Moj profil
Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece
Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece

Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece

Mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt, sirevi) imaju važnu ulogu u prehrani djece predškolskog i školskog uzrasta i zbog toga se toplo preporučuje 1-2 čaše dnevno.

Mlijeko je u dojenačkoj dobi ključna namirnica bez obzira radilo se o majčinom mlijeku ili supstitucijama na bazi kravljeg mlijeka (adaptirano mlijeko za dojenčad). Svi se pedijatri slažu, a i mnogi roditelji da je majčino mlijeko najbolja hrana za dojenčad, naprosto zato, jer osigurava sve hranjive tvari i zaštitne čimbenike. Preporuča se dojenje najmanje do 6 mjeseci starosti, ali ovisno o mogućnostima majke čak i do godinu dana.

Kada majka nema mlijeka ili ga nema dovoljno, tada je jedino rješenje industrijska zamjena na bazi kravljeg mlijeka, tj. adaptirano mlijeko koje se plasira pod raznim trgovačkim markama. Valja reći da je takva hrana vrlo strogo regulirana u pogledu higijenske ispravnosti i kvalitete, kako međunarodnim tako i nacionalnim propisima. Takva se hrana plasira u obliku praha koji se prije uporabe otapa u čistoj toploj vodi i u gotovom tekućem obliku koji je spreman za uporabu odmah nakon podgrijavanja. Premda je posljednjih desetak godina napravljen veliki napredak u pogledu tehnologije i pakiranja, ostaje činjenica da je "formula" dojenačke hrane, koja se dijeli na onu za nedonoščad, dojenčad do 6 mjeseci i preko 6 mjeseci samo zamjena za majčino mlijeko koja osigurava normalan rast i razvoj djeteta. Adaptacija kravljeg mlijeka za uporabu u prehrani dojenčadi sastoji se u podešavanju masnoća, vitamina, minerala i ostalih tvari. Naime, između kravljeg i humanog mlijeka velika je kvalitativna razlika osobito u sadržaju minerala i pojedinih masnih kiselina. Prema stupnju adaptacije kravljeg mlijeka, formulacije dijelimo na one potpuno adaptirane gdje se svjesno imitira prosječni sadržaj u majčinom mlijeku i djelomično adaptirane, tj. takve formule gdje su prilagođene samo glavne sastavnice.

Oko toga da li je (i koliko) kravlje mlijeko prikladno za nerazvijeni probavni sustav dojenčeta bilo je puno stručne rasprave koja i danas traje, ali ostaje činjenica da je kravlje mlijeko najbolja podloga za proces adaptacije u kojem se podešavanje sastava može dotjerati vrlo približno sastavu majčinog mlijeka. U novije vrijeme hrani za dojenčad se dodaju srednjelančani trigliceridi kao i omega-3 masne kiseline (EPA, DHA).

Djeca školskog uzrasta bez problema mogu konzumirati punomasno (3,5%) mlijeko radi zadovoljenja energetskih potreba.

Kada se radi o dojenčadi iznad 12 mjeseci starosti, kravlje mlijeko može biti dobra hrana jer osigurava izvore energije, proteina, masti i kalcija, ali isto tako može postati izvorom problema kao što su nepodnošljivost laktoze, alergije na proteine kravljeg mlijeka (kazein, laktalbumin) itd. Upravo zbog toga ima pedijatara koji predlažu čisto kravlje mlijeko tek nakon 2. godine starosti. Valja dodati još jednu činjenicu, a to je da kravlje mlijeko zbog specifičnog načina prehrane krava, može biti kontaminirano ostacima pesticida, umjetnih gnojiva i veterinarskih lijekova (hormona i antibiotika). No kod toga ne treba zaboraviti činjenicu da je i humano mlijeko kontaminirano pa su primjerice ostaci pesticida prve i druge generacije nađeni u mlijeku žena Eskima na dalekom sjeveru. Budući da se Eskimi hrane pretežito mesom i masnim tkivom foka, jasno da će ti ostaci kontaminanata prijeći u organizam majke, a zatim putem mlijeka na bebe.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt, sirevi) imaju važnu ulogu u prehrani djece predškolskog i školskog uzrasta i zbog toga se toplo preporučuje 1-2 čaše dnevno. Naime, čaša mlijeka ili jogurta donosi oko 8 g proteina i ako se to doda ostalim izvorima hranjivih tvari, to je potpuno dovoljno za razvoj i rast djece. Osim toga čaša mlijeka donosi dragocjeni vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcija. Nemojmo zaboraviti da ovog vitamina nedostaje preko zime kada nema dovoljno sunčeve svjetlosti. Čaša mlijeka sadrži i oko 200 mg kalcija što je nezamjenjiva količina u svakodnevnoj prehrani.

Preporučeni dnevni unos kalcija za djecu je:

  • 1-3 godine - 500 mg
  • 4-8 godine - 800 mg
  • 9-18 godine - 1 200 mg

Da bi se izbjegli standardni kontaminanti mlijeka, preporučuje se tzv. eko-mlijeko ili organsko mlijeko koje u pogledu kvalitete podliježe još strožim propisima, ali svakako ima i veću cijenu. Ako kod djece postoji problem intolerancije na mliječni šećer (laktozu) ili alergije na proteine kravljeg mlijeka, preporučuje se kravlje mlijeko zamijeniti sojinim uz napomenu da postoji i osjetljivost na sojine proteine. Osim toga, kalcij koji se dodaje u sojino mlijeko znatno se slabije apsorbira od kalcija iz kravljeg mlijeka pa o tome treba voditi računa. U takvim slučajevima djeci se preporuče davati dodatni kalcij citrat u obliku tableta za žvakanje.

Majčino mlijeko najbolja hrana za dojenčad, naprosto zato, jer osigurava sve hranjive tvari i zaštitne čimbenike.

Ne treba zaboraviti da i u kontekstu kravljeg mlijeka postoji nekoliko kategorija obzirom na sadržaj masnoće: punomasno 3,5%, poluobrano sadrži 1,7% i obrano mlijeko sadrži 0,1% masnoće. Djeca školskog uzrasta bez problema mogu konzumirati 3,5% mlijeko naprosto radi zadovoljenja energetskih potreba. Potpuno suprotno vjerovanju, obiranje masnoće mlijeka ne utječe na razinu kalcija. Ostale vrste mlijeka (ovčje, kozje) dolaze u obzir kao zamjena za kravlje mlijeko, ali kod toga treba voditi računa da u sastavu tih namirnica ima dosta velikih razlika u sastavu minerala, masnoća i folne kiseline što svakako treba uzeti u obzir.

Sirevi su, za razliku od mlijeka, bogatiji izvor energije zbog višeg sadržaja mliječne masti, prema tome nisu prikladni za malu djecu, što ne znači da djeca predškolskog i školskog uzrasta ovu namirnicu ne mogu konzumirati. Ali zato mala djeca mogu konzumirati svježi malomasni sir u obliku raznih namaza za kruh (sa i bez dodanog povrća). Sirevi su značajan izvor kalcija koji je djeci potreban za rast i razvitak koštanih struktura. Mlijeko i mliječni proizvodi su nezaobilazna hrana za dojenčad i malu djecu jer osiguravaju opskrbu važnim hranjivim tvarima. Najbolje se držati pravila "3 mliječna obroka dnevno", što praktično osigurava sav građevni materijal za rast. Spretno kombiniranje nabrojanih proizvoda kod toga je najvažnije.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.