Moj profil
Proljeće na tanjuru
Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru

20.3.2011.sanja

U prehranu obitelji uključite sezonske namirnice kako bi povećali raznolikost okusa i uživali u plodovima našeg podneblja. Pogotovo uključite svježe namirnice koje su kratkotrajno u ponudi, poput divljih šparoga ili šumskih jagoda.

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena obogatila se i ponuda svježeg voća i povrća na našim tržnicama. Unatoč tome što se danas gotovo tijekom cijele godine mogu kupiti namirnice kojima nije sezona, ipak se više razveselimo onima koja dozrijevaju u našim krajevima i koja stignu na naše tanjure ubrana dan-dva ranije. U prehranu svoje obitelji pokušajte uključiti sezonske namirnice kako bi obogatili svoj stol, povećali raznolikost okusa i uživali u plodovima našeg podneblja. To se pogotovo odnosi na svježe namirnice koje se kratkotrajno pojavljuju u ponudi, poput divljih šparoga ili šumskih jagoda.

Voće i povrće čine bogat izvor vitamina i minerala koji su neophodni za funkcioniranje našeg organizma, pa je vrlo važno uključiti ih u prehranu. Oni sadrže mnoge sastojke, poput dijetalnih vlakana, za koja su brojna istraživanja potvrdila da sprečavaju mnoge bolesti. Nakon navršenih 5 mjeseci života, u prehranu dojenčadi uključuju se kašice i sokovi od povrća i voća. Međutim, nakon navršene prve godine života, kada djeca već počnu sama birati, mnoga ih više ne žele jesti. Potrebno je poduzeti određene napore kako bi pravilna prehrana djece postala ugodna i stalna navika.

Djeca imaju svoju volju

Mnoga djeca odbijaju jesti voće i povrće. No, ne treba ih ni na što tjerati, jer se time može povećati odbojnost prema nekoj namirnici. Najbolji način rješavanja tog problema je da roditelji svakodnevno konzumiraju voće i povrće pred djecom, pa će nakon nekog vremena i djeca početi slijediti njihov primjer, kao što i u svemu drugome vole oponašati roditelje.

Djeci ne treba dozvoliti da sama odlučuju o namirnicama, jer ona odabir čine na osnovi okusa. Potrebno im je svakodnevno ponuditi različito voće i povrće. Količine ovise o starosnoj dobi, apetitu i razini tjelesne aktivnosti, no one ne moraju biti velike, jer bolje je da se unese i mala količina raznovrsnog voća i povrća nego ništa.

Vrlo je bitno djetetu svakodnevno dati na izbor više vrsta voća i povrća i nikad ne pretpostaviti da dijete ne voli neku vrstu, jer je njima potrebno više vremena da se odluče probati nešto novo.

Kako razvijati dobre navike

Nekoliko koraka može vam pomoći kako bi postigli da djeca zavole voće i povrće:

 • Djeca vole jesti hranu u čijoj su pripremi i sudjelovala, pa je dobro pustiti ih da sama izaberu koje voće i povrće vole i ne nametati im svoj izbor.
 • Neka djeca sama operu ono što su izabrala i neka se upoznaju s različitim oblicima i bojama voća i povrća. Uz vašu pomoć, neka pripreme jednostavne salate i sami ih posluže.
 • Kako bi ih još više zainteresirali, posadite povrće i neko začinsko bilje u vrt ili teglu i dozvolite djeci da se ona brinu za njihov rast.
 • U svakom obroku treba uživati i, kad god je moguće, jesti s djecom. Istraživanja su pokazala da djeca, osobito tinejdžeri, koja jedu s roditeljima češće odabiru voće i povrće od onih koja ne jedu u društvu roditelja.
 • Djeci je važno na koji će način voće i povrće biti posluženo. Ponekad ih treba iznenaditi komadima voća i povrća izrezanog u različite oblike i poslužiti ih na tanjurima.
 • Djeca često više vole svježe od kuhanog povrća.
 • Držite u hladnjaku zdjelu opranog voća kako bi bila nadohvat ruke svaki put kada djeca dobiju želju za nečim slatkim.
 • Za one koji se protive novim okusima, pokušajte jednom tjedno uvesti novo voće i povrće.
 • Pokazalo se da je nekoj djeci potrebno 10 i više puta poslužiti neko voće ili povrće prije nego ga probaju.
 • Pokušajte svježe narezano povrće poslužiti prije glavnog obroka, kad su djeca gladna.

Važne male upute

Da biste što bolje iskoristili darove prirode na tanjuru, pridržavajte se jednostavnih uputa:

 • Preporuča se sve voće i povrće, čak i ono kojima se guli kora, poput banana i naranči, dobro oprati kako bi se uklonile prisutne bakterije, pesticidi i insekti.
 • Namakanje se ne preporuča, jer se pritom vitamini topivi u vodi nepotrebno gube.
 • Kuhanje provoditi što kraće vrijeme i u što manje vode.
 • Vrlo je bitno u prehranu uključiti voće i povrće različitih boja, jer je svaka boja nositelj različite kombinacije hranjivih tvari i fitokemikalija, koje pozitivno utječu na ljudsko zdravlje.

Istraživanja su pokazala da osobe koje su u djetinjstvu konzumirale više voća i povrća, njih i dalje uključuju u svoju prehranu. U mnogim zemljama provedene su kampanje 5 na dan, u kojima se promovira 5 ili više serviranja voća i povrća dnevno. Rezultati su pokazali da je kampanja imala dobar utjecaj na djecu i da je potaknula veliki broj djece na konzumiranje svježih proizvoda.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.