Moj profil

Rođendanski tulum na meksički način

Neka svaka rođendanska zabava bude tematska i tako postane putovanje u neki drugi svijet. Uz kreativne savjete, rođendanske zabave će poticati maštu djece, a ujedno i štedjeti vaš budžet.

Prve zrake sunca i više temperature postavljaju kulisu kako bi proljeće nastupilo u punom sjaju, pa zašto ne bi rođendansku zabavu postavili na tako prekrasnu scenu i iz zatvorenog prostora preselili ga u vaše stražnje dvorište ili obližnji travnjak? Vaši tepisi i namještaj će vam biti zahvalni, za susjede nismo sigurni, ali uz toliko zabave možda se i oni pridruže. 🙂

Neka svaka rođendanska zabava bude tematska i tako postane putovanje u neki drugi svijet. Uz kreativne savjete rođendanske zabave će poticati maštu djece, a ujedno i štedjeti vaš budžet. U kreiranju i pripremanju zabave svakako uključite djecu, uz učenje odgovornosti bit će preponosni što su sami uložili trud u organizaciju zabave.

Piće svakako dekorirajte slamčicama na koje ste nataknuli izrezana sunca ili kaktuse i naravno, ne zaboravite na vesele koktele!

Tematske zabave mogu biti:

  • Meksička rođendanska zabava
  • Zabava malih gusara i gusarica
  • Cirkus
  • Havajski party
  • Divlji zapad.

Ovog puta imamo Fiestu na meksički način. Neka djeca ove godine otputuju u Meksiko i proslave najšareniji rođendan do sada. Kako pripremiti party na meksički način? Krenimo redom.

Pozivnice 

Napravite ih s djetetom dovoljno rano kako biste ih mogli na vrijeme dati svima pozvanima. Neka dijete u atlasu nađe kartu Meksika i odredi glavne boje, dakle  zelenu, bijelu i crvenu i koristeći te boje može napraviti pozivnice. Od kolaža se daju napraviti jednostavne pozivnice kao male zastavice nataknute na slamku s tajnom šifrom na poleđini tako da kad slavljenici dođu moraju veselo povikati "Buenos dias amigos!"

Zgodno je i od zelenog kartona izrezati kaktuse i podijeliti prijateljima kao pozivnice, a poslije mogu poslužiti kao dekoracija nakon što ih se objesi na grančice drveta (ukoliko ga imate u blizini).

Jelo i piće

Kako biste "male Meksikance" dočekali spremni, svakako pripremite posude s tortilja čipsom Podravka (obični ili sa sirom) u smeđim posudicama ili pletenim košaricama za kruh i nekoliko umaka. Budući da su djeca u pitanju, treba preskočiti ljute umake i začine, ali na stolnjak slobodno možete razbacati nekoliko nacrtanih feferona s ljutim izrazom lica.

Za povrtnu varijantu narežite mrkvu, svježe krastavce (nemojte guliti već samo dobro operite) na prutiće i poslažite ih u krug, a u sredini stavite umake. Svakom jelu dajte neobična i zabavna imena vezana uz temu zabave.

Ako zabavu pripremate starijoj djeci, u kut postavite stol koji će poslužiti kao Tortilja bar. Poslužite tortilje s raznim dodacima koje će djeca birati po želji, poput naribanog sira, narezane zelene salate, salse, komadića pirjanih pilećih prsa na ulju posutih crvenom mljevenom paprikom, kiselog vrhnja, ocijeđenog Podravkinog smeđeg graha. Za desert pripremite voćnu salatu sa sladoledom ili sombrero od voća koji djeca mogu umakati u rastopljenu čokoladu.

Od kartona zajedno izrežite velike kaktuse, a ako imate koji sombrero na tavanu i plišanu igračku papagaja, igre mogu započeti!

Piće svakako dekorirajte slamčicama na koje ste nataknuli izrezana sunca ili kaktuse i naravno ne zaboravite na vesele koktele! Ideje za jelovnik i recepte pogledajte u našim Cool preporukama.

Dekoracije

Za dekoriranje meksičke zabave gotovo sve možete pronaći kod kuće. Šareni šalovi i marame, vesele plastične ljetne ogrlice, stara pletena košara ili ceker za plažu i šarene prostirke pomoći će vam da prizovete duh Meksika. Razvucite uže za sušenje rublja, a dijete neka odabere bijele, zelene i crvene štipaljke kojima će objesiti  balone u tim bojama da se ne gnjavite s vezanjem. Od kartona zajedno izrežite velike kaktuse, a ako imate koji sombrero na tavanu i plišanu igračku papagaja, igre mogu započeti!

U turističkim agencijama zatražite promotivne postere sa slikama Meksika, a kako biste uštedjeli na hodanju, svakako prije nazovite. 

Karirana deka također će vam poslužiti kao vesela kulisa ili čak kao stolnjak, ali ga zaštitite prozirnim plastičnim stolnjakom. Jelo poslužite u šarenim zelenim ili crvenim plastičnim tanjurima, kao i bambusovim podmetačima.

Igre

Pinjata

Nekoliko tjedana prije s djetetom izradite životinju uz pomoć decupage tehnike i balona. Pomiješajte brašno i vodu u smjesu malo gušću nego za palačinke i malo ljepila za tapete. Komade novinskog papira namažite smjesom od brašna i lijepite na balon. U početku će balon bježati pa zaštitite podlogu od prljanja. Nakon što ste nanijeli nekoliko slojeva ostavite da se osuši. Nastavljajte nanositi slojeve novinskog papira, a 3 dan na balon obložen papirom učvrstite životinji noge odnosno nos. Možete napraviti konja, slonića ili magarca. Role od papirnatih ubrusa prerežite na željenu duljinu za noge (dakle 4 iste) ili za nos ( kod slona) te ih učvrstite ljepilom ili samoljepivom trakom i prekrijte ponovno slojevima papira. Nanošenjem više slojeva papira na određenim dijelovima postići ćete izbočine, a time i željene oblike (glava slona i sl.). Zadnji sloj obložite papirom u boji odnosno bijelim papirom koji ćete naknadno obojiti i ukrasiti krep papirom. S donje strane  životinje napravite otvor, napunite slatkišima i ponovno zalijepite.

Pinjata je igra u kojoj se igračka objesi van dohvata djece, a oni moraju štapom pravilno udariti kako bi se otvorila vratašca i rasuli bomboni.
Tu igru možete ostaviti za kraj kao vrhunac zabave, recimo prije rezanja torte.

Gdje je moj rep?

Isprintajte sliku magarca ili neka ga dijete nacrta, ali bez repa. Rep neka nacrta posebno i nalijepi na karton te na njega učvrsti čavlić. Djeca jedan po jedan pokušavaju zavezanih očiju što pravilnije zataknuti rep magarčiću: smijeh zagarantiran. 🙂

Kako se obući?

Svakako napomenuti da svaki mali gost mora imati barem jednu meksičku boju na sebi dakle ili bijelu, crvenu ili zelenu.

Muzički sombrero

Umjesto muzičkih stolica neka zaigraju muzički sombrero. Plešući djeca moraju jedan drugom dodavati sombrero, ali ne smije pasti na pod. Kod koga je sombrero kada muzika prestane ispada van. Onaj koji ostane je pobjednik.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.