Moj profil
Druga strana Hong Konga
Druga strana Hong Konga

Druga strana Hong Konga

9.2.2014.alek

Uobicajena asocijacija uz Hong Kong je gomila solitera. Medjutim Hk takodje ima i puno takozvanih Country Parks, gde se moze uzivati u miru i tisini, tu su divne plaze i zanimljiva priroda. Ovaj clanak je o toj retko vidjenoj strani Hong Konga.

Bez obzira na to sto Hong Kong zauzima relativno mali prostor i sto ima veliki broj stanovnika, Hong Kong ipak nisu samo soliteri. Odlican javni transport i postojanje takozvanih Country parks znaci da se sa jedno najvise sat i po vremena putovanja moze doci od nebodera do totalne divljine.

Postoji veliki broj planinarskih staza, od kojih su najposecenije cetiri takozvane dugacke staze podeljene u sekcije, Hong Kong trail, Wilson Trail, Lantau Trail i Maclehose trail. Na ovim stazama se uglavnom i odrzavaju razna trail running takmicenja pa se cesto pored ljudi koji izlaze u prirodu mogu naci i oni koji ozbiljnije treniraju za trke (sto se moze smatrati dodatnom atrakcijom, fino gradjeni fit ljudi). Od tih staza Hong Kong trail je najlaksa i nalazi se na Hong Kong island. Prve dve sekcije Wilson trail su takodje na Hong Kong island, i iako se mogu smatrati challenging po usponu veci deo staze ima stepenice ili betoniranu povrsinu tako da je to sasvim OK i za pocetnike. Najbolji pogled je sa Wilson section 2, Jardine lookout.

shimmer fallback

 Nazalost zbog zagadjenja je cesto hazy sto donekle kvari dozivljaj. Inace je sto se pogleda tice kada je vidljivost dobra najbolji Maclehose 5 i Wilson 4 sa pogledom na grad iz blizine Lion Rock, i meni licno omiljeni delovi Wilson 9 sa pogledom Tolo i Plover Cove Reservoir i Maclehose 2 sa pogledom na plaze Long Ke, Sai Wan, i Ham Tin Wan.

shimmer fallback

 Wilson 4

shimmer fallback

Maclehose 5

shimmer fallback

Wilson 9

shimmer fallback

Maclehose 2 - Long Ke

shimmer fallback

Maclehose 2 - Sai Wan

Sto se tice tezine staze, najmanje je zahtjevna Maclehose 6, samo se treba cuvati majmuna koji znaju ugrabiti bilo sta od hrane. Sto se tice uspona, Lantau trail section 2 and section 3 su dosta zahtjevni jer su i Sunset Peak i Lantau peak dosta visoki u poredjenju sa ostatkom HK (nisu najvisi, najvisi je Tai Mo Shan na Maclehose 8, ali tu je asfaltirani put pa je daleko manje zanimljivo penjati se).

shimmer fallback

Lantau Peak

 Od ostalih vrsta staza postoje Family Walks koje su jako lagane, Nature trails takodje lagane (ali npr. imaju znakove za zanimljive geoloske formacije ili biljke), i Country trails koje variraju u tezini. One oznacene sa tri zvezdice imaju prilican uspon i cesto dobar pogled. Sa cetiri zvezdice su oznacene samo dve, jedna na Lantau island i druga Plover Cove Reservoir koja nije preporucljiva za neiskusne i one koji nisu u formi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Yuen Tsuen Ancient trail

Od ostalih zanimljivosti, ima nekoliko rezervoara za vodu koji divno izgledaju, kao jezera, mirna voda i cesto neobicne boje.

shimmer fallback

Tai Tam reservoir

shimmer fallback

 Plover cove reservoir

shimmer fallback

High island reservoir

Od ostalih zanimljivosti tu su i takozvani Geoparks, npr. Lai Chi Chong i High Island East Dam area.

shimmer fallback

 Lai Chi Chong

shimmer fallback

High Island East Dam

shimmer fallback

Takodje ima i dosta vodopada, posebno i New Territories i Lantau island.

Medjutim ipak su najznimljivije poluzvanicne i skroz nezvanicne staze, koje definitivno nisu za pocetnike. One su obicno oznacene trakama zavezanim za zbunje ili drvece. Ove poluzvanicne obicno na pocetku imaju znak "you are advised not to proceed"

shimmer fallback

 Skroz nezvanicne staze imaju puno ostrije upozorenje ili nemaju nikakvo upozorenje.

shimmer fallback

Pocetak staze - West dog teeth

shimmer fallback

Pocetak staze, High West

Od takvih staza je neka pocetnicka varijanta Sharp Peak, uspon nije lagan posto je sljunak (nizbrdo je jos gore, strmo i klizavo) ali je pogled sa vrha fantastican

shimmer fallback

Uspon ja manji ali zato je staza duza i dosta zarasla za Hung Shek Mun, ali to vredi videti. Izgleda jos lepse kada je suncan dan i veci kontrast imzedju zelenkaste vode i crvenog kamenja.

shimmer fallback
shimmer fallback

Od zanimljivih nezvanicnih staza koje su naporne za penjanje ali je pogled fantastican, tu su West Dog Teeth i Middle Dog Teeth. West Dog Teeth je naporniji i strmiji, Middle Dog Teeth je nesto laksa staza, sa najtezim delom na spoju Middle i West, koji zovu "slim chance of survival"

shimmer fallback
shimmer fallback

Junction of Middle and West Dog teeth

Od nezvanicnih staza gde uspon nije toliko veliki i vise je challenging naci stazu u zaraslom zbunju, meni je najbolji deo blizu HIgh Island Resrevoir East Dam, obala ja fantasticna sto se vidi na slikama ispod:

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Inace na stazama i zvanicnim i nezvanicnim se moze naici na sve i svasta, npr. bodljikava zica razapeta preko staze, konopac usred sume u totalnoj nedodjiji, ili grudnjak. Naravno ima  i kisobrana i patika, i peskira ali to je manje zanimljivo 😉

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

 U svakom slucaju, nije dosadno. Priroda je predivna, neke staze jesu naporne i treba biti oprezan, sto zbog mogucnosti pada sto zbog zmija kada je vreme toplije (prema stranici AFCD, ima 14 vrsta otrovnica, od cega je samo osam potencijalno smrtonosno, ukljucujuci i dve vrste kobri). Leti takodje treba izbegavati skroz otvorene staze zbog mogucnosti suncanice, temperature su cesto iznad 30 i velika je vlaga. Bez obzira na poteskoce, rekla bih da ipak vredi izaci u prirodu vikendom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.