Moj profil

Prvi koraci na skijama

Djeca vole snijeg i skijanje. Skijanje, baš kao i ostale sportske aktivnosti, potiče psiho-fizički rast i razvoj, samopouzdanje, inteligenciju i socijalne kompetencije. Idealno je razdoblje za prve korake na skijama nakon navršene četvrte godine života.

Djeca najviše vole zimu zbog snijega. Na snijegu se mogu grudati, graditi utvrde, sanjkati i skijati. Skijanje, baš kao i sve ostale sportske aktivnosti, potiče psiho-fizički rast i razvoj djeteta, njegovo samopouzdanje, inteligenciju i socijalne kompetencije. Idealno je razdoblje za prve korake na skijama nakon navršene četvrte godine života. Iako pritom treba voditi računa o tjelesnoj građi, spretnosti i interesu za sport, većina djece te dobi će uz stručno vođenje vrlo brzo naučiti skijati. Stručnjaci preporučuju da se i mlađa djeca upišu u vrtić koji na programu ima igre na snijegu, među kojima su i one na dječjim skijama bez vezova.

Jednako je tako uputno da djeca odgovarajuće dobi koja su zbog tjelesne građe ili nečeg drugog indisponirana za školu alpskog skijanja, prethodno savladaju tehniku langlaufa, odnosno hodanja na skijama koja se mnogo lakše usvaja jer se temelji na nama urođenoj aktivnosti - hodanju. Osim toga, na vrlo prirodan način razvija djetetovu koordinaciju pokreta i osjećaj za ravnotežu.

Dijete će htjeti naučiti skijati samo ako u tome bude uživalo. 

Kaciga glavu čuva

Nadalje, za uspješan start u svijet skijaškog sporta važna je skijaška škola s referencama i licenciranim učiteljima skijanja te odgovarajuća skijaška odjeća i oprema. Umjesto skijaškog kombinezona, za dijete je mnogo praktičnija kombinacija visoko krojenih skijaških hlača i jakne. Gornja odjeća, kao i rukavice, neka obavezno bude od materijala otpornog na vlagu i vjetar te u što svjetlijoj i uočljivijoj boji - crvenoj, žutoj ili zelenoj. Za dijete je obavezno i posebno skijaško donje rublje te tople sokne koje, a da ne bi žuljale, ne smiju biti pletene na pruge. Neizostavna kaciga za glavu mora biti bezuvjetno kvalitetna, a skijaške cipele moraju u isto vrijeme biti udobne, čvrste i stabilne kako bi štitile dječje zglobove.

Prilikom odabira skija, osim o kvaliteti, treba voditi računa i o djetetu primjerenoj dužini skija. Stručnjaci smatraju da skije svojom dužinom moraju dopirati do visine prsa, odnosno maksimalno do ramena. Kako je kvalitetna odjeća i oprema za skijanje relativno skupa, a dijete će je već sljedeće sezone zasigurno prerasti, najuputnije je nabavite rabljenu opremu sistemom zamjene ili kupovine na sajmu rabljene opreme. Ako na skijanje idete samo tjedan dana, dječju se skijašku opremu isplati i unajmiti.

Vježbanjem do uspjeha

Ono što vrijedi za iskusne velike i male skijaše, vrijedi i za buduće. Otprilike šest tjedana prije odmora na snijegu treba započeti sa zajedničkom skijaškom gimnastikom. Ciljanim vježbama ojačat će se mišići nogu, ruku, stražnjice i leđa te znatno smanjiti mogućnost ozljeđivanja na skijaškim stazama. Osim na zaštitu od skijaških ozljeda, roditelji moraju brinuti i o zaštiti od sunca. Za dijete treba nabaviti i skijaške naočale kao i zaštitnu kremu za lice i usnice.

Kako djeci na snijegu treba više tekućine no inače, treba voditi računa i o adekvatnim napicima, najbolje negaziranoj mineralnoj vodi. Naime, dovoljno tekućine osigurat će optimalnu prokrvljenost dječjeg organizma te tako spriječiti pothlađivanje dječjih ručica, nožica i uški. K tome, važno je znati da će dijete htjeti naučiti skijati samo ako u tome bude uživalo.

Stoga na pad motivacije roditelji ne smiju reagirati burno, koristeći metode prisile, već situaciju moraju prihvatiti kao nešto sasvim normalno. Dakle, umjesto da dijete prisiljavate da nastavi, dopustite mu da nakratko prekine sa skijanjem. Pauzu iskoristite za zajedničko uživanje u grudanju, građenju snjegovića ili sanjkanju, odnosno za promatranje onoga što se događa na stazi. Nakon pauze dijete će samo od sebe ponovo dobiti želju da nastavi te će psiho-fizički biti još i sposobnije za nove skijaške izazove.

Autor slike: zertox

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.