Moj profil
Egzotika na stolu
Egzotika na stolu

Egzotika na stolu

Ili  kako sam upoznala nepoznatu hranu uz pomoć coolinarike i coolinara ...

Moram priznati da sam i poslije isprobavanja mnogo toga, što u svom životu prije coolinarike nisam, ostala samo bogatija za to iskustvo, ali ne i zadovoljna isprobanim. Ostat ću seljak  iz Bosne, ili zaostala po tom pitanju. Neka mi oproste svi, koji konzumiraju takvu hranu, pišu recepte i isprobavaju tuđe, a uz to još i neizmjerno uživaju.

Probala sam i ja ...

Avokado (pisat ću nazive onako  kako ih izgovaram) sam dugo zaobilazila na policama u našim trgovačkim centrima isključivo zbog visoke cijene. Radoznala sam uvijek znati kakvog je šta ukusa, ali teško mi se bilo odlučitit da kupim. Onda sam postala aktivan član coolinarike i sve više me je kopkalo, jer se avokado često pojavljuje u receptima i slikama, na kojima je tako lijepo izgledao. I... kupim, šta ću. Kod nas vele „kud svi Turci ...“ ili „vidila žaba ...“ . Pravila sam ja i isprobala ponešto od onoga u šta ide avokado, pojeli smo, bilo je ukusno, ali nije  na mene ostavilo takav dojam da ne mogu bez toga. Na stranu to što je avokado nazvan maslacem iz prirode, zdrav za korištenje u ishrani, očekivala sam puno više od okusa, kad sam ga probala samog, onako direktno iz kore. Čak mi nije izgledalo jestivo i sumnjičavo sam gledala praveći gvakamole ili sladoled sa avokadom po receptima od DaSilve iz daleke Australije.

Eh kad je Silva nedavno boravila i probala avokado koji je kupila ovdje u regiji i sama sam se osvjedočila da nama ne stiže ni blizu ono, što bi trebalo da predstavi avokado onakvim kakav treba biti. Sumnjala sam i ranije, ali mi je na kraju bilo drago kad je Silva to objavila. Ne kupujem avokado odavno. Gledam, ga i dalje na policama i kad se sjetim kakve sam prije mogla tu kupit, odustajem, jer bilo bi to bacanje novca. Mogu bacit poneku marku da udovoljim mojoj radoznalosti, ali da i dalje bacam očekujući bolje... aaa ne hvala. Dakle avokado baj-baj ...dok ne uzgojim u mome vrtu ili ...dok na vrbi rodi grožđe ...

Avokado je kažu jedna od najzdravijih biljaka na zemlji zbog 25 esencijalnih materija koje sadrži, između ostalog vitamina  A,B C, E  i K te željezo, fosfor, bakar, magnezij i kalij. Pored toga bogat je još i hranjivim bjelančevinama, vlaknima, mononezasićenim masnoćama. Avokado čuva srce, pomaže pri održavanju razine holesterola, čuva oči i vid, krvožilni sustav, smanjuje krvni tlak, drži ravnotežu šećera u krvi, umanjuje mogućnost infarkta, doprinosi boljem izgledu kože ... uz upotrebu avokada u ishrani duže ćete biti mladi ...Čarobno.

Tapioka me zainteresirala svojim izgledom  u desertima, pa zbog mojih komentara pod slikama, gdje sam rekla kako je nema kod nas kupit draga Notsoevil mi je poslala da probam. Probala sam.

Vrlo zanimljiva tekstura i dopalo mi se u desertima koje sam pravila. Karakteristično je da te kuglice nemaju nikakav specifičan ukus ni miris, kad sam ih prvi puta pipnula rukom podsjetile me na stiropor kuglice koje trpaju u plišane igračke. Poslije sam, kad sam ih koristila govorila evo stiropora u desertu. Tapioku bih mogla ponovit koji puta, u raznim kombinacijama, koje joj daju konkretniji ukus. Brašno tapioke mi se sviđa, iako sam sa njim pravila i ponovila bih često čipas pogačice po ARGENTININOM receptu, divne su i ukusne, zanimljive i ne mogu ih prestat jest, što je rijetkost kad je nešto slano u pitanju.

