Moj profil

7 razloga zašto odmah trebate početi koristiti rogač u jelima

Budući da je  rogač bogat prehrambenim vlaknima, antioksidansima i brojnim hranjivim tvarima, a ne sadrži kofein, izvrsna je alternativa kakao prahu.

Rogač (Ceratonia siliqua) naziv je za stablo čiji plodovi imaju izgled velikih, tamnosmeđih mahuna koje u sebi nose pulpu i sjeme. Radi se o mediteranskoj biljci koja potječe sa bliskog Istoka, a kod nas je najrasprostranjenija u Dalmaciji i priobalju gdje se najčešće i koristi u kulinarstvu.

1.     Može se koristiti u slatkim i slanim jelima

Iako se češće koristi kao sastojak slatkih jela, rogač zapravo može biti odličan sastojak i u slanim jelima.

2.     Može se koristiti u više oblika

Rogač se može pronaći u više oblika. Iako se najčešće koristi prah rogača ili brašno, možemo ga naći i u obliku sjemenki, sirupa, ekstrakta ili dodataka prehrani u tabletama. Rogač se može konzumirati odnosno mljeti i u svježem i u sušenom obliku odnosnom prepečenom obliku.

Iz endosperma sjemenki rogača dobiva se tzv. „karuba guma“ koja je jedan od češćih aditiva (E410), a ima značajnu ulogu u zgušnjavanju, želiranju, emulgiranju i stabiliziranju hrane.

3.     Bogat je vitaminima i mineralnim tvarima

Rogač je izvrstan izvor kalcija, ali za razliku od drugih biljnih izvora kalcija, ne sadrži oksalate koji mogu ometati apsorpciju kalcija. Iz tog razloga je kalcij iz rogača puno raspoloživiji u ljudskom organizmu nakon konzumacije rogača. Osim kalcija, rogač je i dobar izvor kalija, magnezija i cinka, a od vitamina obiluje vitaminima B skupine, posebice vitaminima B2, B3 i B6.

4.     Bogat je antioksidansima

Rogač je bogat fenolnim spojevima, polifenolima koji se nazivaju tanini i mogu djelovati antioksidativno. Također su neka istraživanja pokazala da mogu djelovati na smanjenje tzv. „loših“ masnoća u organizmu, a posljedično tome i smanjenju rizika od nastanka srčano-krvožilnih bolesti.

5.     Visok sadržaj prehrambenih vlakana

Brašno odnosno prah rogača iznimno je bogat prehrambenim vlaknima (pektin, lignin) koji imaju brojna blagotvorna djelovanja u organizmu.  Osim što mogu produljiti osjećaj sitosti, mogu poboljšati pražnjenje crijeva odnosno prevenirati zatvor te regulirati glukozu u krvi.

6.     Može pomoći kod gastrointestinalnih tegoba

Tanini koji se nalaze u rogaču mogu djelovati na sluznicu crijeva na način da vežu na sebe bakterije i toksine te smanjuju eventualne upalne procese sluznice. Također mogu pomoći u slučajevima akutnih proljeva. 

7.     Odlična je alternativa za čokoladu

Rogač se vrlo često koristi u tzv. „zdravoj“ prehrani kao zdravija alternativa čokoladi. Iako ne može u potpunosti zamijeniti okus čokolade obzirom da ipak ima malo kiselkastu aromu, ono što je značajno kod rogača u odnosu na čokoladu odnosno kakao prah je da ne sadrži kofein.

Ideje za konzumaciju rogača:

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.