Moj profil
Prvi dan škole
Prvi dan škole

Prvi dan škole

Nikada o školi ne govorite negativno i ne prijetite djeci školom. Dobro je uspijete li s djetetom par dana ranije obići školu u vrijeme kada igrališta vrve djecom u igri. Uspostavite i dobar kontakt s učiteljima.

Svijet školaraca donosi sa sobom bezbroj obaveza i ponešto mrskih stvari, no to je i jedno prekrasno razdoblje u kojem će dijete steći brojne prijatelje (neki od njih pratit će ga i cijeli život) i naučiti ponešto o svijetu i ljudima.

Znatiželjno dijete učestalo postavlja pitanja i traži da mu se objasni kako neke stvari funkcioniraju.

Potrudite se djetetu prezentirati školu na veseo i neopterećujući način (vremena za zabrinutost bit će ionako kasnije).

Nije ni roditeljima lako pustiti dijete u svijet, odvojiti se od najbližeg im bića koje je do tada samo njih slušalo i vjerovalo im.

Čak i ako su zajedno prošli iskustva raznih vrtića i predškola (koji se svakako preporučuju), prava, "velika škola" svojevrstan je kraj ranog djetinjstva.

Jesmo li spremni

Najprije raščistite sami sa sobom: osjećate li pri pomisli na odvajanje od djeteta strah i tjeskobu, nastojte ih ne prenijeti na dijete. Ako ste pak negativne emocije svladali, odlazak u školu mogao bi se pretvoriti u vrlo zanimljivo i lijepo iskustvo.

Nikada o školi ne govorite negativno i ne prijetite djeci školom. Dobro je uspijete li s djetetom par dana prije početka nastave obići školu, možda baš u vrijeme kada igrališta vrve djecom u igri.

Kada dijete krene u školu, važno je uspostaviti i dobar kontakt i suradnju s učiteljima. Vidi li dijete da s nastavnicima komunicirate prijateljski i s poštovanjem, i ono će ih doživljavati na takav način te će mu boravak u školi biti ugodniji i, na kraju krajeva, korisniji.

Najbolje je dan-dva prije škole opustiti se s djetetom, zato izbjegavajte nagle povratke s mora i spremanje na brzinu! Dan prije pripremite sve što vam je potrebno: odjeću, dokumente, pribor, možda sendvič ili slatkiš...

Ima li vaše dijete vršnjaka u susjedstvu, prijatelja iz igre koji također po prvi put kreće u školu, dogovorite s roditeljima zajednički odlazak.

Kao dodatni osjećaj sigurnosti, dopustite im da sa sobom ponesu malenu igračku ili fotografiju roditelja, braće ili kućnih ljubimaca.

Dvojbe

Najbolje je dan-dva prije škole opustiti se s djetetom, zato izbjegavajte nagle povratke s mora i spremanje na brzinu!

Imate li dvojbi oko toga je li vaše dijete spremno za školu, postavite si sljedeća pitanja:

 • Zrači li vaše dijete samopouzdanjem?
  Samostalna djeca (naravno, radi se o količini samostalnosti primjerenoj toj dobi) mogu se povremeno odvojiti od roditelja i na kratko vrijeme sama zabaviti – crtati, igrati se kockicama, igračkama itd.
 • Je li vaše dijete znatiželjno?
  Znatiželjno dijete učestalo postavlja pitanja i traži da mu se objasni kako neke stvari funkcioniraju.
 • Ima li razvijene verbalne vještine?
  Dijete bi prije polaska u školu trebalo razgovjetno komunicirati s odraslima i ostalom djecom.
 • Je li vaše dijete društveno?
  Dijete bi trebalo pokazivati želju za dijeljenjem (igračaka, hrane, vremena posvećenog njemu i braći...), sposobnost da mirno dočeka svoj red kada je u igri, da sudjeluje u grupi te da zna izraziti radost, ljubav, nježnost, ali i strah, tugu i zabrinutost.
 • Ima li možda dijete problema s fokusiranjem pozornosti?
  Dijete bi trebalo biti sposobno usredotočiti se na priču, vaš govor i slično.
 • Koje fizičke sposobnosti dijete mora imati razvijene?
  Dijete u toj dobi treba znati samostalno se hraniti, otići na toalet, odjenuti se ispravno, zavezati cipelice...

Usprkos vašoj dobro pripremljenoj domaćoj zadaći, prvog dana u školi vaše dijete može zaplakati i izraziti želju da se vrati kući.
I to je normalno, zato nemojte reagirati burno.

Dopuste li vam nastavnici, otpratite dijete do njegova mjesta u učionici ili ostanite sa svojim prvašićem na prvom školskom satu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.