Moj profil
Prvi dan škole
Prvi dan škole

Prvi dan škole

2.9.2014.irena

Nikada o školi ne govorite negativno i ne prijetite djeci školom. Dobro je uspijete li s djetetom par dana ranije obići školu u vrijeme kada igrališta vrve djecom u igri. Uspostavite i dobar kontakt s učiteljima.

Svijet školaraca donosi sa sobom bezbroj obaveza i ponešto mrskih stvari, no to je i jedno prekrasno razdoblje u kojem će dijete steći brojne prijatelje (neki od njih pratit će ga i cijeli život) i naučiti ponešto o svijetu i ljudima.

Potrudite se djetetu prezentirati školu na veseo i neopterećujući način (vremena za zabrinutost bit će ionako kasnije).

Nije ni roditeljima lako pustiti dijete u svijet, odvojiti se od najbližeg im bića koje je do tada samo njih slušalo i vjerovalo im.

Čak i ako su zajedno prošli iskustva raznih vrtića i predškola (koji se svakako preporučuju), prava, "velika škola" svojevrstan je kraj ranog djetinjstva.

Jesmo li spremni

Najprije raščistite sami sa sobom: osjećate li pri pomisli na odvajanje od djeteta strah i tjeskobu, nastojte ih ne prenijeti na dijete. Ako ste pak negativne emocije svladali, odlazak u školu mogao bi se pretvoriti u vrlo zanimljivo i lijepo iskustvo.

Nikada o školi ne govorite negativno i ne prijetite djeci školom. Dobro je uspijete li s djetetom par dana prije početka nastave obići školu, možda baš u vrijeme kada igrališta vrve djecom u igri.

Kada dijete krene u školu, važno je uspostaviti i dobar kontakt i suradnju s učiteljima. Vidi li dijete da s nastavnicima komunicirate prijateljski i s poštovanjem, i ono će ih doživljavati na takav način te će mu boravak u školi biti ugodniji i, na kraju krajeva, korisniji.

Najbolje je dan-dva prije škole opustiti se s djetetom, zato izbjegavajte nagle povratke s mora i spremanje na brzinu! Dan prije pripremite sve što vam je potrebno: odjeću, dokumente, pribor, možda sendvič ili slatkiš...

Ima li vaše dijete vršnjaka u susjedstvu, prijatelja iz igre koji također po prvi put kreće u školu, dogovorite s roditeljima zajednički odlazak.

Kao dodatni osjećaj sigurnosti, dopustite im da sa sobom ponesu malenu igračku ili fotografiju roditelja, braće ili kućnih ljubimaca.

Dvojbe

Imate li dvojbi oko toga je li vaše dijete spremno za školu, postavite si sljedeća pitanja:

 • Zrači li vaše dijete samopouzdanjem?
  Samostalna djeca (naravno, radi se o količini samostalnosti primjerenoj toj dobi) mogu se povremeno odvojiti od roditelja i na kratko vrijeme sama zabaviti – crtati, igrati se kockicama, igračkama itd.
 • Je li vaše dijete znatiželjno?
  Znatiželjno dijete učestalo postavlja pitanja i traži da mu se objasni kako neke stvari funkcioniraju.
 • Ima li razvijene verbalne vještine?
  Dijete bi prije polaska u školu trebalo razgovjetno komunicirati s odraslima i ostalom djecom.
 • Je li vaše dijete društveno?
  Dijete bi trebalo pokazivati želju za dijeljenjem (igračaka, hrane, vremena posvećenog njemu i braći...), sposobnost da mirno dočeka svoj red kada je u igri, da sudjeluje u grupi te da zna izraziti radost, ljubav, nježnost, ali i strah, tugu i zabrinutost.
 • Ima li možda dijete problema s fokusiranjem pozornosti?
  Dijete bi trebalo biti sposobno usredotočiti se na priču, vaš govor i slično.
 • Koje fizičke sposobnosti dijete mora imati razvijene?
  Dijete u toj dobi treba znati samostalno se hraniti, otići na toalet, odjenuti se ispravno, zavezati cipelice...

Usprkos vašoj dobro pripremljenoj domaćoj zadaći, prvog dana u školi vaše dijete može zaplakati i izraziti želju da se vrati kući.
I to je normalno, zato nemojte reagirati burno.

Dopuste li vam nastavnici, otpratite dijete do njegova mjesta u učionici ili ostanite sa svojim prvašićem na prvom školskom satu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.