Moj profil

Arapska kahwa (قهوة عربية)

Arapska kahwa poznata i kao Kahwa Arabiya,Qahwah,Gahwa

Kafa je stoljećima igrala središnju ulogu u arapskoj kulturi i tradiciji.

Upletena je u istoriju arapskog svijeta, pjesme, poslovice i priče do te mjere da ju je UNESCO 2015. godine uvrstio kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. 

Qahwah/Gahwa je tradicionalna arapska kahva popularna diljem Bliskog Istoka.

Pravi se od zrna zelene kafe i kardamoma.Najčešće se servira sa datulama.

Često se poslužuje na vjenčanjima i raznoraznim zabavama,a posebno tokom praznika i mjeseca posta Ramazana (Ramadan) obično se servira nakon prekida posta (Iftar).

Da biste razumjeli koliko je ukorijenjena arapska kahwa u arapsku kulturu i tradiciju postoji poslovica koja kaže:

(الاول للهيف و الثاني للضيف و الثالث للكيف و الرابع للسيف)


(Prva je za onoga koji je priprema,druga je za gosta,treća je za zadovoljstvo,a četvrta za mač)

Što znači,kada se pripremi prvi fildžan kahwe treba da je proba onaj koji je pripremio,kako biste bili sigurni da je kahwa pripremljena na najbolji mogući način i da je okus savršen.

Drugi fildžan služi se gostu kao izraz gostoprimstva,velikodušnosti i slavlja.Gost zauzvrat bi trebao da popije kahwu kako bi iskazao poštovanje i zahvalnost prema domaćinu.

Treći fildžan kahwe se služi kao zadovoljstvo,što znači kada je posjeta duža i ljudi uživaju u svom zajedničkom vremenu i međusobnom društvu.

Četvrti fildžan je mač što znači da je gost postao dio porodice i on je sada dužan da ih brani i pomaže čak i ako je riječ o upotrebi mača.Iako su mačevi sada u arapskom svijetu definitivno prošlost snaga veza stvorenih u tim malim fildžanima kafe i dalje ostaje.

Qahweh Arabieh (izgovara se KA-H-WA) vrsta je kahve koja je popularna u arapskom svijetu (posebno na zaljevskom području)posebno tokom mjeseca Ramazana.

Dvije glavne razlike arapske kahwe od američke su te da se zrna kahwe prže samo toliko da dobiju zlatno smeđu boju,a druga je ta da je arapska kahwa poznatija i kao (Saudijska kahwa ili plava kahwa) obogaćena dosta sa kardamomom),neki čak vole da dodaju i šafran,đumbir ili klinčić.

Ova vrsta kahwe nikada se ne zaslađuje,servira se uvijek gorka u manjim fildžanima sa nekoliko datula sa strane.

Budući da igra tako važnu ulogu u arapskom svijetu ne treba se čuditi i da imaju posebne posude za nju.Posuda se zove Dallah (kao na slici),set za posluživanje i nekoliko savjeta:

Posudu u kojoj je kahwa uvijek držite u lijevoj ruci,a fildžane u desnoj (slagan jedan na drugi).Ulijete kahwu (do pola fildžana) i sa osmijehom je predajete gostu.Ako bude više gostiju običaj je da se počinje sa najstarijim ili onim gostom s vaše desne strane.

Tradicionalno se uvijek nudi gostu da se dopuni fildžan sa kahwom.Ako gost želi više kahwe ponudit će vam prazan fildžan da ga dopunite,ako pak ne onda će desnom rukom (ne dodirujući fildžan) prekriti prazni fildžan.

***Sve slike su sa interneta

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.