Moj profil

Cimet (kasija i ceylon)

Danas ću vam predstaviti jedan od svojih osobnih favorita i začin koji se može pronaći u gotovo svakoj kuhinji: cimet.

Cimet potječe s Istoka i jedan je od najstarijih začina. Postoje dvije vrste cimeta: cejlonski cimet i kasija cimet.

Cejlonski cimet se još naziva i pravi cimet, a autohtono raste na području južne Indije i Šri Lanke.

Kasija pak raste u Kini, Bangladešu, Indoneziji i Vijetnamu. Kasija je, za razliku od cejlonskog cimeta, snažnije arome, a štapići su drvenastije strukture. No kore dviju vrsta lako se razlikuju: dok se kora cejlonskog cimeta sastoji od mnogo tankih slojeva i lako se melje u prah, kasija je mnogo tvrđa i šuplja iznutra.

Razliku možete vidjeti na slici; lijevo je kasija, a desno cejlon.

Kada su smljeveni u prah razlika je teže uočljiva, no i dalje postoji. Naime cejlonski cimet je svjetlije smeđe boje i ima nježniju i pikantniju aromu od kasija cimeta. No glavna razlika je što cejlonski cimet u sebi sadrži zanemarivu količinu kumarina, umjereno toksičnog spoja, dok ga se u kasiji može pronaći više. Ako cimet koristite samo u začinske svrhe, za kolače i sl, ne morate brinuti, no ako ga primjerice jedete u zdrvstvene svrhe posegnite za cejlonskim, koji je skuplji, ali vam neće naškoditi.

Cimet ima jaki karakteristični miris i slatko-ljuti okus. 100 g cimeta ima otprilike 250 kalorija te sadrži znatne količine kalija, natrija, kalcija, željeza, vitamina A, vitamina C i magnezija.

Iako se kod nas najčešće koristi kao začin za slatka jela, u bliskoistočnim kuhinjama se često koristi i za pripremu slanih jela od janjetine i piletine. Također cimet možete pronaći u brojnim curry mješavinama.

Cimet se također može koristiti u ljekovite svrhe.

Narodna medicina vjeruje da je cimet jaki stimulans za žlijezde, da pomaže kod nazeba i upale grla. Cimetove kapljice se primjenjuju protiv prejakih menstruacija, a mješavina eteričnih ulja cimeta i klinčića protiv zubobolje. No s eteričnim uljem treba postupati oprezno jer može iziritirati sluznicu.

Cimet posjeduje antioksidacijski učinak i preporuča se za čuvanje hrane. Također pospješuje pokretljivost i broj spermatozoida. Jako dobro djeluje na probavu masti.

Evo par trikova koje možete iskoristiti…mješavina meda i cimeta jako dobro djeluje na smanjenje tjelesne težine, te također pogodno djeluje na:

– prehlade: Ako vas muči prehlada uzmite jednu žlicu mlakog meda sa prstohvat cimeta svaki dan tri dana. To će izliječiti kašalj, prehladu i očistit će sinuse.

– artritis: Ljudi koji pate od artritisa mogu svakodnevno popiti napitak (ujutro i navečer) od jedne šalice vruće vode sa dvije žličice meda i jednom žličicom cimeta.

– infekcije kože: Bilo kakvi osipi ili infekcije na koži mogu se ukloniti ako ih premažete smjesom od cimeta i meda koje ćete u jednakom omjeru pomiješati.

– bubuljice: Napravite pastu od tri žličice meda i jedne žličice cimeta. Nanesite na bubuljice prije spavanja i sljedeće jutro isperite lice toplom vodom. Ako to ponavljate svakodnevno dva tjedna, uklonit ćete sve bubuljice iz korijena.

– upale mjehura: Ubacite dvije žličice cimeta i jednu žličicu meda u čašu mlake vode i popijte je. Uništava bakterije u mjehuru.

– kolesterol: Napitak koji se sastoji od dvije žličice meda i tri žličice cimeta koje su pomiješane s pola litre vode jako je koristan za ljude koji imaju visoku razinu kolesterola. Istraživanje je pokazalo da takav pripravak smanjuje razinu kolesterola u krvi za 10 posto u roku od sat vremena.

No za probleme kolesterola, masnoća u krvi, povišenog šećera ja preferiram mješavinu cimeta i đumbira. Priprema se na sljedeći način: 1 žličica cejlonskog cimeta u prahu, 1 žličica đumbira u prahu, sok jednog limuna, 3 dcl vode i 1 žličica meda ili četvrtina žličice stevije se pomiješaju i pohrane u neku posudu u frižideru. Prije svakog obroka se pojedu/popiju tri žličice koje će vam potpuno pokrenuti organizam. Đumbir će proširiti krvne žile i pokrenuti cirkulaciju, te olakšati probavu hrane dok će cimet pospješiti probavu masti i očistiti sa stijenka krvnih žila naslage masti i šećera. Ovo je izvrsna kombinacija za mršavljenje i uklanjanje celulita, što je odlično jer je počela bikini sezona i sve se mi (ženske) želimo pokazati u što boljoj formi.

Cimet ima impresivne karakteristike u pogledu poboljšane kontrole glikemije. Najnovije metaanalize iz 2013.g. pokazale su kako primjena cimeta natašte povoljno utječe na regulaciju glikemije i na razinu glukoze u plazmi.

 Više o začinima, receptima i meni možete naći na: http://spicepicableme.com/ na hrvatskom i engleskom jeziku 😁

Pozdrav svima,

Tea :*

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.