Moj profil

Zamrznute lizalice

U Neronovo vrijeme sorbet se pripremao od snijega i leda koji su u drvenim vjedrima donosili robovi s obližnjih planinskih vrhunaca. Led i snijeg su se usitnjavali i miješali s voćem, sokom, medom i vinom, a potom u servirali caru i gostima.

Svi znaju što je sladoled i svi su ludi za sladoledom koji je u Europu iz Kine, još u 13. stoljeću, donio poznati moreplovac i istraživač Marco Polo.

U Neronovo vrijeme se pripremao od snijega i leda koji su u drvenim vjedrima donosili robovi s obližnjih planinskih vrhunaca.

No, znaš li da postoji slastica koja je vrlo slična, ali i mnogo starija od sladoleda? Zove se sorbet, nastala je čak više od tisuću godina prije sladoleda, a također je ledena, ukusna i osvježavajuća.

Sorbet se davno, još u prvom stoljeću, služio na dvoru rimskoga cara Nerona koji je, među ostalim, u povijest ušao i po tome što je organizirao čuvene gozbe na kojima se danima jelo, pilo i zabavljalo.

U Neronovo vrijeme sorbet se pripremao od snijega i leda koji su u drvenim vjedrima donosili robovi s obližnjih planinskih vrhunaca i čuvali u posebnim prostorijama ispod zemlje. Prije služenja, led i snijeg su se usitnjavali i miješali s komadićima voća, voćnim sokom, medom i vinom, a potom u obliku sorbeta servirali caru Neronu i njegovim gostima.

Kako je danas, zahvaljujući hladnjacima, pripremanje sorbeta pravi mačji kašalj, bila bi prava šteta da se i ti ne okušaš u kuhinji i pripremiš slasticu za kojom je davno, davno, u antičko doba, ludovao i sam Neron.

Prema uputama, prastaru ledenu slasticu pripremi u modernoj verziji, u obliku zamrznutih lizalica.

Lizalicama potom počasti i razveseli sebe i svoje prijatelje, ali nemoj zaboraviti niti roditelje kojima će osvježavajuće lizalice ići posebno u slast nakon napornoga radnog dana.

Ako je tvoja mama od onih koje paze na liniju i ne jede slatko, obvezno joj objasni da sorbet, iako je podjednako ukusan, za razliku od sladoleda gotovo i nema kalorija. Tako će slastica koju si pripremio posebno za nju nestati u tren oka, a tebi ostaje izvrstan sladoled od jogurta.

Naravno, osim sa svojim kulinarskim umijećem, nemoj se zaboraviti pohvaliti i svojim poznavanjem povijesne pričice o sorbetu, a ako k tome želiš zablistati i svojim znanjem o antičkom Rimu i caru Neronu, prošeći do knjižnice ili prosurfaj internetom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.