena dječja hrana

Krumpir je jedna od važnih sirovina za pripremu bebinih kašica, bilo u kombinaciji s mladom mrkvicom i graškom ili usitnjenim pilećim mesom. Takav obrok je ne samo izdašan, već i vrlo zdrav, a beba ga dobro podnosi.

Vjerojatno prva namirnica koja nije majčino mlijeko je krumpir u obliku pirea kojem se potom postupno dodaju mlada mrkvica i razne druge namirnice. Taj prijelaz s majčinog mlijeka na krutu hranu vrlo je osjetljiv period u životu svakog malog djeteta i treba mu posvetiti punu pozornost.

Temeljno pravilo jest – postupno uvođenje tj. preskakanje jednog dojenja i zamjena krutom hranom u obliku kašice. Ima još jedan čimbenik; dudu zamjenjuje žličica, a sisanje zamjenjuje žvakanje. Kad se pire od krumpira napravi s mlijekom, onda sadrži dovoljno soli pa nije potrebno dosoljavati.

Zapravo cijeli problem tog prijelaznog perioda je psihološke prirode jer se mijenja dječja rutina, ali promjena je i kod majke koja treba ispuniti bebine želje s potrebom da se beba zdravo hrani.

Kritičan period u prehrani male djece je između 6-24 mjeseca i upravo se u toj dobi javlja najviše malnutricija - poremećaja nutritivnog statusa koji se javljaju uslijed smanjenog ili prekomjernog unosa hrane. Tako primjerice u Peruu preko 25% male djece trpi od tog poremećaja. Na takvim mjestima najčešća namirnica za podmirenje potreba jeste krumpir u raznim oblicima.

Naime, ni jedna se namirnica ne može pripremiti na toliko načina kao krumpir, koji je uvijek ukusan i hranjiv. Osim toga krumpir sadrži gotovo sve najnužnije hranjive tvari. Tako primjerice 100 g krumpira ima 116 kcal, 26 mg C vitamina, 0,5 g masti, 0,2 mg vitamina B1 i 0,6 mg vitamina B2, 32 mcg folata, 2,8 mg željeza i 753 mg kalija.
Ako se pireu od krumpira doda kuhana mlada mrkvica, beba dobiva i temeljnu količinu beta-karotena tj. provitamina A. Malo starijem uzrastu iznad 6 mjeseci pire od krumpira može se začiniti jednim blagim začinom ili smjesom začina, a može se radi tečnosti obroka dodati i kiselo vrhnje.

Gotova kašica na bazi krumpira je balansiran obrok koji se, grijanjem ili bez njega, bebama daje žličicom.

Relativna novost u prehrani beba krutom hranom jeste slatki krumpir ili batat.
Sve do prije par godina nije se u nas mogao dobiti, ali sada se redovno može vidjeti na tržnicama. To je za bebe izvrsna namirnica, kako po sadržaju hranjivih tvari tako po okusu i izgledu. To je jedan od najboljih izvora beta-karotena i A vitamina zbog čega batat ima na prerezu tamnožutu boju.
Osim toga on je izvrstan izvor vlaknaste strukture, B6 vitamina i kalija. Slatki krumpir se priprema isto kao i običan krumpir, a omiljena hrana jest pire, naravno s dodanim mlijekom ili vrhnjem.
Slatki krumpir može biti pečen, kuhan, zatim kuhan u pari, nadjeven, pečen u kori i što je najvažnije, dobro se slaže sa svim dodacima i jelima.

Naravno, moguće je prirediti izdašnu juhu od batata koja će biti vrlo bogata beta-karotenom. Američki Centar za znanost i javni interes (Center for Science in the Public Interest) ocijenio je slatki krumpir povrćem broj 1 što nije daleko od istine.
Za razliku od običnog krumpira, batat ima manje kalorija (99 kcal/100 g) i kako god se pripremi uvijek je ukusan. Batat sadrži kompleksne ugljikohidrate, antioksidanse i obilje vlaknaste strukture što je dobro za bebinu probavu.
Ako je dobro za bebu, dobro je i za dijabetičare. Treba znati da 100 g batata sadrži 14187 i.j. A vitamina i 8509 i.j. beta-karotena, dakle to je jedno od najbogatijih izvora zaštitnih čimbenika. Osim toga slatki krumpir sadrži obilje pantotenske kiseline, piridoksina, niacina i riboflavina dakle sve ono što treba mladom organizmu za rast i razvoj.
Sladak okus potječe od sadržaja 4 g šećera/100 g.  Mnogi stručnjaci tvrde da se slatki krumpir zbog toga može jesti i u sirovom stanju, naravno kad se prethodno oguli. Premda poštujem tuđa iskustva, osobno to ne bih preporučio davati maloj djeci.

Krumpir je jedna od važnih sirovina za pripremu bebinih kašica, bilo u kombinaciji s mladom mrkvicom i graškom ili usitnjenim pilećim mesom. Takav obrok je ne samo izdašan, već i vrlo zdrav, a beba ga dobro podnosi. Gotova kašica na bazi krumpira je balansiran obrok koji se, grijanjem ili bez njega, bebama daje žličicom.
Najvažnije, takav se gotov obrok može davati maloj djeci na putu pa čak i u automobilu. Krumpir dobro pečen u ljuski, može se nakon hlađenja bebama davati iz ruke i pogotovo je ukusan kada se doda malo svježeg maslaca. Zapravo najbolja kombinacija jeste krumpir i punomasno mlijeko u obliku krumpir pirea.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.