Moj profil

Nema slavlja bez mjehurića!

Pjenušava vina kupujemo i čuvamo ne za svaki dan, već uglavnom za slavlja. Pucanj čepa pri otvaranju i šumeći veseli mjehurići u čaši sinonim su za dobro raspoloženje.

Mjehurići jednako slavlje!

Od početnog pucnja čepa koji leti u zrak ili ostaje u ruci iskusnijeg domaćina do lijene maglice koja izlazi iz boce i šumećeg ulijevanja u visoke čaše. Nakon toga svi su spremni za zdravicu! Ima nečega u ritualu otvaranja pjenušca i ulijevanja u čaše koji nas priprema za neki poseban trenutak. Ispijanje pjenušca nije kao ispijanje čaše vina ili kojeg drugog pića. Perlice koje se veselo penju prema rubu čaše, skaču po površini i golicaju nam nos, otpuštajući svoj nježan i elegantan miris, već same po sebi znače veselje.

Osim u elegantnoj visokoj čaši, pjenušava vina znaju završiti u koktelima, rižotima, biskvitima, na ribi ili mesu.

Pjenušava su vina uvijek prisutna na novogodišnjem stolu, kod svih okruglih rođendana i godišnjica, punoljetnosti, diplome ili ostvarenja kojeg drugog životnog cilja.

Ako smo sretnici, barem ako se mene pita, netko je otvorio šampanjac, iako nećemo odbiti ni pjenušac ili prosecco. Pjenušava vina razlikuju se po sortama i području uzgoja grožđa od kojih se prave te po metodama proizvodnje, što im u krajnjem slučaju određuje cijenu.

Osim svijetložutog do zlatnog savršenstva u uskoj i visokoj čaši, pjenušava su vina dijelom brojnih slavnih koktela.

Vrlo uspješnom marketinškom kampanjom 2008. godine tvrtka Campari na scenu je vratila pomalo zaboravljeni koktel Aperol Spritz, long drink tradicionalnog omjera 1/3 Aperola ili Camparija, 1/3 pjenušca, uglavnom prosecca, i 1/3 seltza ili mineralne vode bogate mjehurićima.

Mali tekst koji opisuje sliku

Prosecco je također glavni sastojak laganih pića poput Mimose (1 dio soka od naranče i 2 dijela prosecca) i Bellinija, u kojem se sok od naranče zamijeni sokom od breskve.

Negroni Sbagliato (Pogrešni Negroni) priprema se s četvrtinom crvenog Martinija, četvrtinom Bitter Camparija i dvije četvrtine pjenušca.

Najpoznatiji francuski koktel čiji je sastojak šampanjac je Kir Royal koji predviđa da se cijenjenom pjenušavom vinu doda Crème de cassis, crveni, slatki i gusti liker od crnog ribiza. Često se pije kao aperitiv.

Što poslužiti uz pjenušava vina?

Kombinacija bez greške, sinonim luksuza i hedonizma, svakako je šampanjac s kamenicama. Pjenušce bez straha možemo poslužiti uz još neke skupe namirnice poput kavijara i tartufa, namazanih na ploškice prepečenog kruha, ali i uz hladne zakuske sa sirevima, salamama i šunkom. Dobro rashlađeni pjenušac odlično se slaže s morskim plodovima, bijelom ribom i laganim tehnikama pripreme.

Slijedeći savjete stručnjaka, pjenušci se ne piju uz deserte, ali mogu biti sastojkom slanih i slatkih jela.

Mali tekst koji opisuje sliku

Na sjeveru Italije, domovini prosecca, s njim se priprema rižoto. Također može poslužiti za pripremu bijelog mesa, poput piletine, puretine i kunića. U tim se slučajevima često isto vino koje se dodavalo u jelo poslužuje i za stolom.

Što se tiče deserata, jeste li kušali breskve marinirane u pjenušcu? Meni jedna od najboljih ljetnih kombinacija!

Pjenušavo vino, diskretnog mirisa i okusa, može se koristiti i u pripremi keksića ili za navlaživanje biskvita u torti, kao i za izradu samog biskvita. Nedavno sam na internetu našla recept za mekanu tortu od limuna i prosecca (upravo uvrstila na to-do list), slastičarsku kremu s jajima u kojoj se dio mlijeka zamijeni pjenušcem, a slično se može pripremiti panna cotta i puding.


:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.