Moj profil

Čarolija Došašća

Polako ulazimo u došašće ili poznatije u advent i vrijeme je da se počnemo pripremati za dolazak Božića. Najbolje ćemo to učiniti ako izradimo adventski vijenac te u stilu značenja svake pojedine svijeće otvorimo svoje srce tek rođenome Kristu. A nema ništa ljepše ako to učinimo zajedno.

Kroz ovaj članak zajedničkim snagama izraditi ćemo malo drugačiji adventski vijenac i saznati neke male detalje oko značenja pojedinih dijelova vijenca. No prije nego se bacimo na izradu pogledajmo odakle nam dolazi običaj izrade adventskog vijenca.

Pojava adventskih vijenaca i četiriju svijeća, koje simboliziraju četiri nedjelje Došašća, u našim krajevima zabilježena je polovinom stoljeća kao utjecaj europske civilizacije i protestantizma. Ta privlačnost ostala je prihvaćena, pa se tako danas masovno primjenjuje u ukrašavanju crkvi i domova. Vijenac je u antikno vrijeme predstavljao znak pobjede i časti. Stavljan je na glavu pobjedniku i ukrašavan na različite načine. Adventski vijenac znak je iskazivanja počasti Gospodinu koji dolazi. Kad on dođe u svojoj slavi, pripada mu pobjednički znak vijenca. Pobjednički vijenac dobio je u kršćanstvu i drugo značenje. On je znak spasenja, znak da je naš život po Isusu Kristu cjelovit i spašen.

Pri izradi adventskog vijenca treba voditi računa da on ima dva temeljna simbola, a to su prsten i svijeće. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Ponekad se adventski krug tumači kao zemaljski krug s četiri strane svijeta. Za ovaj projekt odlučio sam se za nešto drugačiji dizajn tako da sam izbacio krug ali ipak da ostanem u skladu sa temeljima adventskog vijenca odlučio sam se za jedno drugo okruglasto tijelo ili bolje rečeno više njih. Ako se isto kao i ja odlučite na malo drugačiji vijenac od onog klasičnoga ipak nemojte zaboraviti na ulazna vrata objesiti prstenasti vijenac jer i njegovo postavljanje predviđeno je za početak došašća. Sljedeće što nam treba je nešto zeleno, u mome slučaju to je mahovina i naravno tu su i ukrasi.

Korak prvi

Izradite postolje koje će predstavljati konačni oblik vašeg adventskog vijenca te ga prekrijte mahovinom. Mahovina koja se koristi za izradu vijenca trebala bi biti potpuno osušena na taj način da se sušila na sobnoj temperaturi u potpunom mraku. Ovim načinom sušenja sačuvati ćete izvorno zelenu boju mahovine. Adventski vijenac, ako ste u mogućnosti, uvijek izrađujte od zimzelenih materijala jer zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni.

Korak drugi

Nakon što ste prekrili svoje postolje mahovinom potrebno joj je dati malo svjetlucavosti. To ćete učiniti na način da ćete mahovinu našpricati sprejem sa šljokicama. Na taj način mahovina će i dalje ostati zelena a pri svjetlu imati ćete osjećaj hladnoće jer šljokice u mahovini veoma podsjećaju na inje koje se hvata za grane voćaka.

Korak treći

Rasporedite ukrase po vašem vijencu. Nemojte pretjerivati, vodite se načelom da je manje više. Preporučuje se koristiti boje koje simboliziraju advent, a to su ljubičasta koja je i prava boja adventa te crvena. Ako želite možete koristiti i druge boje, samo nemojte poneseni, božićnim duhom, previše ušareniti vaš vijenac.

Korak četvrti

Na red su došle svijeće. Adventske svijeće su izvorno crvene i ljubičaste boje te upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac stavljale su se tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska i jedna ružičasta, koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja.  Ako ste u mogućnosti koristite male metalne podloške za svijeće kako bi sačuvali svoj vijenac od mogućeg istjecanja voska. Svijeće rasporedite po vijencu. Malo je poznato da svijeće na adventskom vijencu ne predstavljaju samo četiri nedjelje do Božića, nego svaka ima i svoje ime te značenje. Tako se prva svijeća zove još i prorokova svijeća te predstavlja nadu i iščekivanje. Druga ili betlehemska svijeća predstavlja mir i šalje poruku pomirenja sa svima, kako bi Gospodinu pripravili put do svoga srca. Treća svijeća je pastirska svijeća i predstavlja radost i veselje. Posljednja svijeća zove se svijeća anđela a ono što ta svijeća predstavlja je ljubav.

Izradili ste svoj vijenac i još vam jedino preostaje dočekati Božić, a to se može napraviti u okrilju obitelji na način da se u predvečerje prije svake adventske nedjelje zapali jedna svijeća, otpijeva koja božićna pjesma ili pročita kratki tekst iz Biblije. Na ovaj način provesti ćete ugodne trenutke sa svojom obitelji i osjetiti pravu čar Došašća.

Došašće traje sve do Badnjaka, a pošto je to malo duže vremensko razdoblje možete ga kratiti izradom drugih božićnih ukrasa. Možda izradom nečega čime biste osvježili vaše božićno drvce, obradovali svoje najmilije ili potragom za imelom koja će u božićne dane, obješena iznad vaših ulaznih vrata, mamiti na poljubac.

Blagoslovljen vam Božić, te sretni i ugodni novogodišnji blagdani!

Danijel Bošnjaković Danny 😁

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.