Moj profil

Fiš, Fiš, Fiš paprikaš

Natjecatelja u kuhanju fiš paprikaša bilo je puno, no svaki od njih radio je "fiš na svoj način" i naravno svatko je bio uvjeren da je njegov pravi način kuhanja o čemu bi se moglo raspravljat. Tako se baranjski fiš razlikuje od onoga kojeg pripremaju Mađari.

Neka vam uvod bude ovaj članak za koji mogu samo reći, istina, istina i istina. Dok pišem ovo, još uvijek mirišem na dim, na fiš iako sam dosta daleko...
Ove nedjelje odlučili smo se za izlet u Kopačevo. Kopačevo je smješteno na samom rubu parka prirode Kopački rit. I ove godine održani su 12. ribarski dani koji imaju za cilj promociju tradicije i seoskog turizma, a održavaju se od 1997. godine.

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

Prekrasan doček domaćina, dobra organizacija, puno štandova s autohtonim suvenirima, puno domaćih proizvoda. Također se mogla pogledati i izložba sa starim fotografijama na ovu temu.

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

Natjecatelja u kuhanju fiš paprikaša bilo je puno, no svaki od njih radio je "fiš na svoj način" i naravno svatko je bio uvjeren da je njegov pravi način kuhanja, a o tome bi se dalo raspravljati... Poneke od recepata možete naći i na ovom tagu. Tako se razlikuje baranjski fiš od onoga kojeg pripremaju Mađari. Ponosni kuhar iz Mađarske koji je u Kopačevo došao po prvi puta, je rekao (koliko smo se uspjeli razumjeti) da je došao pokazati kako njegova obitelj kuha fiš paprikaš na način koji se dosta razlikuje od našeg. Oni u hladnu vodu prvo stave crveni luk, bijeli luk, 2-3 vrste svježe paprike, ljute i slatke male svježe papričice, male rajčice, mrkvu, celer, peršin, začine, ribu (koju na drugačiji način režu, ali to je tajna) i kad sve prokuha, kuha se skupa još 15 minuta i riblji paprikaš je gotov. Od svih tih drugačijih načina pripreme, kada se fiš poslužio, izgledao je kao i svaki drugi... No bio je odličan.

Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku
Mali tekst koji opisuje sliku

Ovo može biti samo mali uvod, jer će se 25. rujna održati Osječko natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, a pobjednik sudjeluje na 14. natjecanju u kuhanju fiš paprikaša u listopadu ove godine u Osijeku. Grad vas poziva da provedete veselu i ugodnu večer u Hotelu "Central".

Mali tekst koji opisuje sliku

U sklopu natjecanja u kuhanju fiš paprikaša održava se i Gastro Film Fest, revija filmova na temu hrane i pića.
A kad smo već kod događanja u Osijeku, od nedjelje na obali Drave možete posjetiti pravo pravcato indijansko selo! Ako ste u blizini, navratite!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.