Moj profil
Božićni kolačići za dobro raspoloženje
Božićni kolačići za dobro raspoloženje

Božićni kolačići za dobro raspoloženje

Cimet, klinčić i ostali začini koji božićne kolačiće čine tako ukusnima i tako mirisnima pozitivno djeluju i na našu psihu.

U predbožićno razdoblje u našim kuhinjama vlada slatka euforija. Pladnjevi i limene kutije pune se različitim kolačićima i keksima, medenjacima, paprenjacima, zvjezdicama, kiflicama i spekulatiusima. K tome, sa svakim ispečenim kolačićem raste i naše raspoloženje. Nekim čudom postajemo imuni čak i na zimsku depresiju i svakodnevni stres. Bez sumnje začini koji božićne kolačiće čine tako ukusnima i tako mirisnima pozitivno djeluju i na našu psihu. Miris klinčića i cimeta nas tako relaksira, ispunjava ugodom i toplinom oko srca. K tome, klinčić i cimet "razgrađuju" stres te uspješno umiruju, harmoniziraju i jačaju našu psihu.

Kardamom ne samo da tjera crne misli već pesimiste pretvara u optimiste i podiže  osjećaj vlastite vrijednosti. Miris korijandara jača živce, a kako ima i pomalo euforični učinak, ohrabruje nas i djeluje protiv treme. Anis vrlo uspješno razgrađuje stres te posebno njegovu posljedicu - sveopću psihičku iscrpljenost i umor. Komorač osim što jača psihu, baš kao i kardamom, podiže osjećaj vlastite vrijednosti. Muškatni oraščić potiče produkciju hormona sreće, serotonima, kojega zbog nedostatka danjega svjetla našem tijelu manjka baš zimi. No, kako potiče i apetit, s muškatnim oraščićem odnosno kolačićima koji ga sadrže budite oprezni! Osim što nas psihički stabilizira, đumbir relaksira i harmonizira, kolačići i keksi s ovim začinom mogu činiti dobro i našem tijelu. Đumbir ima antibakterijski učinak i snižava povišenu tjelesnu temperaturu uzrokovanu prehladom. Čili i papar nas griju, opskrbljuju energijom i potiču na akciju, odnosno djeluju ni više ni manje, nego afrodizijački!

Stoga i ovoga prosinca umijesite i ispecite što više različitih aromatičnih kolačića i keksa te potom, za dobrobit svoje psihe, zajedno s prijateljima neumjereno uživajte u njihovim mirisima i okusima!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.