Moj profil

Uskrs na tanjuru

Kako se Uskrs već stoljećima proslavlja i obiteljskim blagovanjem neka na vašem svečanom blagdanskom stolu budu i tradicionalne uskršnje namirnice i jela, domaći kruh i peciva, šunka, janjetina, torta, te dekorativni, ali jestivi uskrsni simboli

Uskrs, jedan od najvećih i najljepših kršćanskih blagdana već se stoljećima slavi brojnim i lijepim običajima od kojih su se neki zadržali sve do današnjih dana. Tako se ovaj veliki blagdan već generacijama obilježava na isti način, misama, procesijama, paljenjem krijesova, bojenjem pisanica, te primjerice blagoslovom hrane.

K tome, se baš kao i nekad slavi i obiteljskim okupljanjem oko stola i zajedničkim blagovanjem biranih među kojima i dan danas mora biti barem nekoliko onih kojima su se sladile i generacije naših predaka.

K tome, Uskrs se baš kao i nekad slavi i obiteljskim okupljanjem oko stola i zajedničkim blagovanjem biranih blagdanskih jela među kojima i dan danas mora biti barem nekoliko onih kojima su se sladile i generacije naših predaka. Stoga za vaš svečani uskršnji stol donosimo izbor sjajnih recepata za nezaobilazne slane i slatke delicije, koje su manje ili više na tragu tradicije proslavljanja Uskrsa u našem podneblju. 

Domaća peciva i kruhovi za posebno mirisno uživanje!

Bez sumnje, Uskrs se od pamtivijeka prepoznaje i po mirisu i okusu domaćih peciva i kruhova, koji se i danas  nose u crkvu na posvećenje. Naravno naše su prabake za taj čin pripremale doista posebne prigodne pogače i kruhove, koje su mijesile od najboljih sastojaka koji su se koristili samo za posebne prilike, poput bijelog brašna.

K tome, još su ih i posebno ukrašavale prigodnim motivima, cvjetovima, listovima i vjerskim simbolima, poput križa ili lika janjeta, koje su utiskivale nožem ili formirale od komadića tijesta ili primjerice orašastih plodova. Stoga na tragu stoljetne tradicije za posebno uživanje za svečanim stolom umijesite i ispecite nostalgični kukuruzni kruh s ljutim papričicama, te tradicionalnu sirnicu ili pincu  ili uskrsnu pletenicu ukrašenu pisanicama. 

Bez dimljene šunke nema ni uskršnje košarice, ni svečane trpeze! 

Tradicionalno, u lijepoj košari koju su domaćice nosile na posvećenje u crkvu, uz kruh, pincu, orehnjaču ili makovnjaču, te kuhana jaja, mladi luk, hren i kobasice, morala je biti i dimljena šunka. Po običaju posvećena se hrana jela na uskršnje jutro, a njeni se ostaci nisu smjeli bacati, već su se morali spaliti ili sačuvati te zakopati u prvu zaoranu brazdu na njivi, kako bi se prizvao dobar urod. Kako je i danas Uskrs nezamisliv bez šunke, iznenadite svoje goste, te je umjesto na uobičajen način pripremite drugačije i maštovitije. Primjerice, poslužite uskrsnu šunku koja nije kuhana, već pečena ili pak uskršnju šunku na zabavan način, odnosno slasne komadiće kuhane šunke u tijestu.

K tome, želite li da se šunka na vašem stolu nađe i brže i jednostavnije, ali da i nadalje bude ukusna i atraktivna, spremite vrlo elegantne diplomat sendviče.

Meka i sočna janjetina, Uskrsu najprigodnije pečenje!

Naravno, obiteljskog blagovanja nema ni bez velikog pečenja, koje je nekad tradicionalno, a negdje i danas, moralo biti isključivo janjeće. Ovog Uskrsa počastite se klasičnim pečenjem, tradicionalnom uskrsnom janjetinom, slasnom i otmjenom janjećom roladom s krumpirom ili pak posebno ukusnim mariniranim janjećim kotletima s pireom od slanutka.

Prigodne svečane torte za najslađu Uskrs!  

Uz krepka jela, na blagdanskom stolu od pamtivijeka je je moralo biti i nešto slatko. U davna vremena bile su to jednostavne beskvasne slatke pogače, a zatim i složeniji dizani kolači od sira, voća i orašastih plodova, poput orehnjače i makovnjače. Kasnije su se na stolovima počeli pojavljivati i mnogo finiji blagdanski kolači sa sušenim voćem i začinima, poput kuglofa i biskupskih kruhova, koji se tradicionalno peku i danas.

Naravno, Uskrs je već dulje vrijeme nezamisliv i bez finih kremastih kolača, među kojima su i raskošne torte koje osvajaju i okusom i blagdanu primjerenom vanjštinom. Za uživanje svim čulima svoj blagdanski stol učinite još ljepšim i svečanijim finim, finim prigodnim tortama poput rascvjetane uskrsne torte od oraha, te proljetno zelene prigodne limun torte i elegantne čokoladne torte choko couture, koje su još i ukrašene omiljenim uskrsnim simbolima, pisanicama.

Maštoviti i veseli, ali i jako ukusni uskrsni simboli!

Naravno, na što veselijem i šarenijem uskrsnom stolu koji najavljuje jednako takvo  proljeće, ne smije nedostajati ni raznobojnih blagdanskih simbola, pisanica, zečeva, kokica i pilića, simbola pobjede svjetla nad mrakom, novih početaka, plodnosti i obilja. Stoga za Uskrs, osim za bojenje najstarijih i u našem podneblju najomiljenijih simbola Uskrsa, pisanica, nađite vremena i za home-made ukrase koji nisu samo originalni, već su i jestivi i jako ukusni.

Na tragu stoljetne tradicije kojoj se posebno vesele djeca, obitelj i goste razveselite ukusnim i ljupkim punjenim uskršnjim mrkvicama, te dekorativnim i finim uskršnjim punjenim jajima (), pisanicama iz kojih proviruju i ljupki pilići, te veselim i jako dekorativnim i naravno ukusnim uskršnjim zekom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.