Moj profil

Moje prvo pecivo

Na svijetu postoji tisuće različitih peciva, među kojima su i ona koja vrlo lako možeš pripremiti i ispeći i sam. Stoga, ne oklijevaj ni sekunde! Odaberi i isprintaj cool recept, pretvori maminu kuhinju u pekarnicu, zasuči rukave i okušaj se u pravljenju svima omiljenih peciva.

Kruh i pecivo svakodnevno su na našem stolu. Peku se već tisuće i tisuće godina, te su među najstarijim i najraširenijim namirnicama na svijetu. Prvi kruhovi pekli su se na vrućem kamenu i bili su okrugli, tanki i ne previše ukusni. No, već u starom Egiptu počelo se koristiti dizano tijesto, pa je kruh postao sličan onome kakav i mi danas jedemo. U antičkoj Grčkoj peklo se još više vrsta peciva i kruha, među kojima je bio i onaj u obliku gljive. Nešto kasnije je u starom Rimu, u doba vladavine cara Trajana, između 98. i 117. godine otvorena i prva škola za pekare. U to su doba pekari bili toliko cijenjeni da za razliku od ostalih zanatlija nisu bili robovi, već slobodni građani.

Nakon što svoja prva peciva izvadiš iz pećnice obavezno ih ovjekovječi fotićem ili mobitelom i objavi na Coolinarici

No, zanimljivo je da nisu smjeli promijeniti svoje zanimanje te su svoje znanje i vještinu morali prenijeti i na svoju djecu. Od tada pa do danas pekari su izmislili na stotine različitih kruhova i na tisuće različitih peciva, među kojima su i ona koja vrlo lako možeš pripremiti i ispeći sam. Stoga, ne oklijevaj ni sekunde, već se i sam okušaj u pravljenju svima omiljenih peciva.

Izaberi cool recept za pecivo

Najprije pažljivo pročitaj predložene recepte i odaberi onaj po kojem ćeš ispeći pecivo baš po tvom ukusu. Primjerice, ako voliš slatko, a osobito ako si ti ili netko u obitelji alergičan na obično brašno, odaberi slatko pecivo s grožđicama i sirom koje se peče od posebnog brašna, a koje je usput i vrlo brzo gotovo jer se tijesto ne treba dizati. Nadalje, ako si ljubitelj zdravih grickalica te obožavaš hrskave i  slasne koštice, za tebe su kao stvorena maštovita peciva sa sjemenkama suncokreta, buče i sezama. Ovaj recept će ti biti zanimljiv i ako si i sam maštovit i kreativan, jer od ovog tijesta možeš formirati oblike kakve god poželiš. Primjerice, možeš ispeći XL perec, koji osim za jelo može poslužiti i kao zanimljiv ukras mamine kuhinje ili poklon nekome tko voli ovu vrstu peciva. Nadalje, ako znaš da nema uspješnog dana u vrtiću, školi ili na poslu bez doručka, obavezno iskušaj recept za mliječno pecivo. Vjeruj, nakon što ga samo jednom probaju, tvoji će te ukućani proglasiti obiteljskim pekarom i zadužiti da ovo pecivo pečeš barem jednom tjedno.🙂

Otkrij male pekarske tajne

No, kako bi i tvoje prvo pecivo bilo ne samo za pet, već za pet plus, uz super recepte otkrit ćemo ti i male pekarske tajne, koje možeš šapnuti svima koji vole peći peciva, kruh i kolače od tijesta koje se sprema s kvascem.

Već u starom Egiptu počelo se koristiti dizano tijesto, pa je kruh postao sličan onome kakav i mi danas jedemo.

Ponajprije, sastojci za tvoje pecivo nikad ne smiju biti hladni (brašno treba biti sobne temperature, a mlijeko, voda ili maslac mlaki). Kako kvasac ne voli sol, nikad je nemoj umiješati direktno u kvasac, već je dodaj brašnu. No, zato kvascu, osvjedočenom "slatkoljupcu", uvijek dodajte šećer, zahvaljujući kojem će se tijesto brže i lakše dignuti. Šećer možeš zamijeniti i tekućim medom, koji će gotovom pecivu dati posebno lijepu zlatno smeđu koricu. Osim na nekom toplom mjestu u kuhinji, tijesto možeš staviti dizati i u pećnici zagrijanoj na 38 °C. K tome, peciva će biti bolja i ljepša ako se tijesto umjesto na hladan stavi peći na vrući lim (zagrij ga zajedno s pećnicom) te ako se tijekom pečenja u pećnici nalazi i posudica s vodom.

Ispeci svoje prvo pecivo

Nakon što si proučio/la savjete i odabrao/la recept, isprintaj ga i nabavi sve potrebne sastojke. K tome, kako pečenje baš i nije lagani zadatak, obavezno osiguraj barem jednog odraslog pomagača, mamu, tatu ili starijeg brata ili sestru. Naime, za pripremu dizanog tijesta treba imati i snage i spretnosti, jer ga treba dugo i strpljivo mijesiti rukom ili miješalicom. Nadalje, priprema zahtijeva i veliki oprez, jer je u igri i vrlo, vrlo vruća pećnica. K tome, nemoj zaboraviti ni na radnu odjeću. Stavi pregaču, kapu ili maramu koja će spriječiti da u tijesto ne zaluta vlas kose, ali i kuhinjske rukavice za vađenje lima s pecivom iz pećnice. Na kraju opremljen i pun pekarskog elana, zasuči rukave, stavi recept na vidno mjesto i kreni na posao. Naravno, odmah nakon što svoja prva peciva izvadiš iz pećnice, obavezno ih ovjekovječi fotićem ili mobitelom i objavi na Coolinarici.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.