Moj profil

Važnost mliječnih masti u prehrani djece

Vrlo je važno djecu dojiti do šestog mjeseca života budući da uz sve ostale benefite majčinog mlijeka, ono ima i najsličniji profil fosfolipida onima iz kravljeg mlijeka.

Fosfolipidi su masti i bioaktivne komponente koje igraju važne uloge u svim biološkim membranama, i strukturnim i funkcionalnim. Čine više od 60% ukupnih lipida u mozgu, a većina je se nalazi unutar sustava membrana. Njihovi prehrambeni izvori uključuju mlijeko, jaja, soju i mlijeko (kravlje i majčino), a fosfolipidi iz hrane su jako dobro oralno bioraspoloživi i lako prelaze moždanu barijeru.

Budući da dojenčad i djeca imaju najbrži postnatalni rast i razvoj mozga, kompozicija mlijeka je adaptirana na način da ispuni potrebe njihovog organizma, mliječni fosfolipidi imaju sličan biokemijski profili kao i u ljudskom mozgu, te da su posljednja istraživanja pokazala kako je adekvatna prehrana ključna za optimalno funkcioniranje mozga tijekom cijelog životnog razdoblja, u tijeku su brojna istraživanja mliječnih fosfolipida na kognitivne funkcije.

Shake od banane i zobenih pahuljica

Rezultati istraživanja pokazuju kako su djeca koja su konzumirala mlijeko obogaćeno fosfolipidima kravljeg mlijeka imala poboljšanje regulacije ponašanja, a konzumacija dojenčadi formula obogaćenih mliječnim fosfolipidima je pozitivno povezana s neurobihevioralnim razvojem i blagotvornim djelovanjem na kognitivni razvoj.

Osim na živčani sustav, pokazalo se i da kompleksni lipidi osnažuju crijevni i imunološki sustav djeteta, a i izvrsna su obrana od Rotavirus, najčešćeg uzroka proljeva u djece.

Stoga je djecu bitno, ukoliko je moguće, isključivo dojiti do šestog mjeseca života, budući da majčino mlijeko sadrži vrlo sličan profil fosfolipida kao onih u kravljem mlijeku.

Jabučinke

Nakon uvođenja dohrane i dojenačkih formula, važno je izabrati one koje su obogaćene mliječnim fosfolipidima ili su napravljene na bazi kravljeg mlijeka.

Za daljnji optimalan razvoj prvenstveno živčanog sustava, ali i cjelokupnog organizma, potrebno je djeci postepeno uvoditi mliječne proizvode sukladno kalendaru dohrane te svakodnevno osigurati adekvatan unos mliječnih proizvoda prema preporukama za dobnu skupinu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.