Moj profil
Kuhanje s djecom
Kuhanje s djecom

Kuhanje s djecom

Kuhanje s djecom nije samo zabavno, već i edukativno, a kada postanu mladi odrasli i napuste roditeljski dom (čitaj maminu kuhinju), cijenit će to dragocjeno iskustvo kada budu prepušteni sami sebi u kuhinji.

U školi se uči svašta, o računanju, preskakanju kozlića, o bubama i sunčevim mijenama, pišu se sastavci o prvim danima jeseni i sve to može biti korisno kasnije u životu, no ne uči se ništa o nečemu osnovnom i vrlo važnom, a to je kuhanje (možda se oni malo stariji sjećaju par uputa sa satova domaćinstva) ;).  

Kako god bilo na kraju svakako pohvalite malog kuhara i neka dijete prvo kuša jelo koje je skuhalo.

Kuhanje s djecom nije samo zabavno, već i edukativno, a kada postanu mladi odrasli i napuste roditeljski dom (čitaj maminu kuhinju), cijenit će to dragocjeno iskustvo kada budu prepušteni sami sebi u kuhinji. Osim toga, sjećanja na vrijeme provedeno zajedno s roditeljima ili bakom u kuhinji, na sve zgode i nezgode, vriske i na kraju na uživanje u ukusnom obroku koji su zajedno skuhani, ostaju zauvijek.  

Zajedničko kuhanje pomoći će i izbirljivijoj djeci da kušaju raznovrsniju hranu, jer  vjerojatnije je da će pojesti nešto što su sami spremili i na taj način možete uvoditi i nove namirnice u njihov jelovnik.

Djeca vole razvijati nove vještine, vole istraživati okusom, dodirom, njuhom i slušanjem, a kuhanje im nudi upravo to. Odrasli kojima je kuhanje već ponekad postala dosadna rutina (ili takvi ne postoje na Coolinarici?!) bit će iznenađeni maštovitim zapažanjima djece, mali vulkanići koji nastaju na površini gustog umaka koji vrije, jaja koja se sudaraju dok se kuhaju. Špagete koje migolje s kuhače kao nestašne gliste, čarolija kada se bijeli šećer pretvara u zlaćano smeđi karamel. Doista je kuhinja mjesto gdje se dešavaju čarolije i djeci definitivno treba biti tamo mjesto.

Sjećanja na vrijeme provedeno zajedno s roditeljima ili bakom u kuhinji ostaju zauvijek. 

Kuhanje s djecom može svakako biti stresno ako nema dobre organizacije i jasno zadanih pravila. Kuhinja jest zabavna, ali nije igralište i pravila ponašanja su drugačija. Stoga je prije početka rada potrebno zbog sigurnosti djeci odrediti stroga pravila što se tiče higijene i sigurnosti. Potrebno ih je cijelo vrijeme nadgledati dok rade i objasniti im zašto neke stvari u kuhinji mogu biti opasne. Možete dogovoriti i pravila ponašanja u kuhinji i krenite od samog početka. Zgodno je nabaviti malu pregaču koju djeca mogu obući, a kosa mora biti svezana ako je duga. Ruke se obavezno peru toplom vodom i sapunom i brišu u čistu krpu. U kuhinji nema trčanja, penjanja i sjedenja na radnoj plohi. Isključivo odrasli mogu vaditi i stavljati tepsije u vruću pećnicu.

Objasnite im zašto ne smiju mokrim rukama dirati električne aparate i zašto se sirovo meso ne smije rezati na istoj daščici kao i povrće za salatu.  Metal i mikrovalna se baš ne vole i najbolje paziti da se nikako ne druže.

Odredite dan kada će vam se dijete pridružiti u kuhinji. Za početak odaberite vikend kada imate više vremena i strpljenja i svakako računajte na to da će se vrijeme pripremanja obroka dvostruko produljiti. No ulog koji dobijete je neprocjenjiv. Bitno je da i vi budete opušteni, da vam se ne žuri prije nego što se upustite u ovu zajedničku avanturu.
Nakon što ste utvrdili pravila ponašanja u kuhinji i zajedno prolistali recepte i odlučili što ćete finog kuhati, pripremite sve potrebne sastojke i alate.

