Moj profil
Tjelesne aktivnosti u prvim godinama života – trčanje, skakanje, penjanje
Tjelesne aktivnosti u prvim godinama života – trčanje, skakanje, penjanje

Tjelesne aktivnosti u prvim godinama života – trčanje, skakanje, penjanje

Jednom kada dijete savlada valjanje, puzanje i hodanje na redu su napredniji oblici kretanja - trčanje, skakanje i penjanje.

Jednom kada dijete savlada valjanje, puzanje i hodanje na redu su napredniji oblici kretanja - trčanje, skakanje i penjanje. Pretila djeca su nekada bila primjer dobrog ponašanja i često se na njih referenciralo riječima "vidi ga buco, kako mirno sjedi".

Kod hodanja je uvijek jedna noga na tlu, dok su kod trčanja u jednom trenutku obje noge u zraku. Danas znamo da ukoliko dijete nema potrebu koristiti svoj najfiniji instrument - svoje tijelo, vjerojatno se isto događa i s duhom. Omogućite djetetu što više kretanja, jer mu u protivnom prijeti opasnost vječnog "ostanka unutar četiri zida" - i fizički i intelektualno.

Trčanje

Nakon što dijete savlada hodanje, trčanje je prirodni razvoj događaja. Iako trčanje spada u poskoke, izmjena nogu i ruku odvija se kao kod hodanja, odnosno puzanja. Glavna razlika između trčanja i hodanja je ta, da je kod hodanja uvijek jedna noga na tlu, dok su kod trčanja u jednom trenutku obje noge u zraku.

Zbog toga što se u jednom trenutku tijelo nalazi odvojeno od tla, a već u drugom amortizira doskok, opterećenja na zglobove gležnja, koljena, kuka i kralježnice su vrlo velika. Zato se roditeljima djece s prekomjernom težinom preporuča redukcijska dijeta i hodanje kao osnovna tjelesna aktivnost.

Već s tri i pol godine klinci su sposobni penjati se po izazovnim penjalicama.

Trčanje je općenito izvrstan način rekreacije, ali nije preporučljiv ako niste u najboljoj kondiciji. To vas međutim ne spriječava da organizirate igru lovice s vašim mališanima. Iako se lovice primarno igraju po čvrstom tlu, možete se igrati i u vodi, na pijesku ili snijegu. Što je neobičniji mediji, to je igra zahtjevnija.

Skakanje i preskakivanje

U osnovi, većina kretnji savladavanja prepreka u kretanju uključuje nekakav skok. Bilo da se radi o sunožnom skakanju u dalj, preskakivanju ograde ili običnom skakutanju, zajednička komponenta je odraz od tla. Odraz može biti jednom nogom ili sunožan.

Kako postoji dominantna ruka, tako postoji i dominatna noga. Dominantna noga je ona koja čini odraz pri skakanju u vis iz trka.

Uglavnom je dominantna suprotna noga (kod dešnjaka, lijeva i obrnuto), ali nije rijetko niti da su ekstremiteti iste strane dominantni (npr. desna ruka i desna noga). Nije dakle zabrinjavajuće ukoliko se vaše dijete odražava češće jednom nogom.

Penjanje

Penjanje djeci postane zanimljivo u dobi od oko tri, do tri i pol godine, kada općenito s većim zanimanjem poimaju svijet oko sebe. U toj dobi već naveliko jurcaju po penjalicama u dječjim parkovima i u načelu se ne boje niti visine, niti brzine.

Još prije dvadesetak godina djeca su se u našim krajevima penjala većinom po drveću u obližnjem parku ili voćnjaku i tako zadovoljavala svoje penjačke potrebe. U poslijednje vrijeme sve je manje parkova s adekvatnim raslinjem, ali niču igrališta s umjetnim stijenama.

Već s tri i pol godine klinci su sposobni penjati se po takvim izazovnim penjalicama, ali nisu još sposobni proračunati i predvidjeti najbolju rutu. Zato ih slobodno pridržite i sugerirajte kamo da premjeste ruku ili nogu za slijedeći korak. Bitno je objasniti klincima da premještaju isključivo po jedan ekstremitet, dok se s ostala tri trebaju pridržavati za stijenu.

Penjanje razvija cijelo tijelo, jer podjednaku ulogu imaju i obje ruke, i obje noge. Aktivnost i kasnije može biti atraktivna, a prednost su joj vrlo niska cijena i boravak na otvorenom.

"Živa" djeca

Dijete koje ima stalnu potrebu za kretanjem nije nužno hiperaktivno. Sasvim je normalno da dijete u dobi od tri ili četiri godine nema vremena i stalno juri za nekim svojim interesima - to je samo dokaz da ga mnoge stvari zanimaju.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.