Tapioka kuglice se dobiju iz osušenog korijena biljke po imenu manioka (Manihot esculenta).  U svome sastavu ima najviše škroba  (80 % ) , bogata je vitaminima i mineralima kao što su vitamini B kompleksa, kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, vlakna... Ne sadrži gluten zbog čega je pogodna za ishranu oboljelih od celijakije. Često danas vidim naslove bezglutenska ishrana, pa mi se čini da takav način upražnjavaju i oni koji ne moraju zbog zdravlja , nego to čine zbog trenutnog trenda, mode šta li ...


Chia sjemenke  su kao i mnogo toga ušle i na naše prostore, pa se traže da bi ispunile očekivanjua. Kažu zdravo, pa daj da navalimo. Kao i kod tapioke, komentirala sam za ove sjemenke i 77 lara mi ih je poslala uz još puno divnih stvari u paketu. To mi se sjemenje isto nije posebno dojmilo, jer nema miris ni ukus, a potrošila sam ono što dobih u paketu, u receptima koje nađosmo na internetu.

77lara je pisala o ovim sjemenkama pa ne bih ponavljala, a u načinu pripreme  se kaže da ih treba namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini barem 10 minuta ili preko noći, što sam ja jednom i učinila pa su ujutro izgledale kao punoglavci 😁 .

Poslije smo ih samo posipali po jutarnjim obrocima i tako utrošili šta smo imali. Dakle „doviđento“ chia ...

Losos je druga stvar. Nije egzotika, ali nama jest, jer to ne kupujem često. Zapravo bi sve što je skupo na našem tržištu mogla svrstat  u egzotiku.

Nisam probala dimljenog lososa i mislim da bi mi se to dopalo, jer lijepo izgleda. Pripremala sam obrok od fileta lososa pa nam se dopalo uz umak od jogurta.

Kumkvat, čudna sića od agruma, izgledalo je ko nekakvo „biljno jaje“ 😁 . Prvi susret sa ovim plodom ispunjen je prvo čuđenjem, onda, odobravanjem, jer mi se dopalo svojim slatkogorkokiselim okusom. Jela sam kad god sam imala priliku sve komplet sa korom, što nikad nisam mogla uradit sa narandžom, mandarinom, klementinom, grejpom... iako bi i oni vjerujem proizveli isti efekat. Kod agruma volim što mi zubi utrnu i ne mogu ih puno pojest, inače bih kupovanjem kumkvata davno bankrotirala, skup je do neba , sad i više nego kad se tek pojavio kod nas. U svojim slikama nemam ni jedan kumkvat :D  .

Za kumkvat kažu da je vitaminska bomba. Bogatat je vitaminima A,C i E, fitonutrijentima koji štite organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Zbog velike koncentracije C vitamina jača imunitet, štiti od prehlad i gripa, kao i drugih infekcija. Kalij održava nivo tečnosti u tijelu, pa je stoga kumkvat dobar kod regulisanja visokog pritiska, a zbog  omega 3 i omega 6 masnih kiselina dobar je za kardiovaskularni sistem. Unutrašnjost kumkvata sadrži karoten, tanin, zeksantin i pektin, zbog čega se njegovom konzumacijom umanjuje mogućnost kancerogenih oboljenja. Poželjno je da se ova voćka nađe u jutarnjim obrocima, jer je odličan izvor energije, ubrzava metabolizam i potpomaže varenje ugljenih hidrata, masti i proteina.

Aronija –ironija... nekad kažem liječi od smrti, kažu najzdravija biljka na svijetu. Ustvari od aronije sam probala samo marmeladu i sretna sam da mi je ukus sasvim odgovarao, ali me nije bacio u trans, više od drugih marmelada. Svježa i suha aronija su na cijeni k'o zlato u najmanju ruku, tako da se zaustavljam na marmeladi.

O aroniji na coolki .

Skrenula sam s teme egzotika, ali kako rekoh sve što je teško kod nas nabaviti ili je skupo, meni je čista egzotika.

Podatke o navedenim "egzotičnim" namirnicama skupila na internetu, a o svemu ima da se čita i na coolki. Ovo je samo moj doživljaj određenih namirnica, pa htjedoh eto napisat :).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.