Moj profil

Prve mesne kašice

Ako vam se mesna kašica čini previše “slabom” možete dodati usitnjene žitarice koje će dobro poslužiti kao balastni materijal u bebinim crijevima.

Oko pitanja kada dojenčad prelaze na krutu hranu postoje različita mišljenja i upravo je dobro što postoji raspon od 3-4 mjeseca kada se to obično čini. Ako je dojenče na prsima naprosto dođe trenutak kada se osjeti da to više nije dovoljno i da bi beba trebala "još nešto". To se može osjetiti noću kada se dijete budi više puta nego je uobičajeno. Što se tiče uvođenja mesa u obroke dojenčadi to ne bi trebalo biti prije 8-9 mjeseca života.

Jača hrana je svakako meso ili kombinacija mesa i povrća u obliku kašica.
Nije svako meso dobro, pa se predlaže uvođenje onog "najlakšeg" tj. piletine i puretine. Mnogi će pomisliti i na teletinu, ali struktura ovog mesa je drukčija i ako nije posve mlado ne dolazi u obzir. Ipak jedna stvar je kad kašice kupujete gotove, a sasvim druga kad ih pripremate sami.

Za prve kašice meso treba usitniti i za tu svrhu je zgodan štapni mikser ili posebni ručni sjekači.

Kako pripremiti kašicu?

Meso se peče tako da u središnjem dijelu nikada nije crvenkaste boje. Nije u pitanju samo sigurnost zbog mogućnosti intoksikacije, već beba ne može probaviti slabo pečeno meso. Meso se može kuhati, ali jasno tada najveći dio dragocjenih mesnih sokova (mesni ekstrakt) ostaje u vodi za kuhanje. Svakako bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da se bebe trebaju naviknuti na okus mesa, a kad se jednom naviknu onda će ga sve više tražiti. Upravo zbog toga je dobro raskuhano meso ostaviti u vlastitom soku. Meso naravno treba usitniti i za tu svrhu je zgodan štapni mikser ili posebni ručni sjekači. Tako nastaje mesni pire koji se onda može davati pojedinačno ili u kombinaciji s kuhanim povrćem. Mnogi prave takvu kombinaciju da stave 1/3 čistog mesa, a 2/3 kuhanog povrća. Sve se usitni i potom se beba žličicom hrani.

Mesne prerađevine

Razne mesne prerađevine (kobasice uključivo i hrenovke) se ne preporučuju jer sadrže nitrate i nitrite koji mogu dojenčetu naškoditi. Od gotovih ili polugotovih namirnica za pripremu mesnih kašica se mogu koristiti usitnjena mrkvica, krumpir pire i pire od mladog graška.

Pravila higijene

Ostatak od mesne kašice nije dobro ostavljati preko noći u hladnjaku naprosto zato što je došlo do kontaminacije preko žličice. Zato ako nakon obroka preostane još mesne kašice, najbolje ju je baciti i ne ponovno upotrebljavati. No ako s mesom morate tako postupati, povrće ne morate kuhati svaki puta već ga možete nakon kuhanja držati u hladnjaku 24 sata... Ako vam se kašica čini "slabom" možete joj dodati usitnjene žitarice koje će dobro poslužiti kao balastni materijal u crijevima beba.

Nije potrebno naglasiti da se uvijek treba prirediti svježi mesni obrok i da se kod toga moraju poštivati stroga pravila higijene. Toplinu obroka treba kontrolirati usnama ili unutrašnjom stranom ruke.

Mnogi će se zauzimati za to da se kod dojenčadi koristi organsko meso ili da se meso zamjeni s tofuom, ali to zaista prepuštamo roditeljima. Temeljno je pravilo – djetetu dati najbolje.

Prema prosječnom kemijskom sastavu, mesna kašica sadrži oko 10% suhe tvari mesa, a ostali sastojci su riža, kukuruz i njihovi škrobovi.

Polako ali sigurno...

Kada s 4 mjeseca života beba krene na čvrstu hranu, to je za nju veliko novo iskustvo i zato nije dobro forsirati. Zbog povećanog interesa za hranu osim maminog mlijeka, s kašicama treba početi s 5-6 mjeseci. Poslije 6 mjeseci odnos mlijeka s jedne i čvrste hrane s druge strane mjenja se u korist čvrste hrane. Koristi se različito povrće (čak i tikvice), a uvode se žitarice.

Bez obzira da li se koristi priprema kašica u kući ili se kupuju gotove, mora se paziti da (obzirom na korištene sirovine) nema rizika za alergiju što znači da mora biti slobodna od proteina mlijeka, jaja i soje. Od začina se koriste jedino sol i šećer. Prema prosječnom kemijskom sastavu, mesna kašica sadrži oko 10% suhe tvari mesa, a ostali sastojci su riža, kukuruz i njihovi škrobovi.

Što se tiče ribljeg mesa u prehrani dojenčadi mišljenja pedijatara su podijeljena, ali ima onih koji zagovaraju korištenje čistog bijelog mesa koje se prethodno mora usitniti i pomiješati s nekom vrstom povrća (primjerice cvjetačom).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.