Zajedničko kuhanje pomoći će i izbirljivijoj djeci da kušaju raznovrsniju hranu, jer je vjerojatnije da će pojesti nešto što su sami spremili.

Djetetu dodijelite zadatke koji su prilagođeni njegovoj dobi. Ako dijete ne smije ništa raditi, vjerojatno će se vrlo brzo početi dosađivati i odustati (u gorem slučaju naći neku bolju zanimaciju u kuhinji koja vjerojatno krši pravila ponašanja), a ako mu date prezahtjevne zadatke, obeshrabrit će se i vjerojatno više neće htjeti sudjelovati.

  • Dvogodišnjaci uče koristiti snagu ruku i vole raditi rukama. Oni će uživati u čišćenju i pranju povrća, razdvajanju listova salate, mrvljenju kruha ili krekera, čišćenju graška i slično.        
  • Trogodišnjaci polako razvijaju mišiće šake i oni mogu ulijevati tekućine (naravno ne vruće ) iz posuda (npr. tijesto u kalup), uživat će u miješanju tijesta ili smjese za kruh ili će pokušati mazati namaze na kruh (vjerojatno će namaza biti svugdje no i to ide u rok službe).
  • Četverogodišnjaci i petogodišnjaci razvijaju fino motoriku te im stoga ponudite da gule banane za doručak, cijede agrume, rade pire od svježeg voća i povrća, mjere suhe i mokre sastojke, lupaju jaja za kolač. Mogu recimo napraviti pire krumpir uz dodatak maslaca: no ako ubacite malo graška ili mrkve s veseljem će pojesti šareni pire i zaboravit će da ne vole povrće. Visoko im zasučite rukave i neka mesom pune paprike, a oni spretniji mogu - smotati i sarmice. 
  • Veća djeca neka se pozabave guljenjem i rezanjem povrća i voća, uputite ih na različite veličine i oblike rezanja, npr. mrkvica i krastavac na kolutiće, krumpir na prutiće za pomfrit ili na kockice i slično. Neka se uhvate ribanja limunove korice, mrkve ili sira za rođendansku pizzu. Odvažite se na korištenje miksera te ih upozorite na promjene koje se dešavaju (šlag koji se stvrdne, žumanjci i šećer se povežu). Uživat će u slaganju torti, nanošenju kreme na biskvit i na ukrašavanje. Iznenadit ćete se koliko im je stalo da sve bude lijepo i uredno.  Kupite čokoladnih mrvica, šarenih kuglica i ostalih dekoracija za torte i neka uživaju dekorirajući ih. Djecu će sigurno zabaviti nanošenje šlaga ili kreme iz vrećice za ukrašavanje, pokažite im kako se pravilno drže, a oni neka izaberu nastavke. Školarci neka se pozabave mjerenjem namirnica i neka ponove matematiku. Sva djeca (a i odrasli) uživaju u izrezivanju tijesta kalupićima za kolače.
  • Tinejdžeri mogu produbiti svoje kuharsko umijeće i napraviti neko neobično jelo, recimo nešto iz azijske kuhinje. Krenite zajedno u kupovinu i pregledajte sve na polici s egzotičnom hranom.

Čak i ako jelo ne uspije kako ste planirali, nema veze. Zabavite se i to je najvažnije. Trenirajte strpljenje, djeca će vjerojatno od uzbuđenja prečuti ili zaboraviti upozorenja i upute ponavljajte nekoliko puta. Nemojte se nervirati i vikati, radit će manje grešaka ako oboje uživate u ovoj avanturi.

Na početku će djeca uživati u pečenju kolača, ali će im guljenje krumpira biti mrsko. Pustite da započnu s onim u čemu uživaju i polako ih uvodite u ostale tehnike. Možda će na početku biti razbijenih jaja i prolivenog mlijeka (zapravo ne možda, već sigurno), no malo po malo djeca će to savladati, a to svakako pozitivno utječe na samopouzdanje. Kako god bilo, na kraju svakako pohvalite malog kuhara, i neka dijete na kraju prvo kuša jelo koje je skuhalo.

Dobar vam tek!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.