Moj profil

Lisnato povrće u prehrani djece

Kašicama se mogu dodati žitarice kuhana riža i razni dodaci (banana, avokado, mango), a sve kako bi obrok bio poželjan i ukusan. Nakon 7-8 mjeseci kašicama se mogu dodati manje količine pasirane piletine.

Svi znamo kako je lisnato povrće (blitva, špinat, kupus, kelj) izvanredno zdravo, kako za djecu tako i za odrasle zbog sadržaja vitamina, minerala i raznih zaštitnih čimbenika, prije svega antioksidansa. No kod toga valja spomenuti da kod djece postoji jedan vrlo važan čimbenik, a to je prihvatljivost. Naime, djeca nisu oduševljena niti zelenom bojom u tanjuru, niti okusom "trave" kako djeca obično zovu zeleno povrće. Može li se ta averzija nadvladati umješnost je roditelja, ali je jedno sigurno; navikavanje djece treba početi što ranije.

Osim nabrojanih hranjivih sastojaka, zeleno lisnato povrće sadrži i pravo bogatstvo vlaknaste strukture i zbog toga se odmah nameće sljedeće pitanje; mogu li to djeca probaviti obzirom na nerazvijen enzimatski sustav probave. Kada je najbolje početi davati zelenu hranu? Postoji konsenzus liječnika pedijatara da prije isteka 6 mjeseci života bebama ne treba davati zeleno lisnato povrće. Pouzdano se zna da dječji probavni sustav ne može razlagati takvu hranu bez obzira kako je obrađena. Osim toga lisnato povrće sadrži željezo koje može biti veliko opterećenje za bebe. Dakle, kad se nakon isteka od 6 mjeseci života počne davati žličicom kruta hrana, kreće se postupno i sa zelenim lisnatim povrćem koje je usitnjeno u obliku kašica.

Kašicama se mogu dodati kuhana riža i banana, avokado, ili mango, a sve kako bi obrok bio poželjan i ukusan.

Kašica može biti tvornička, ali i iz kućne radinosti. Majka može sama kombinirati kuhano povrće koje potom pasira i žličicom hrani svoje dijete. Za to vrijeme ona može bez problema i dalje dojiti. Sasvim je jasno da u tom osjetljivom periodu ima namirnica koje ne treba uvoditi naglo zbog mogućnosti alergijskih pojava (jaja, kikiriki, gluten). Na svaku preosjetljivost treba se konzultirati s pedijatrom.
Kad konačno probavni i imunološki sustav djeteta ojača, može se krenuti u "normalnu" prehranu u kojoj ima i tekuće i krute hrane (krumpir, tikvica, špinat, mrkvica, blitva, cvjetača itd). Neke vrste povrća sadrže nitrate (špinat), a druge oksalate. Obje komponente nisu nikako zdrave za djecu pa ih treba pravilno obraditi tj. peteljke visoko rezati, a vodu u kojoj se kuha takvo povrće odmah baciti.

Povrtne kašice

Kašicama se mogu dodati žitarice tj. kuhana riža i razni dodaci (banana, avokado, mango), a sve kako bi obrok bio poželjan i ukusan. Ako se dodaje kuhani grašak, kelj pupčar ili mahune treba računati na plinove u crijevima što može izazvati grčeve. Nakon 7-8 mjeseci kašicama se mogu dodati manje količine pasirane piletine. Punomasno kravlje, ovčje ili kozje mlijeko prema mišljenju pedijatara ne bi trebalo davati bebama prije navršene godine dana života.

Ako se povrtne kašice nabavljaju u trgovinama, treba obratiti pozornost na ispravnost poklopaca i da kašice sadrže što manje soli i šećera. Ne smije se pretjerivati s povrćem kod male djece jer puno balastnog materijala ne ostavlja dovoljno mjesta za ostale namirnice.

Najomiljenije lisnato povrće kod male djece je svakako špinat koji je pun dragocjenih hranjivih tvari. Primjerice, 1 šalica kuhanog špinata sadrži 14.742 i.j. vitamina A i 262 mcg folne kiseline i 6,5 mg željeza. Špinat sadrži čak 888 mcg vitamina K. Treba napomenuti da se na svježim listovima špinata može naći bakterija E. coli koja spada u trovače hrane. Temeljito pranje nije dovoljno da se špinat učini bezopasnim, već isključivo zagrijavanje na temperaturi 71°C u trajanju od najmanje 15 sekundi. Najbolja metoda termičke obrade špinata je prelijevanje s kipućom vodom i držanje pod poklopcem oko 30 sekundi.

Po bogatstvu hranjivih tvari ne zaostaju kuhana brokula i blitva, a posebno prokulice. Tako jedna šalica kuhane prokulice sadrži 1.121 i.j. vitamina A, 97 mg vitamina C, 94 mcg folne kiseline. Kuhana blitva u jednoj šalici obiluje vitaminom K, kalijem i željezom, a za razliku od ostalog lisnatog povrća ima preko 100 mg kalcija. Ono što blitvu čini vrlo atraktivnom za zdravlje male djece je bogatstvo zaštitnih čimbenika. Tako primjerice jedna šalica kuhane blitve sadrži 6 391 mcg beta karotena i 19 276 mcg luteina+zeaksantina.

Prije isteka 6 mjeseci života bebama ne treba davati zeleno lisnato povrće.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.